Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME Maďarsko

Turbulence v českém sportu. Kauzy tenisu a Sokola řešíme, kontrolní mechanismy fungují, tvrdí šéf NSA

Přestože se český sport v posledních týdnech těší z řady úspěchů reprezentantů, zároveň musí řešit turbulence kvůli dvěma velmi závažným kauzám souvisejícím s financováním a systémem dotací. "V obou případech se to netýká pochybení státu nebo agentury při rozdělování peněz," upozorňuje předseda Národní sportovní agentury (NSA) Ondřej Šebek na aféry kolem tenisového svazu a Sokola.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf NSA Šebek o kauzách v českém sportu

Ve funkci je přes rok a za tu dobu zažívá asi nejturbulentnější období. "Mediálně je to velmi nepříjemné, náročné. Na druhou stranu se to přímo netýká chodu Národní sportovní agentury. Je to složitá situace, stavíme se k ní čelem, chceme ji vysvětlovat," říká Šebek v rozhovoru pro ČT sport.

Oddělení kontroly NSA odhalilo vážná pochybení v hospodaření Českého tenisového svazu, která jsou identická s dříve mediálně prezentovanými informacemi o vyšetřování orgánů činných v trestním řízení.

Policie viní z podvodů se státními dotacemi pět lidí, mezi nimiž je i prezident tenisového svazu Ivo Kaderka. Ve vazbě je i člen dozorčí rady svazu Vojtěch Flégl. Oběma hrozí až desetileté vězení, trestnou činnost popírají.

"Všechny dotace, které my rozdělujeme, jsou nastaveny podle jasných kritérií dopředu. Přimhouření oka určitě ne," vyvrací Šebek názor, že by NSA měla tenisu jakožto velkému a úspěšnému sportu stranit.

Je nám líto, video expirovalo.
NCOZ zasahuje v sídle Českého tenisového svazu

"Kontrolní oddělení NSA zaslouží kredit, že v omezených možnostech sedmi úředníků při rozsáhlé agendě dokázali získat identické informace, které získala policie. Kontrolní mechanismy u nás zafungovaly, trvalo to přes rok," dodává Šebek. 

Dotace se tak budou částečně vracet. "Pro současné vedení tenisového svazu to je těžký úkol. Kolik prostředků budou vracet, se dozví v řádu dnů. Aby mohli čerpat dotace, nesmí být v pozici dlužníka. Ale může to být zásah do jejich cash-flow, i když tenis je tak silný, že by to nemělo znamenat jeho likvidaci," zdůrazňuje Šebek.

Další kauzou je aféra kolem České obce sokolské. V sobotu odstoupila ze své funkce starostka a členka předsednictva Sokola Hana Moučková, kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu, kterého se podle policie dopustila její bývalá asistentka.

Je nám líto, video expirovalo.
Straka mezi Sokoly

"Mrzí mě to, vnímal jsem paní Moučkovou jako funkcionářku, která pro Sokol dýchala, ale když jsem viděl parametry kauzy, skoro jsem si myslel, že to jinak dopadnout nemůže," hodnotí Šebek.

Sokol vypisuje externí audit financí a funkcí se vzdali ředitel kanceláře Marek Tesař a člen předsednictva Jan Boris Uhlíř.

"Jednalo se spíše o bankovní podvod a zneužití jiných nástrojů než veřejných prostředků, je potřeba to odlišit. Vnímáme to velmi závažně," tvrdí Šebek s tím, že bude probíhat i kontrola pod vedením NSA.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články