Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mohl být fotbalistou, ale naštěstí si zvolil herectví. Sir Sean Connery, nejoblíbenější James Bond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomi Forik, pomocí AI PicsArt

Mohl být modelem nebo fotbalistou. Nakonec si ale vybral kariéru herce a díky tomu jsme si mohli užít řadu skvělých filmů, ve kterých exceloval. Roli Jamese Bonda, která ho na začátku proslavila nejvíce, ale dlouhou dobu nesnášel.

Článek

Thomas Sean Connery byl Skot jako poleno a na svůj skotský původ byl náležitě hrdý. Z otcovy strany však měl i irské předky. Narodil se v létě roku 1930 v Edinburghu, kde vyrůstal v průmyslové čtvrti Fountainbridge, v činžáku, který byl později zbořen. Jeho maminka Euphemia byla uklízečka a jeho otec Joseph byl dělník v gumárně a řidič kamionu. Většinu času trávil v práci, a tak malý Sean vyrůstal spíše s matkou, jak už to v tehdejší době bylo běžné. Při vzpomínkách na své dětství uvedl, že tehdy neměli ani koupelnu, natož teplou vodu. Pokud chtěli na toaletu, museli o čtyři patra níže.

Měl ještě mladšího bratra Neila, který se narodil, když Seanovi bylo osm let. Aby rodina měla z čeho žít, musel začít velmi brzy pracovat. Sám Sean, kterému tehdy většinou říkali Tommy, jako malý nepatřil k nejvyšším klukům v partě, ale na začátku puberty ve 12 letech najednou začal výrazně růst a v 18 letech dosáhnul úctyhodné výšky 188 cm. Malou pikantností z jeho mládí je skutečnost, že první sexuální styk měl už ve 14 letech, a to s o mnohem starší ženou.

Mlékař, námořník i kulturista

Jeho kariérní počátky byly velmi skromné. První prací, kterou se živil, byla práce mlékaře. Jezdil po svém rajonu a rozvážel mléko. Přivydělávat si takto musel už během školy, ze které odešel ve 13 letech. Jako mladý, v 16 letech, pak narukoval do Royal Navy. V Portsmouthu trénoval v námořní dělostřelecké škole a také protiletadlové posádce, později nastoupil na HMS Formidable. V 19 letech však byl ze zdravotních důvodů propuštěn. Bohužel mu diagnostikovali žaludeční vřed, což bylo onemocnění, kterým byla zatížena celá mužská linie jeho rodiny.

Vrátil se zpátky do družstva, kde dříve pracoval jako mlékař, a stal se řidičem kamionu. Postupně vyzkoušel i práci plavčíka, dělníka, natírače rakví, ale také se uplatnil díky své výšce a vypracovanému tělu jako model pro Edinburgh College of Art. Svalnatou postavu měl nejen kvůli těžké fyzické práci, ale také díky tomu, že se jeden čas věnoval kulturistice. V soutěži Mr. Universe dokonce obsadil třetí místo. Kulturistika ho ale příliš dlouho neudržela, otrávila ho zejména skutečnost, že v soutěžích měli nejvíce šancí Američani, kteří kladli největší důraz na velikost svalů, nikoliv na tělo jako celek. Zatímco Connery měl rád i atletiku, většina amerických kulturistů se jí vyhýbala kvůli pravděpodobné ztrátě svalové hmoty. Toto soustředění jen na svaly místo na celkovou kondici pro něj nebylo dostatečně zajímavé a atraktivní.

Kromě kulturistiky ale miloval i fotbal, jako mladý hrál za Bonnyrigg Rose. Při jednom zápase ho sledoval manažer Manchesteru United a byl naprosto fascinovaný Seanovou kondicí a zdatností. Nabídnul mu atraktivní smlouvu, ale Sean nabídku nakonec odmítnul. Věděl, že být prvotřídním fotbalistou člověk může být jen do určitého věku a jemu samotnému už bylo 23 let. A tak se tehdy rozhodl pro herectví, kde věk roli nehraje. Později toto své rozhodnutí označil za jedno z nejlepších, které ve svém životě učinil.

Herecké začátky

Ke konci roku 1951 vypomáhal v zákulisí divadla King´s Theatre. Později, když se dozvěděl, že se konají konkurzy na inscenaci South Pacific, získal malou roli jednoho z chlapců sboru SeaBees. Postupně pak dostával významnější role. V roce 1954 se během představení seznámil s Michaelem Cainem, se kterým se stali přáteli. S pomocí amerického herce Roberta Hendersona získal roli v divadle Maida Vale v Londýně. Henderson mu zároveň zapůjčil významná díla např. Prousta, Shakespeara atd. a naléhal na Conneryho, aby absolvoval lekce přednesu.

