Cesta k filmu byla pro Oldřicha Lipského trnitá. Nejprve chodil na gymnáziu a poté se vrhl na studium práva a filozofie. I přes to u něj zvítězila láska k divadlu. Do české kinematografie přinesl jedny z nejpopulárnějších snímků.

Filmové hity

Jeho první kroky směřovaly do Divadla satiry, které je dnes známo pod názvem Divadlo ABC. Působil tam jako herec, režisér a zároveň i umělecký ředitel. První film s názvem Cirkus bude natočil v roce 1954.

Pod jeho taktovkou vznikly oblíbené snímky jako Šest medvědů s Cibulkou, Limonádový Joe, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero!, Ať žijí duchové nebo Tři veteráni.

Lipský byl ve své práci velmi kreativní. Rozhodně se nebál experimentů. Například snímek Happy End v hlavní roli s Vladimírem Menšíkem je točený pozpátku.

Uznání se dočkal i ve světě. Nejúspěšnějším snímkem byl Limonádový Joe, který se uvedl v padesáti zemích světa.

Legendární Henry Fonda o něm prohlásil: „Tahle jsem se dlouho nezasmál.“ Po velkolepém úspěchu jednal Lipský o obsazení Roberta Redforda do hlavní role ve snímku Adéla ještě nevečeřela. Jednání nakonec ztroskotalo na financích.

Rodinná pouta

Úspěšný režisér dával ve svých filmech prostor oblíbenému herci a staršímu bratrovi Lubomíru Lipskému. Populární bratři měli ještě jednoho sourozence. Nejmladší Dalibor zemřel nešťastnou náhodou. Když se koupal v rybníku, zasáhl ho blesk.

Lubomír a Oldřich měli celý život velmi blízký vztah. „Byl o čtrnáct měsíců mladší než já, ale vyrůstali jsme spolu jako dvojčata. Měli jsme podobné názory na umění a humor, což nám zůstalo na celý život,“ citoval slova Oldřicha Lipského Aha!

Rodina Lipských si zažila hned několik tragických okamžiků. Lubomír přišel o svého jediného syna. Během pobytu na horách vyšel před dům, aby se nadýchal čerstvého vzduchu, domů už se ale nevrátil a našli ho zmrzlého. Údajně měl ve svých čtyřiadvaceti letech infarkt.

Filmové geny

Oldřich Lipský zemřel ve svých dvaašedesáti letech při natáčení veselohry Velká filmová loupež. Snímek za něj nakonec dotočil kolega Zdeněk Podskalský.

V jeho šlépějích jde syn Dalibor. Potomek slavného režiséra se věnuje střihu a filmové produkci. Dcera Ludmila je lékařkou.

Umělecké geny podědil i vnuk Tomáš. Toho si diváci mohou pamatovat z pohádky Mach a Šebestová a kouzelné sluchátko. Jeho nejvýraznější rolí byl ovšem Pepíček v Kameňáku. Nyní se pohybuje spíše za kamerou. Napsal scénář hned k několika filmům a věnuje se i režii.

Související články