Jedna mohla mluvit, druhá ne. Dvojí metr na Českých lvech rozvířil diskuzi. Režisérka Daria byla z přerušení svého proslovu nešťastná

Daria Kashcheeva
Daria Kashcheeva
Foto: Nextfoto
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 11. 3. 2024

Na sobotním předávání cen České filmové a televizní akademie zanechalo hořkou pachuť vystoupení oceněné režisérky Darii Kashcheevy, která měla vzkaz pro veřejnost ohledně podmínek pracujících žen –⁠⁠⁠⁠⁠ autorek, které to podle ní v současné době v České republice nemají vůbec jednoduché. Připravený proslov Daria četla z telefonu a její vzkaz byl příliš dlouhý. Proto byla poté, co neuposlechla dva ukončovací signály, přerušena režisérem přímého přenosu Michaelem Čechem. To však rozpoutalo ve společnosti velké emoce, jelikož další z oceněných –⁠⁠⁠⁠⁠ například herečka Simona Peková –⁠⁠⁠⁠⁠ řečnila také dlouho, nikdo ale nezasáhl tak, jako tomu bylo u Darii. Na sociálních sítích se společnost rozdělila do dvou táborů –⁠⁠⁠⁠⁠ ti, kteří kritizují, že nemohla Daria dopovědět celé své poselství, a ti, kteří umělé přerušení dlouhého řečnění chápou. Jedna z těch, kteří ocenili časové omezení stopáže děkovných řečí, byla moderátorka Eva Decastelo, která o takzvaném »kouřostroji« pro ŽivotvČesku.cz promluvila.

Režisérka Daria Kashcheeva získala na Český lvech cenu Magnesia za nejlepší studentský film. V rámci své děkovné řeči ale začala číst z telefonu vzkaz, ve kterém mluvila o ženách v umělecké sféře a jejich těžkostech. Její proslov byl ale dlouhý, a tak byl přerušen až režisérem večera Michaelem Čechem. Podle některých to ale bylo neuctivé a naprosto mimo.

Diváci i ženy, kterých se Dariin vzkaz nějakým způsobem dotkl, se nejen bouří, ale také srovnávají její děkovnou řeč s ostatními oceněnými, kteří byli také dlouzí, ale nikdo je nepřerušil. Například Simona Peková, která si z Českých lvů odnesla sošku za nejlepší herečku.

"Ano, byl určen limit pro speech, ano, Darja přetáhla, tohle všechno chápu. Přerušit ji ale takto hrubým stylem bylo za mě úplně mimo. Sama jsem v tu chvíli byla v šoku, nevěděla jsem, jestli to slyšeli jen lidé v sále nebo i u televize. Přišlo mi to jako něco, co by se mohlo stát snad jen na generálce (i to by bylo špatně). Nebyla jediná, kdo mluvil dlouho, ale jediná dostala tuhle “stopku”, napsala na Instagram novinářka Linda Bartošová, která byla z počínání režiséra v šoku.

Na sociálních sítích se ozývají i názory, že Daria svůj vzkaz mohla pojmout lépe a ne mluvit o tématu žen v umělecké sféře tak obšírně. Čerstvá absolventka FAMU alespoň zopakovala, čeho se její poselství týkalo, po přímém přenosu v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. V něm také na začátku uvedla, že je z přerušení své řeči nešťastná.

Pro ŽivotvČesku.cz uvedla moderátorka Eva Decastelo, že tři signály k ukončení děkovných řečí byly vtipným prvkem celého ceremoniálu. "Pan Eben to řekl hned v úvodu, že jeden z největších problémů na události, jakou je Český lev, tkví v délce děkovných řečí, kdy se v nich musí dodržet stanovená délka. Letos to vymysleli tak, že při překročení minuty se ze signálního zeleného lva stal červený, a když ani to nezabralo, tak byl u pultíku připraven »kouřostroj«, který nepřehlédnutelně upozornil hovořícího na pódiu, že čas vypršel, což mým pohledem bylo velmi vtipné," sdělila okouzlující moderátorka.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.