E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Naše fakulta uspěla v prestižním Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowship

Řešitelkou projektu LeishBlock bude dr. Andreia Albuquerque-Wendt, která v rámci projektu stráví 2 roky na Swiss Tropical And Public Health Institute a poté 1 rok na naší fakultě, kde bude jejím postdok školitelem profesor Petr Volf z katedry parazitologie. Ve výzvě MSCA PF 2023 se o fellowship ucházelo celkem 8039 žadatelů z celého světa, v České republice uspělo 12 žadatelek a žadatelů.

Informace o projektu

  • Akronym: LeishBlock
  • Název: Exploring an antileishmanial drug toolbox for blocking pathogen transmission in the sand fly vector

Abstrakt:

Hlavním cílem projektu LEISHBLOCK je identifikovat antileishmaniální sloučeniny, které vykazují minimální mortalitu u flebotomů, a využít je jako potenciální látky blokující přenos.

Flebotomové jsou vektory odpovědné za přenos parazitů rodu Leishmania, původců řady znetvořujících až smrtelných onemocnění známých jako leishmanióza, která postihuje populace po celém světě.

V současné době neexistuje žádná vakcína pro člověka, a proto se kontrola onemocnění opírá o omezení kontaktu s přenašečem a chemoterapii. Účinnost kontroly vektorů leishmaniózy, která zahrnuje nespecifické postřiky insekticidy, sítě napuštěné insekticidy a řízení životního prostředí, však zaostává za jinými přístupy ke kontrole vektorů onemocnění. Možnosti léčby leishmaniózy jsou navíc omezené a často vyžadují dlouhodobou hospitalizaci.

Dr. Andreia Albuquerque-Wendt, řešitelka The LeishBlock project. Foto: archiv dr. A. Wendt

Pro řešení tohoto naléhavého problému veřejného zdraví je nezbytněnutné využít stávající poznatky o biologii těchto parazitů, využít dostupné zdroje a prozkoumat nové přístupy ke kontrole onemocnění.

V poslední době se u nemocí přenášených vektory, jako je malárie, prosazuje slibný zásah blokující přenos (TBI), který se zaměřuje na cílený zásah parazitů v hmyzím přenašeči pomocí paraziticidu. Tento inovativní přístup prokázal potenciál stát se cenným doplňkem arzenálu TBI a zaslouží si pozornost v oblasti leishmaniózy.

Sloučeniny budou nejprve testovány pomocí buněčných linií flebotomů a včel. Poté budou nejbezpečnější sloučeniny individuálně testovány na příslušném dospělém hmyzu. U nejlepších sloučenin, které prokáží vyšší bezpečnost, bude posouzena jejich účinnost při snižování zátěže parazity u flebotomů infikovaných leishmanií, a to pomocí inovativního přístupu založeného na čárovém kódu DNA.

Poznatky získané v rámci tohoto multidisciplinárního projektu přispějí k objevu naléhavě potřebných nových léčiv pro boj s touto zanedbávanou a důležitou nově se objevující chorobou přenášenou vektory a zároveň budou stavět na výzkumném profilu vedoucího badatele.

Informace o typu projektu a výzvě, ve které byl projekt úspěšný

  • V rámci projektu Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowship je financována postdoktorská výzkumná stáž spojená s mezinárodní mobilitou (výzkumník musí grant řešit na instituci v jiné zemi, než kde v posledních letech před podáním projektové žádosti pracoval nebo studoval).
  • V případě podtypu Global Fellowship je projekt složen ze dvou fází: Nejprve podpořený výzkumník absolvuje výzkumnou stáž dlouhou 12 až 24 měsíců na hostitelské instituci ve „třetí zemi“ (ani země EU ani asociovaná k programu Horizont Evropa), a poté následuje „návratová“ fáze dlouhá 12 měsíců, během které podpořený výzkumník projekt řeší na „vysílající instituci“ v zemi EU nebo asociované k programu.
  • Ve výzvě Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowships 2023 uspělo celkem 1 249 projektů, z toho je 139 projektů typu Global Fellowship (ostatní jsou projekty typu European Fellowships). Zdroj.
  • Z Česka v této výzvě uspělo celkem 12 projektů, z toho 3 Global Fellowships. Zdroj.

 

Publikováno: Čtvrtek 29.02.2024 14:05

Akce dokumentů