Auto / moto

Nejlepší spreje proti mlžení: TOP 5 produktů podle recenzí a testů

mlžení skel Cestovat autem se zamlženými okny je nejen nepohodlné, ale i značně nebezpečné. Perfektní výhled by měl být samozřejmě naší prioritou. Ale někdy se zamlžování zabránit nedá. Nebo snad ano? Řešením této lapálie mohou být moderní přípravky, které mlžení oken omezí nebo ho zcela eliminují. Dnes se proto podíváme právě na to, jak vybrat nejlepší sprej proti zamlžování oken v autě – poradíme vám, na jaké faktory a parametry se při výběru zaměřit a jak spreje správně používat. Chybět nebude ani „přehlídka“ alternativních řešení.

Nejlepší spreje proti mlžení na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Gyeon Q2 AntiFog
Nejlepší přípravek proti zamlžovaní
+ 2 měsíce brání zamlžování
+ jednoduše se nanáší
+ vystačí na 8 aut
do 310 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2CARPRO FogFight Kit
Silný přípravek proti zamlžení skel
+ 1 měsíc brání mlžení
+ laboratorně testován
+ speciální aplikační houbička
do 300 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Rain-X Anti-Fog
+ kvalitní přípravek proti zamlžování oken
+ snadné nanášení
do 230 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4SOFT99 Anti-Fog Spray
+ brání zamlžování a usazování nečistot
+ vhodný i do domácnosti, na zrcadla
do CENA Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5VELVANA přípravek proti zamlžení skel
+ ideální pro odstranění zamlžení ze skel automobilů
+ spolehlivě vyčistí mastnotu a další nečistoty
do 100 Kč
⭐ 96 % Číst recenze

Jak vybrat a jak funguje sprej proti zamlžování oken v autě?

Co je zásadní při výběru spreje proti zamlžování? Především byste měli vědět, jak zamlžování vzniká a jak mu lépe předcházet. Spreje však mohou poskytnout cennou pomoc. Zaměřte se na jejich složení, trvanlivost účinku i cenu či značku. Pomoci vám mohou taky recenze sprejů proti zamlžování oken.

Proč se v autě zamlžují skla?

Každý řidič to zná – sednete do auta v chladném počasí a najednou se skla zahalí do mlhy. Zamlžená okna nejsou jen nepříjemnost, ale mohou vážně omezovat výhled a tím i bezpečnost jízdy. Ale co vlastně způsobuje tento jev? Pojďme se podívat na to, jak a proč k zamlžování skel v autě dochází, abychom mohli lépe přijít na to, jak s tímto problémem bojovat.

Příčinou zamlžení skel v autě je v podstatě kondenzace. Jde o proces, při kterém se vodní pára mění na kapalinu. Tento jev nastává, když teplý se teplý vlhký vzduch střetne s chladnějším povrchem, třeba s okny vašeho auta. Teplejší vzduch uvnitř vozidla je schopen pojmout více vlhkosti než chladnější a sušší vzduch venku.

Když se tento teplý, vlhký vzduch setká s chladnými skly, rychle se ochladí a vlhkost v něm kondenzuje na skle, čímž vzniká zamlžení. Tento efekt je zvlášť výrazný v zimních měsících, kdy je rozdíl teplot mezi interiérem vozidla a venkovním prostředím největší. Nicméně k němu může docházet klidně i v létě. Zejména večer, kdy se prohlubuje rozdíl mezi teplotou v rozehřátém voze a snižující se venkovní teplotou.

Pokud si tedy do vozu „přinesete“ vlhkost a pustíte topení, může snadno vzniknout zamlžení. Vlhkost může pocházet z dechu, potu, vlhkého oblečení nebo třeba vodou nasáklých koberečků apod. Přítomnost více osob ve vozidle nebo dokonce mokré (zmoklé či zasněžené) oblečení mohou zamlžování zásadně zhoršovat, protože zvyšují celkovou vlhkost interiéru.

zamlžovaní skel ve voze

A jaká jsou řešení?

Již vzniklé zamlžení je možné vyřešit nejjednodušeji vyvětráním. V zimě však určitě nechcete jezdit s otevřenými okny a ani v jiných měsících není průvan vždy a každému příjemný. Jak se námrazy zbavit elegantněji anebo jí předcházet?

Správné nastavení klimatizace/topení

Pomoci tedy může klimatizace, kterou je třeba zapnout tak, aby nefungovala na uzavřený vnější okruh, ale přiváděla vzduch zvenčí a odváděla ven. Zároveň je vhodné ji nasměrovat co nejvíce na okna a pro rychlé zbavení se zamlžení nastavit proud vzduchu na co nejvyšší výkon. Klimatizace by taky měla být udržovaná – pravidelně čištěná a dezinfikovaná. V opačném případě může přispívat k znečištění skel, navíc vytváří nezdravé klima interiéru.