Postupně získával Connery další zkušenosti v divadlech a v mnoha různých rolích. Kromě toho se objevil i v několika televizních epizodách, obvykle v menších rolích. Aby dokázal vyjít s penězi, musel si kromě účinkování v divadle najít ještě přivýdělek a nějaký čas pracoval jako chůva pro novináře Petera Nobleho.

Na počátku roku 1957 si najal agenta Richarda Hattona, díky kterému získal první malou filmovou roli. Podobně jako v divadle, i u filmu postupně získával další a další role, většinou spíše malého rozsahu, popř. významnější, ale filmy jako takové nebyly hodnoceny kdovíjak kladně, spíše jako běžný průměr. V roce 1961 se mu však podařilo získat titulní roli ve filmové adaptaci Shakespearova Macbetha.

Bond… James Bond.

Jeho úspěch měl teprve přijít se sérií filmů o agentovi 007 Jamesi Bondovi. Velkou zásluhu na tom, že se stal Bondovým představitelem právě Connery, měla manželka producenta Dana Broccoli, která manžela o Connerym přesvědčila. Zároveň tomu napomohl i fakt, že filmové studio na film uvolnilo jen velmi málo peněz a tak si tvůrci nemohli dovolit nikoho slavného, kdo by však zároveň požadoval i vyšší odměnu. Vyhráno však ještě neměl, protože sám autor příběhů o Bondovi, Ian Fleming, o Connerym rozhodně přesvědčen nebyl a podle svých slov si Bonda nepředstavoval jako někoho, kdo je tak vysoký, svalnatý a ještě k tomu Skot. Jeho přítelkyně se však také za Conneryho postavila s tím, že má potřebné sexuální charisma. Po úspěšné premiéře dílu Dr. No změnil názor i Ian Fleming, který byl naprosto nadšen. Jako poděkování za fantastické ztvárnění zapracoval Conneryho skotský původ do původu samotného Bonda. Otce Bonda označil za Skota z Glencoe na Skotské Vysočině.

Režisér Terence Young se postaral o to, aby Bond v podání Conneryho měl vybrané chování. Učil ho, jak chodit, mluvit, dokonce i jak jíst. Všechny rady si vzal Connery k srdci a vtiskl je své postavě, což se velmi vyplatilo.

Díky sérii Jamese Bonda se stal celosvětově slavným. Hraní si do určité doby i užíval, i když ne vždy bylo vše zalité sluncem. Například ve filmu Thunderball, kde byla scéna se žraloky v bazénu, se Connery obával, že je to dost nebezpečné a trval na tom, že tam bude přepážka z plexiskla. Tu vytvořili, ale nebyla dostatečně pevná a jeden ze žraloků se přes ni dostal, takže Connery musel okamžitě pryč z bazénu.

Jak už to ale bývá, věčné hraní jedné role začalo lézt i Connerymu na nervy. Postavu Bonda začal nesnášet, protože byl kvůli němu zaškatulkován a to nechce asi žádný herec. Chtěl hrát i v jiných filmech, kde by předvedl jiné charakterní role a zužitkoval tak své herecké umění. Objevil se tak například ve filmu Marnie Alfreda Hitchcocka nebo The Hill Sidneyho Lumeta.

V roce 1972 se dokonce podělil s Charlesem Bronsonem o cenu Zlatý globus. Se svým přítelem Michaelem Cainem se objevil ve filmu Muž, který byl králem (1975), s Audrey Hepburnovou si zase zahrál ve filmu Robin a Marian (1976). Objevil se i v řadě jiných, byť méně významných filmech a dal si tak pauzu od natáčení Jamese Bonda, k jehož roli už se nechtěl vrátit. Jak se však říká, nikdy neříkej nikdy a Sean Connery se objevil v dalším díle Bonda příznačně nazvaném Nikdy neříkej nikdy. Tento díl však byl sužovaný mnoha problémy včetně rozbrojů mezi režisérem a producentem, finančními problémy a dokonce mu Steven Seagal, který tam působil jako choreograf bojových scén, zlomil zápěstí. To vše Conneryho tak otrávila, že po další dva roky nechtěl nic natáčet. Možná by jeho pauza trvala ještě déle, ale pak se objevil v evropské inscenaci díla Jméno růže, za kterou získal cenu BAFTA. To mu zase vlilo pozitivní energii do žil a znovu se začal zajímat o film. Téhož roku se tak ještě stihnul objevit ve vedlejší roli ve filmu Highlander.

