Jak přírodně hnojit hortenzie, aby krásně kvetly 

Jak přírodně hnojit hortenzie

Hortenzie jsou jedny z nejoblíbenějších okrasných keřů, známé pro své velkolepé květy různých barev. Abyste zajistili jejich zdravý růst a bohaté kvetení, věnujte zvýšenou pozornost jejich výživě. 

Obsah článku

Proč hnojit hortenzie přírodně

Přírodní hnojení hortenzií je nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale může také podpořit zdravější a dlouhodobější růst rostlin. Použitím organických materiálů jako je kompost, čajové lístky, vaječné skořápky, banánové slupky, a kávová sedlina, poskytnete hortenziím všechny potřebné živiny pro jejich prosperitu. Vždy dbejte na správné dávkování a frekvenci aplikace, abyste předešli možným problémům s přehnojením. 

Základy výživy hortenzií

Hortenzie preferují půdu bohatou na organické látky s mírně kyselým až neutrálním pH. Správné pH je zásadní pro absorpci živin rostlinou, a může dokonce ovlivnit barvu květů u některých odrůd hortenzií. Přírodní hnojení by mělo podporovat tyto půdní podmínky, zatímco zároveň dodává nezbytné živiny.

Organické hnojivo pro hortenzie

Zkuste využít následující typy hnojení: 

  • Kompost: Bohatý zdroj organické hmoty, kompost zlepšuje strukturu půdy a podporuje zdravé kořenové prostředí. Aplikace vrstvy kompostu v okolí rostliny na jaře může podpořit růst a kvetení.
  • Drcené vaječné skořápky: Bohaté na vápník, pomáhají předcházet vápníkovému deficitu, což je běžný problém u hortenzií. Vaječné skořápky lze rozdrtit a přímo zapracovat do půdy v okolí rostlin.
  • Banánové slupky: Přírodní zdroj draslíku, banánové slupky můžete kompostovat nebo zakopat přímo do půdy v okolí hortenzií. Draslík je klíčový pro zdravý růst a kvetení.
  • Kávová sedlina: Kávová sedlina může pomoci snížit pH půdy a dodat organické látky. Je však třeba ji používat s mírou, aby nedošlo k překyselení půdy.

Časté problémy při hnojení hortenzií

Při pěstování hortenzií vznikají problémy, se kterými se potýká každý zahrádkář. Tyto otázky patří mezi ty nejčastější: 

  • Jak často hnojit hortenzie? Organické hnojení je obvykle méně koncentrované než syntetické hnojiva, proto je možné je aplikovat častěji. Jarní aplikace kompostu každé 2 až 3 měsíce během vegetačního období je obecně dostatečná.
  • Může organické hnojení poškodit hortenzie? Při používání organických hnojiv je riziko přehnojení menší, ale stále je důležité dodržovat míru. Přebytek jakéhokoli živin může vést k problémům se zdravím rostlin.
  • Jak mohu zlepšit barvu květů hortenzií? Barva květů některých odrůd hortenzií (zejména H. macrophylla) může být ovlivněna pH půdy. Pro modré květy udržujte půdu mírně kyselou, pro růžové nebo červené květy pak mírně zásaditou. 

Zdroj obrázku: Pixabay