Čistá okna

Aby se zamlžení vytvářelo co nejméně a nebylo příliš „zatvrzelé“, je třeba taky dbát na čistotu oken. Zamrzlá okna je třeba důkladně oškrábat a očistit, protože chladná námraza může přispívat ke kondenzaci vlhkosti. Okna by neměla být ani špinavá či mastná.

Gumové koberce

I když se to může zdát jako bezvýznamný detail, může i tento faktor hrát docela zajímavou roli. Textilní koberečky pod nohy totiž nasáknou vodou z mokré obuvi a velmi pomalu schnou. Naopak gumové koberce uschnou poměrně snadno anebo je možné z nich vodu zkrátka vylít, pokud jí je hodně.

Pohlcovače vlhkosti

Často se pro snížení vlhkosti v autě doporučuje použití pohlcovačů vlhkosti. Jde o látkové sáčky naplněné různými materiály, které pohlcují vlhkost. Může to být silikagel. Dává se v malých balíčcích například do bot či k některé elektronice, ale lze koupit i přímo balíčky pro použití v autě. Další možností je například rýže ve varném sáčku, kočkolit v látkovém pytlíku apod. Sáčky lze dát např. pod sedadlo, do přihrádky ve dveřích nebo jinam.

Tyto pomůcky však zpravidla nenabídnou dostatečný výkon a neumožní zbavit se silného, „akutního“ zamlžení. Zvláště pokud do interiéru náhle vnesete větší množství vlhkosti (například když nasednete zmoklí).

Babské rady

Mezi opravdu zvláštní rady, které kolují internetem, patří například ta, která navrhuje využít místo speciálního anti-fog spreje stejným způsobem gel na holení. Ten se po okně rozetře a šetrnou utěrkou setře. I kdyby to nakrásně fungovalo, existuje jen pramálo důvodů, proč to zkoušet. Balení speciálního spreje s ověřeným a bezpečným účinkem totiž v průměru nevyjde dráže, ba spíše levněji, než balení gelu na holení, který není určený na odmlžování skel, ale… na holení.

Další babské rady doporučují například vyčištění oken technickým lihem či benzínem. Některé dokonce nabádají k použití rozkrojené brambory či jablka. Asi však uděláte lépe, když je sníte a na skla přece jen použijete prostředky k tomuto účelu určené.

Vyplatí se pořízení spreje na odmlžování oken?

Z výše uvedeného lze vyvodit, že pořízení spreje proti zamlžování oken, představuje poměrně rozumnou investici. Tyto spreje nejsou drahé, naopak balení v průměru vyjde na pár desítek korun. Složení je přitom optimalizované pro tento účel a lze předpokládat, že efekt bude účinnější, šetrnější a dlouhodobější než při použití náhradních prostředků, jako je výše zmíněný líh, gel na holení nebo jiné alternativy.

Jak fungují spreje na odmlžování oken?

Spreje proti zamlžování, známé také jako anti-fog spreje, pracují zpravidla na jednoduchém principu. Vytvářejí na skle tenký souvislý film, který brání kondenzaci vodní páry. Tímto způsobem omezují vytváření malých kapiček vody, které jsou zodpovědné za zamlžování.

Co tyto spreje obsahují? Konkrétní složení je poměrně velmi různorodé, ale základní složkou bývají povrchově aktivní látky: sufraktanty. Právě ty mají zásadní podíl na výsledném efektu. Některé spreje mohou být na bázi alkoholu s rychle schnoucím účinkem. Jiné jsou šetrnější a ekologičtější – bezalkoholové. Některé používají i opravdu velmi sofistikované složení na bázi nanotechnologie, takže vytvoří velmi odolný i několikavrstvý film. Samozřejmě jsou často přítomny i parfémové složky, které zajistí příjemnou vůni.

Sprej podle typu povrchu

Nejprve je důležité zvážit typ povrchu, na který budete sprej aplikovat. Existují totiž různé odmlžovací spreje, které jsou vhodné například nejen na skleněné, ale i na plastové povrchy, obklady. Používají se do sprchových koutů, na helmy, brýle apod. Pro použití na okna vozu je vhodné zvolit speciální sprej pro tento účel, který bude mít adekvátní složení zajišťující dostatečnou ochranu, odolnost a trvanlivost a který nevytváří šmouhy.

Doba účinnosti

Jak dlouho aplikovaná ochranná vrstva vydrží? To je samozřejmě velmi důležitý faktor výběru spreje. Rozhodně nebudete chtít ošetřovat okna každou chvíli, proto je vhodné vybírat z kvalitnějších, trvanlivějších přípravků. U některých se může doba účinnosti (tedy trvanlivosti ochranného filmu) počítat i na měsíce.

