Naklonovaná Nerudová i hladící se Vondra. Předvolební kampaň je plná parodií a cílí na mladé

I takhle vypadá předvolební kampaň Danuše Nerudové

Polibek mezi Alenou Schillerovou a Klárou Dostálovou, Alexandr Vondra hladící sám sebe po vlasech, nebo naklonovaná Danuše Nerudová. I tak vypadá kampaň českých politiků na sociálních sítích před červnovými evropskými volbami.

Dělat si legraci ze stereotypů je na sociálních sítích stále častější. Na rozmáhající se trend naskočili i čeští politici, kteří by rádi do Štrasburku a Bruselu. Dokonce se vzájemně parodují. „Jsem Danuše Nerudová, jasně, že jsem mladá a pohledná,“ říká Nerudová (za STAN) ve videu. „Jsem Saša Vondra, jasně, že jsem mladý a pohledný,“ reagoval na její příspěvek Vondra (ODS).

„Jsme Piráti a pořád používáme dvojsmysly týkající se lodí nebo moře. Přijde nám to vtipné,“ říkají ve videu Piráti. „Jsem český europoslanec, jasně, že se mě všichni ptají na můj plat, i když si ho můžou vygooglit,“ říká ve videu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zeman již rok není prezidentem. Jak tráví čas? Stále je v kontaktu s mnoha politiky

Cíl je jasný – oslovit mladé voliče. „Někteří politici pochopili, že voliči jsou na sociálních sítích,“ míní Nerudová. „Je to o tom přiblížit politiku v krátkých videích a udělat si ze sebe srandu,“ vysvětlil Zdechovský.

Pozadu nezůstávají ani poslanci hnutí ANO, kteří po europarlamentu dramaticky chodí ve stylu Jamese Bonda, ale i akčně běhají jako slavný Rocky. „Hnutí ANO je takzvaná catch-all party, takže cílíme na všechny,“ popsal europoslanec Ondřej Knotek (ANO).

Jsou pak klipy, které ostatní inspirují k reakci. „Vedle mě stojí naše Klára, všichni ji znáte. Stop migraci. Stop zelenému šílenství. Suverenita členského státu,“ říká ve videu Dostálová s Schillerovou a následně se políbí na tvář. „Vedle mě sedí naše Danuše. Všichni ji znáte. Jsem pro Evropu, kde se dobře žije každému, i tomu, kdo žije v odlehlém regionu,“ říká v podobně vypadajícím videu Nerudová.

„Jestli jí ta cesta zviditelnit se přes mě a Kláru Dostálovou připadá správná, tak je to její volba. To video považuji za nicneříkající,“ kritizovala Nerudovou Schillerová. „My jsme chtěli ukázat, že nechceme Evropu bořit, ale tvořit,“ vysvětlila Nerudová.

Tagy: