Cestující na železniční trati mezi Hradcem Králové a Prahou musí do pátku počítat s komplikacemi

11. březen 2024 09:16

Na železniční trati mezi Hradcem Králové a Prahou začala plánovaná výluka. Trvat bude do pátku 15. března a omezí provoz mezi Hradcem Králové a Poděbrady. Podrobnosti o tom, na co se cestující v souvislosti s omezením mají připravit, zjišťovala reportérka Adéla Kavříková. 

Jak to přímo na královéhradeckém vlakovém nádraží aktuálně vypadá?
Hned na úvod upřesním, že ta výluka není nepřetržitá, ale ode dneška až do pátku se týká pouze vlakových spojů, které jezdí mezi osmou hodinou ranní a půl třetí odpoledne. Stojím tady už zhruba 20 minut, takže jsem měla možnost sledovat, jak lidé reagují a mohu potvrdit, že ne všichni o výluce věděli dopředu. První výlukové autobusy odtud odjely před malou chvílí.

Čtěte také

I dnes jsou ale České dráhy na tohle připravené a cestujícím zde pomáhají zaměstnanci v reflexních vestách, kteří je na výluku upozorňují a pokud lidé potřebují, poradí jim. Tady i přímo v nádražní budově je několik cedulí, které na změnu upozorňují a hlášení o výluce zaznívá pravidelně také z nádražního rozhlasu.

Pro ty, kteří se v tomto týdnu chystají cestovat do Prahy, možná ještě doplním, že pro odjezdy autobusů tady přímo před hradeckým hlavním železničním nádražím slouží nástupiště F.

Liší se nějak odjezdové časy výlukového jízdního řádu od toho běžného?
Ano a týká se to především linky R, která jezdí mezi Hradcem Králové a Poděbrady a nikde jinde nezastavuje. Tam je třeba dát si pozor na to, že autobusy odjíždí z Hradce Králové o 8 minut dříve než v klasickém vlakovém jízdním řádu. Ještě upozorním, že u některých autobusů nemusí navazovat vlakové přípoje.

Čtěte také

Co se týká zastávkových spojů, tak ty obsluhuje linka Z, která nahrazuje osobní vlaky a zastavuje na všech zastávkách výlukového jízdního řádu.

Ještě upozorním, že změny se teď týkají i úseku mezi Kolínem a Velkým Osekem, na kterém jsou bez náhrady v obou směrech odřeknuty spěšné vlaky a cestující musí využít vlakové spojení Kolín - Nymburk s přestupem na linku V ve Velkém Oseku.

Na závěr ještě dodám, že důvodem těchto omezení, která skončí v pátek 15. března, je odstraňování zeleně na některých místech v blízkosti trati.

Spustit audio

Související