Kde soutěžit a jak se rozhodnout.

Autor: Pavel Vacek

Za 14 dní nám začíná soutěžní amatérská sezóna. Aspoň v tuzemských vodách, ke kterým se ale postupem následujících týdnů přidají i ty mezinárodní. Sociální sítě a weby se začínají plnit formami závodníků a nejrůznějšími odhady a predikcemi. A tak jsem jednoho dne narazil na komentář, kdy jeden mladý nadějný závodník dal rovnítko mezi mistra Světa a vítěze jakéhokoliv Diamond Cup a mně se v tu ránu protočily panenky zhruba tak, že jsem si mohl prohlédnout vlastní mozkový lalok. Poté jsem upadl do mdlob a jakmile se probral, upadl znova. Jenže mezitím, co jsem se pohyboval v bezvědomí jsem zabrousil do šuplíků s odloženými informacemi nesoucí štítek „rychle zapomenout“ a odtud vytáhl vzpomínku, že to vlastně není poprvé, co tohle slyším pronášet nějakého mladého závodníka, či závodnici. A tak si říkám, že by mohlo být celkem fajn, podívat se na to, jak si jednotlivé soutěže a federace stojí v prestiži ve světě kulturistiky a fitness. 

 

Je mi jasné, že se teď budu pohybovat na tenkém ledě a mnoho z vás se mnou nebude souhlasit. Proto jen velmi stručně představím svou „kvalifikaci“ k napsání tohoto článku. Začínal jsem jako většina závodníků na soutěžích Svazu kulturistiky spadajících pod mezinárodní federaci IFBB. Postupem času jsem soutěžil na MS IFBB v kategorii mužů. Posléze jsem přešel do federace NABBA, která je nejstarší známou kulturistickou federací na světě, kde jsem soutěžil s medailovými výsledky na jejích vrcholných soutěžích MS a Mr. Universe. Poté jsem se opět vrátil pod křídla Svazu kulturistiky spadajících pod IFBB, kde jsem si střihnul roli funkcionáře, ale i aktivního závodníka na soutěžích ME a MS a do toho všeho spolupracuji s profesionálními kulturisty spadající pod americkou federaci NPC, jejíž profesionální část se nazývá IFBB Pro. Myslím tedy, že tato moje „kvalifikace“ je dostatečná na to, aby byly následující informace co nejobjektivnější. A začal bych hned od velmi zavádějících názvů IFBB a IFBB Pro a zkusím je vysvětlit stručně a snad i jasně.  

Do roku 2017 patřili profesionální kulturisté bojující o účast na nejprestižnější soutěži světa, Mr. Olympia, pod největší světovou federaci IFBB. Ta sdružovala a nadále sdružuje jednotlivé národní svazy kulturistiky, které nesou nejrůznější zkratky. U nás je to SKFČR (svaz kulturistiky a fitness České rep.), na Slovensku zase SAFKST (Slovenská asociace fitness, kulturistiky a silového trojboje) atd.. Klíčová informace je, že národní svaz USA se jmenuje NPC. NPC mělo v rámci IFBB na starosti profesionální kulturisty, pořádání profi soutěží a především soutěže Mr. Olympia. Abyste se stali profesionálem, museli jste získat titul Mistra Světa, či Evropy, případně vyhrát vybrané soutěže typu Arnold Classic amateur, Olympia Amateur. Američané mohli navíc získat Profi kartu na americkém Mistrovství USA.  

  

V roce 2017 však došlo k rozkolu mezi vedením IFBB a vedením NPC a k odtržení a osamostatnění se NPC jako samostatné federace. V praxi tak došlo především k tomu, že IFBB přišla o všechny profesionály a nejprestižnější profi soutěže, zatímco NPC naopak přišla o všechny amatérské závodníky, vyjma těch amerických. Aby měli amatéři v IFBB nějakou motivaci, založila tato federace svou profesionální odnož pod názvem Elite Pro (u nás v Extrifitu v ní je např. Monika Špačková, nebo Pavel Koukal), zatímco NPC zůstala zavedená značka IFBB Pro a pro amatéry mimo USA bojující o vstup do IFBB Pro pořádá soutěže pod hlavičkou NPC Worlwide.

Z výše uvedeného každopádně plyne, že IFBB a NPC jsou jednoznačně největšími a tím pádem nejprestižnějšími organizacemi. Ale jaká je hierarchie soutěží v rámci obou federací a jaké skýtají výhody?