V roce 1987 si zahrál ve filmu Nedotknutelní po boku dalších hereckých hvězd a film byl přijat kritiky i diváky s velkým nadšením. Za svůj výkon obdržel Oscara za vedlejší roli. Hned o dva roky později se objevil ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava v roli otce Indiana Jonese. Podílel se na úpravě scénáře a své postavě vtisknul mnohem lidštější a komplexnější charakter, což vedlo k výrazně lepšímu ztvárnění. Následovaly další kasovní trháky a v roce 1998 obdržel cenu BAFTA Fellowship za celoživotní dílo.

Objevil se ještě v dalších filmech, které byly hůře, ale i lépe přijímané. Jeden z těch hůře přijatých byl film Liga výjimečných. Už během natáčení cítil, že to není to, co by to mělo být, režiséra označil za nepříčetného a snažil se film zachránit prostřednictvím střihu, což však nestačilo. Veškerá frustrace a stres vyústily v jeho rozhodnutí zanechat herectví a jít do důchodu. Odmítl i řadu rolí, které by mu mohly přinést další úspěch. Nechtěl být Gandalfem, protože nerozuměl scénáři. Nechtěl být Albusem Brumbálem v Harry Potterovi a ani architektem v Matrixu. Byl prostě znechucen z toho, jak se točí filmy v Hollywoodu, respektive z toho, jací „idioti“ je nyní točí.

Osobní život

Jeho osobní život byl podobně složitý jako jeho herecké začátky. Měl řadu partnerek, ale jeho první právoplatnou manželkou se stala až Diane Cilento v roce 1962. S ní byl až do roku 1974, přestože se už v roce 1971 rozvedli. Vychovávali však spolu syna Jasona Josepha. Za rozpadem jejich manželství stála do velké míry žárlivost, nikoliv však osobní, ale pracovní. Ona mu záviděla slávu, on zase toužil po tom, aby mohl hrát podobně charakterní role jako ona. Podruhé se oženil v roce 1975 s francouzsko-marockou malířkou Micheline Roquebrune, kterou poznal na golfovém turnaji v Maroku a s níž setrval až do své smrti. Jejich manželství vydrželo i Conneryho milostnou aféru se zpěvačkou Lynsey de Paul.

Kromě herectví rád trávil čas i hraním golfu, kterému propadl už v roce 1964 při natáčení filmu Goldfinger.

5. července 2000 byl královnou povýšen do šlechtického stavu v paláci Holyrood v Edinburghu.

Zatímco jeho herecké výkony byly přijímány většinou s nadšením, jinak tomu bylo u jeho osobních a politických názorů. V politice zastával názor, že by se Skotsko mělo osamostatnit a finančně podporoval Skotskou národní stranu, které byl členem a která se snažila o samostatnost Skotska. S financováním však musel v roce 2001 skončit, neboť byl schválen zákon zakazující financování politických aktivit ze zámoří.

Dlouhou řadu let zastával i názory, za něž by v dnešní době dostal nejspíš úplnou „stopku“. Netajil se totiž tím, že si myslí, že fyzické násilí vůči ženám, byť přiměřené, je vlastně v pořádku. Po rozvodu se svojí první manželkou byl dokonce obviněn z násilí na ní. Možná, že věkem dospěl k jinému názoru, možná se na změně podílela i celospolečenská změna ve vnímání domácího násilí, každopádně však v roce 2006 pro The Times of London prohlásil, že „Nevěřím, že jakákoli úroveň zneužívání žen je za jakýchkoli okolností ospravedlnitelná. Tečka.“

Connery zemřel v roce 2020 ve věku krásných 90 let ve svém domě na Bahamách. Příčinou smrti byl zápal plic a s ním související respirační problémy. Jeho manželka zároveň přiznala, že měl v posledních letech demenci. Jeho popel byl v roce 2022 rozptýlen ve Skotsku.

Anketa

Patří Sean Connery mezi vaše oblíbené herce?
Ano.
97,5 %
Ne.
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 118 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sean_Connery

https://www.csfd.cz/tvurce/58-sean-connery/biografie/

https://www.dotyk.cz/magazin/sean-connery.html

https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/ve-veku-90-let-zemrel-britsky-herec-sean-connery-jeden-z-nejslavnejsich-predstavitelu-jamese-bonda.A201031_133705_lide_liam

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz