Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

expeditions mudrunner banner

 

Nový simulátor terénní jízdy Expeditions: A MudRunner Game oslavuje kulatou dekádu od vydání prvního dílu této série, což byl vlastně ještě „cizí” titul jménem Spintires z ruky prakticky jediného vývojáře. Jeho autor, Rus Pavel Zagrebelnyj, v té době sice oficiálně pracoval pro americké studio Saber Interactive z New Jersey, jenže Spintires si vytvářel tak trochu pokoutně sám na vlastní pěst. U Spintires, což značí termín pro protáčející se kola na kluzkém podkladu, se inspiroval u přepravy nákladů v brutálních terénních podmínkách ruské divočiny. Však jistě znáte ta videa, kdy zkušení řidiči projíždějí zdánlivě nesjízdné cesty plné vody, bláta a kamení někde v sibiřské tajze.

Pavel se domníval, že amatérsky pojatý projekt by mu v Saberu stejně nevydali, a tak se na tajňačku domluvil s již zaniklým anglickým studiem Oovee Games z Norfolku, s jehož pomocí svoji hru dokončil a v roce 2014 i vydal na světový trh. Jakkoli byly Spintires i na svoji dobu ještě hodně syrovou a nepříliš kvalitní hrou (moje recenze 6/10), i tak nejdříve úspěšně prošly kampaní komunitního financování, později nabídly ještě trojici DLC a do dneška prodaly skoro 2 milionu kopií. Což na první a menší projekt několika málo lidí nebylo vůbec špatné! Každopádně Spintires udělaly šikovnému vývojáři velké jméno, takže ten měl pro své další nápady již cestičku volnou.

I když kvůli zavření Oovee Games řadu Spintires na velkých prodejních digitálních platformách jako Steam již nenajdete, stále ji seženete velmi levně pro PC kupř. ZDE. Spintires byly pro Oovee labutí písní, protože tato firma již žádnou další hru nevydala a zavřela krám. Mezitím se ale stihla porafat se Saberem, který samozřejmě chtěl na úspěšné Spintires navázat druhým dílem. Ostatně spory mezi pohrobky z Oovee a Saberem trvají snad dodnes. Druhé dějství tedy vyrobil Saber opět s Pavlovou pomocí jako Spintires: MudRunner v roce 2017. A právě kvůli tomu slůvku „Spintires” si Oovee nárokují desátky, protože MudRunner považují za přímého nástupce své hry Spintires.

 

 

Později Saber MudRunner raději přejmenoval na aktuální MudRunner: A Spintires Game. I MudRunner byl velmi úspěšný, takže na něj v roce 2020 navázal současný král offroadových jízd a nejlepší titul svého žánru, SnowRunner (moje recenze 9/10). SnowRunner v Saberu neustále a neúnavně rozšiřují nejen skrze klasická malá placená i bezplatná DLC, ale rovnou celými novými sezónami, tedy balíčky velkých přídavků, jaké hru citelně nafoukly do dnes vpravdě obřího obsahu a rozsahu! Však poslední malý přídavek vyšel v letošním lednu, takže SnowRunner i po čtyřech letech na trhu stále žije.

SnowRunner je až do třetice opravdu již plně profesionálně vyrobenou AAA hrou, když oba předešlé díly ještě spojovala ta amatérská aura nepříliš praktického VeeEnginu, což byl nástroj, jaký si pro Spintires ruský vývojář sám naprogramoval. Co ovšem za těch deset let zůstalo, to je geniální a naprosto reálná fyzika tváření terénu založená na specializovaném fyzickém enginu Havok. Ten používají úplně všechny tituly z řady Spintires/Runner včetně toho nejnovějšího, expediční a dobrodružné odbočky MudRunneru jménem Expeditions: A MudRunner Game.

Jako třetí díl své obnovené řady (od Spintires se v Saberu již raději kompletně odstřihli) se od dopravy rozličných nákladů skrze brutálně nedostupný terén nově zaměřuje na rozličné dobrodružné výpravy a expedice do divočiny, kupř. pro odhalení vraku letounu, hledání prehistorické kostry nebo dovezení životně důležitých zásob na odlehlé místo. Expeditions: A MudRunner Game si nepředstavujte jako zbrusu nový titul. Je to opět profícky a pečlivě vyrobený AAA produkt, jenž znovu překvapuje nejen českými titulky (byť nepříliš přesnými), ale hlavně nižší cenou výrazně pod tisícovku, než je dnes obvyklé.

 

 

Je to i z toho důvodu, že Expeditions: A MudRunner Game z minulého SnowRunneru velmi široce vychází, využívají stejné enginy (Swarm + Havok) a také jejich grafika je takřka stejná. Klidně by se Expeditions: A MudRunner Game daly pojmout jako takový velký datadisk, byť obsah je krátce po vydání samozřejmě oproti nabušenému SnowRunneru citelně slabší. Autoři totiž chtějí SnowRunner i nadále podporovat, takže nová hra jej nemá nahradit, nýbrž z jiného pohledu na offroad jízdy doplnit. A samozřejmě širokým přebíráním zdrojů ze SnowRunneru si autoři citelně zkrátili a zjednodušili vývoj.

I pro Expeditions jeho francouzský vydavatel Focus Entertainment plánuje velkou budoucí podporu. Jako první má v bezplatném DLC dorazit možnost online kooperace. A co hned po vydání Expeditions nabízí? Map je ve hře celkem 9 ve třech odlišných biomech: v Arizoně, Coloradu a v Karpatech. Celkově to dělá 32 km² herní plochy. Podle edice hry vás pak v garáži čeká až 20 unikátních vozidel, jež jsou samozřejmě v duchu série nelicencovaná, ale která jsou vcelku věrně vymodelovaná podle skutečných předobrazů. Najdete tu např. Ladu Niva, dvě tatrovky (kačenu T-805 a T-815 Force), Ineos Grenadier, GAZ-66, UAZ-469/2206 Buchanka a další.

Část z těchto aut je ale jen drobně pozměněný autopark z minulých dílů. S těmito vozy absolvujete přesně 200 misí, přičemž 80 je větších hlavních a zbytek jsou vedlejší menší úkolíky. Tvůrci uvádějí, že kompletní dokončení všech zadání zabere přes 100 hodin hraní. Nechybí ani podpora uživatelských modů, takže se do budoucna jistě setkáme se stovkami nových automobilů. Expeditions: A MudRunner Game do své řady přidává jeden nový druh terénu, jaký se ještě neobjevil, a to písek. Hra také představuje zbrusu nové expediční vybavení, jako např. detektor hloubky, detektor kovů, průzkumný dron, kompas nebo dalekohled.

 

expeditions specs

Hardwarové požadavky

 

Všechny tyto nástroje včetně navijáků využijete při výpravách do divočiny. Odklon od rozvážky nákladů znamená fakt, že tu již nenajdete přívěsy a návěsy jako ve SnowRunneru. Na druhou stranu zase můžete stavět a vylepšovat své polní tábory a základny skrze 30 specialistů, stejně jako se nabízí široké přizpůsobení, vybavování a vylepšování vozidel. Z mého pohledu je v současnosti Expeditions: A MudRunner Game sice celkově horší a střídmější hrou než léta cizelovaný předchůdce SnowRunner (mrtvý svět bez živáčka je i zde), ale za nižší cenu nabízí zase trochu jiné dobrodružství jako menší odbočka série, v níž si ale zajezdíte takřka stejně dobře jako minule.

 

expeditions art