Pokud jste amatér, domnívám se, že není nic prestižnějšího než titul mistra Evropy, nebo Světa federace IFBB. V Česku, které je velmocí v pořádání všech možných Diamond Cupů, nově Mr. Universe (o tom ještě později) a dalších soutěží, kde lze vyhrát profesionální kartu Elite pro, se tak často setkáváme s tím výše uvedeným názorem, že je to snad nějak rovno ME, nebo MS. K tomu lze říct asi tolik… Vítězů Diamond Cupů a držitelů Elite Pro karet v kategorii kulturistika mužů máme desítky. Mistrů světa v kategorii mužů máme pro změnu desítky let nula. Proč to tak je, je na samostatný dlouhý článek, ale toto jsou fakta. IFBB je i nadále jednou z největších světových sportovních organizací nejen v rámci kulturistiky, ale napříč všemi sporty a MS je stále bráno jako její vrcholná soutěž, kde uvidíte početné a organizované výpravy od Japonska, přes Brazílii, po stále početnější a velmi silné výpravy z arabských zemí v národních soupravách. Jinými slovy, dnes už na několikadenním MS neuvidíte jen výpravy USA a Ruska. (z dobře známých důvodů)

Extrifit BCAA 5000 2:1:1 Shot 15 x 90 ml

BCAA – volné větvené aminokyseliny L-leucin, L-izoleucin a L-valin v jednorázovém shotu.

Na druhou stranu, soutěžení v IFBB je svázáno vcelku těsnými pravidly, kde se musí dodržovat struktura organizace. Tzn., musíte mít nejdříve soutěžní oddíl (proto máme Extrifit Club), ten musí být zaregistrovaný pod hlavičkou svazu (Skfcr), který spadá pod IFBB a sestupným směrem se musíte řídit jejich pravidly, podstupovat nominace na soutěže, semináře apod… A hlavně nesoutěžit na neschválených soutěžích federací pod pohrůžkou sankce. Ale to vás zase tak moc nemusí mrzet, protože amatérských soutěží je skutečně obrovské množství.

Další potíž nastává v momentě, kdy tuto amatérskou kategorii přerostete a chcete přestoupit mezi profíky. Jak už bylo řečeno, profíci IFBB jsou označováni jako Elite Pro. Jenže jak už to tak bývá, Elite Pro vznikla před 5 lety, takže žádná historie, žádná prestiž, žádné zásadní výhody se nekonají a dnes už se dá i prohlásit, že přes veškerou původní snahu mít alternativu k IFBB Pro, je tato snaha pomalu, ale jistě odpískána, nebo z toho mám aspoň takový dojem, a zatím nevidím nic, co by mě přinutilo změnit názor. Což bohužel není úplně dobrá zpráva ani pro ty Diamondy, protože pokud chcete být mermomocí profík…

JAN TUREK - EVLS PRAGUE PRO 2023

…nemusíte ztrácet čas mezi amatéry v IFBB. Můžete rovnou bojovat o IFBB Pro card. Proč? Inu, protože závodníci IFBB Pro (u nás v Extrifitu Honza Turek, Slavoj Bednář, Kristýna Seidlová) jsou prostě ten nejvyšší, nejprestižnější level kulturistiky, který má svůj vrchol v podobě účasti na Mr. Olympia, kde se každoročně uděluje ten největší titul, kterého lze v kulturistice a fitness docílit. Nic většího prostě není. Jaký je háček? No…nejdříve si řekněme výhody pro amatérské soutěžení. Tou nejzásadnější je v podstatě absence struktury. Zní to blbě, ale není. Američani prostě jedou byznys model. (pšššt, v IFBB sice taky, ale pořád to ještě maskují za sport, aby mohly národní svazy čerpat nějakou státní podporu, nebo se o to aspoň snažit) Ten byznys model spočívá v tom, že uspořádáme soutěž, závodník platí startovné, tím pádem je závodník zákazník a zákazník je náš pán. A proto ho nebudeme otravovat s žádným členstvím v nějakém klubu, svazu, testováním, zákazy, prostě nic. Přijď, zaplať, vyhraj, dostaň se do profi a závoď s těma nejlepšíma borcema. A když to nevyjde, my se budeme snažit udělat co nejlepší soutěž, abys přijel i příště a zkusil to u nás znova. Geniální, jednoduché, prosté a funkční, a proto NPC worldwide nabírá na síle a EVLs Prague Amateur vloni nabídlo jednu z výkonnostně nejlepších amatérských soutěží, co jsem kdy viděl. Co je na tom blbý? Dvě věci. V ČR je jen jedna soutěž. Ale v autem dostupném okolí jsou další, ale i tam platí americký model ala winner takes it all.

EVLS 2023 - švédský stůl plný emocí

I vaše babča ví, co je to Mistrovství světa, nebo Mistrovství Evropy. Když máte medaili z těchto soutěží, vaše babča to bude hrdě hlásit po celém Domově důchodců a v kuchyni ji upečou bábovku, aby si udělala ve společenské místnosti gerontopárty na oslavu. Kdežto když jste druzí na Evls, pro kámoše z posilovny sice budete za boha, ale babča řekne, ale jdi ty, Véno, copa žes to vyhrál? Chápeme se? IFBB Pro je cíl, ale v amatérech je situace stejná, jako v Elite pro. Není historie, není prestiž a alespoň částečné společenské postavení. Zkrátka a dobře, jak už to tak v životě bývá, vše má své pro a proti, a je jen na vás, na kterou misku vah se převáhne vaše rozhodnutí.

No a aby toho nebylo málo, máme tu další federace a další možnosti soutěží. Ale o tom později v jiném článku.