Opět velmi doporučujeme volit kvalitní a specializované spreje pro právě tento typ povrchů (skla vozu), u kterých lze očekávat lepší účinnost a delší trvanlivost než u např. univerzálních sprejů.

Bezpečnost a šetrnost

Zajímat se o bezpečné a šetrné složení je důležité, zejména pokud máte alergie nebo citlivost na určité chemikálie nebo pokud se budou v autě vozit i děti. Šetrnější a bezpečnější jsou spreje, které neobsahují alkohol. Mnohé kvalitní spreje mají již složení zdravotně i ekologicky nezávadné. Neobsahují rozpouštědla, alkoholy, aceton, chlór apod. Někteří lidé mohou být citliví i na chemické parfémové látky.

Jistou nevýhodou může být u šetrnějších sprejů i nižší účinnost. Přece jen více chemie obvykle vede k intenzivnějšímu účinku. Nicméně technologie jdou rychle kupředu, a tak se tento rozdíl postupně poněkud smazává a i šetrnější spreje mohou již být velmi účinné – na druhou stranu jsou taky obvykle dražší.

Fungují spreje v každém období?

Většina sprejů má složení a účinek vyhovující především chladným a zimním měsícům, kdy je rozdíl mezi teplotou ve voze a venku větší a k zamlžování dochází nejvíce. V teplejších obdobích může být účinek sprejů omezenější.

Jak se spreje aplikují?

Správná a rovnoměrná aplikace je pro vysoký účinek spreje rovněž důležitá. Vždy proto pozorně čtěte návod k použití a postupujte v souladu s instrukcemi. Zpravidla je však aplikace snadná. Sprej se typicky nanáší na vnitřní stranu oken. Okna by měla být před aplikací čistá a suchá. Přípravek se nastříká či rovnoměrně nanese pomocí hadříku. Poté je potřeba počkat na zaschnutí. Zpravidla jednotky minut, ale záleží na složení spreje. Poté už můžete povrch otřít do sucha pomocí utěrky, ideálně z mikrovlákna.

Ceny sprejů proti zamlžení oken v autě

Kolik stojí kvalitní anti-fog sprej na okna? Cenové relace jsou poměrně různorodé a kvalitnější, dražší spreje mohou nabídnout šetrnější složení a delší trvanlivost ochrany. Existují však i velmi levné spreje.

Spreje proti mlžení do 80 Kč

Velmi levné, často spíše univerzální, spreje s jednoduchým složením a spíše nižší či průměrnou účinností. Obvykle obsahují alkohol a chemické parfemace. Kvůli nižší intenzitě a trvanlivosti ochrany nemusí balení o stejném objemu vydržet tak dlouho jako stejné balení kvalitnějšího spreje.

Spreje proti mlžení do 250 Kč

Poměrně slušný výběr i specializovaných sprejů se sofistikovanějším složením a delším, intenzivnějším účinkem.

Spreje proti mlžení nad 250 Kč

Velmi kvalitní spreje využívající např. pokročilejší složení na nanotechnologické bázi apod. Vhodné pro náročnější zájemce.

Nejlepší značky sprejů proti zamlžování oken

Které značky sprejů proti mlžení představují záruku dobrého účinku a kvality?

  • Sonax – Osvědčená, spolehlivá značka. Velmi dobré hodnocení. Patří mezi nejprodávanější spreje proti zamlžování oken.
  • K2 – Známá a velmi populární značka auto kosmetiky. Nabízí i kvalitní spreje proti mlžení oken.
  • NanoConcept – Poměrně drahé spreje, ale s výborným a velmi trvanlivým účinkem se složením na bázi nanotechnologie. Pro náročné.
  • Velvana – Populární a osvědčené spreje proti zamlžování.
ProduktInfoHodnocení
#1Gyeon Q2 AntiFog
Nejlepší přípravek proti zamlžovaní
+ 2 měsíce brání zamlžování
+ jednoduše se nanáší
+ vystačí na 8 aut
do 310 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2CARPRO FogFight Kit
Silný přípravek proti zamlžení skel
+ 1 měsíc brání mlžení
+ laboratorně testován
+ speciální aplikační houbička
do 300 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Rain-X Anti-Fog
+ kvalitní přípravek proti zamlžování oken
+ snadné nanášení
do 230 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4SOFT99 Anti-Fog Spray
+ brání zamlžování a usazování nečistot
+ vhodný i do domácnosti, na zrcadla
do CENA Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5VELVANA přípravek proti zamlžení skel
+ ideální pro odstranění zamlžení ze skel automobilů
+ spolehlivě vyčistí mastnotu a další nečistoty
do 100 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
0 Sdílení