Výuková encyklopedie Šachopedie

Výukový portál My-Chess je od září 2023 oficiální výukovou platformou Šachového svazu ČR pro šachový trénink dětí. A také výukovým nástrojem projektu Šachy do škol. V tomto článku se zaměříme na další důležitou funkci – Šachopedii. 

Část funkcí portálu My-Chess mohou všichni uživatelé využívat bezplatně, stačí si udělat registraci zdarma. Kompletní funkce jsou k dispozici pro uživatele My-Chess Premium. Díky spolupráci s Šachovým svazem ČR si oddíly a kroužky mohou pořídit prémiové účty pro děti jen za 150 Kč ročně (s platností 12 měsíců od data zakoupení). Více o nákupu i registraci se dozvíte v informačním článku. 

Šachopedie je výuková encyklopedie šachu. Najdete v ní téměř 500 šachových témat, ke každému z nich základní popis, komentované diagramy, odkazy na procvičovací testy, výukové lekce, šachovou literaturu a další zdroje. Je to obrovská a zároveň přehledná základna pro studium jakékoliv oblasti šachu. Je možné ji plně využívat zdarma i bez registrace. 

Je určená pro všechny zájemce o šachy a každé z obsažených témat popisuje přiměřeným způsobem. Začátečníci v ní najdou jednoduše vysvětlená základní pravidla, popis jednotlivých figur i důležitých herních prvků. Mírně pokročilí využijí například vysvětlení základů taktiky, strategie či zahájení. A zkušenější hráči zde najdou náročnější témata z koncovek i přehled o historii. Šachopedie je určená pro všechny trenéry, studenty, samouky, zkrátka pro všechny zájemce o šachy. 

 

Funkce Šachopedie v hlavní nabídce 

V hlavní nabídce přihlášeného uživatele najdete Šachopedii uprostřed horního řádku dlaždic uprostřed. Symbol knížky je na obrázku plným právem, je to takový šachistův průvodce po galaxii. 

 

Výběr oblasti Šachopedie 

Po výběru funkce Šachopedie se dostanete na hlavní rozcestník jednotlivých oblastí. Těch je celkem 7 – Základy, Zahájení, Taktika, Strategie, Koncovky, Historie a Ostatní. Kliknutím si kteroukoliv z nich můžete vybrat. Zároveň máte v levé části obrazovky navigační menu pro lepší orientaci v Šachopedii. A v pravé části seznam témat, která jste si v Šachopedii označili jako oblíbená. 

 

 

Výběr série Šachopedie 

Když si vyberete některou oblast šachu, dostanete se na rozdělení do jednotlivých tematických sérií (zde například v oblasti taktiky). V těchto sériích jsou témata přehledně uspořádána. 

Mezi trenéry začátečníků i samotnými uživateli je velmi oblíbená například série Herní prvky, ve které najdete vysvětlení základních herních činností od braní figur až po rošádu. 

Pro mírně pokročilé doporučujeme vyzkoušet sérii Taktika – obecné, v níž ve 22 článcích pochopíte (a také si důkladně procvičíte!) základy kombinací. 

Za zmínku stojí také velké množství témat o historii, ať už o slavných šachistech světových, českých či slovenských. Anebo o významných turnajích šachové historie. Výborná je například série Mistři světa. 

Spoustu inspirace nejen pro trenéry můžete nalézt v oblasti Ostatní a v ní v sérii Šachové hry – tréninkové. Obsažená cvičení přináší do tréninku novou dynamiku a řadu nápadů. 

 

Výběr konkrétního tématu 

Na dalším obrázku vidíme část témat v jedné ze sérií o taktice. Přehledně jsou zde seřazená, kliknutím na nápis „Označit“ si je můžete uložit do seznamu svých oblíbených témat. 

 

Obrázek a stručný popis tématu 

Když si některé téma otevřete, jako první uvidíte originální obrázek k danému tématu a jeho základní vysvětlující popis. Znovu můžete využít tlačítko „Označit“ pro uložení do oblíbených témat. Popisy témat jsou přehledné a rychle vám vysvětlí základní pojmy a myšlenky. 

 

Komentované diagramy pro začátečníky 

O kousek níže najdete v každém tématu názorné diagramy s metodickým komentářem. Jsou ideální pro pochopení a procvičení samoukem, pro opakování šachovými žáky nebo pro učitele a trenéry jako základ přípravy na šachovou lekci. 

Počet ukázkových diagramů u jednotlivých témat se různí podle potřeby. Pokud to náročnost tématu vyžaduje, najdete zde i kolem 10 komentovaných ukázek. Jinde jsou třeba jen 2-3 ukázky pro základní přehled. Vždycky však s metodickým komentářem a náročností vysvětlení odpovídající danému tématu. 

 

Komentované diagramy s tématy strategie 

Na dalším obrázku vidíme ukázku dvou diagramů ze strategie. Diagramy jsou díky šipkám a zvýrazněním polí vypovídající i samy o sobě. Textový komentář je jednoduchý a přehledný a dobře se s diagramy doplňuje. Tyto komentované diagramy se snadno mohou stát základem přípravy tréninku pro učitele nebo trenéra. 

 

Další odkazy ve spodní části 

Ve spodní části každého tématu najdete řadu dalších užitečných informací. Jsou zde odkazy na procvičovací testy a na výukové lekce, takže se na jedno kliknutí můžete přesunout na procvičování v systému My-Chess a probíranou látku si prakticky vyzkoušet. 

Dále jsou tu odkazy na šachovou literaturu, dokonce včetně čísel stran, na kterých studované téma v dané knize najdete. Takže zde máte praktický rozcestník na další potřebné informace. 

Zajímavé tipy na využívání Šachopedie: 

– Využívání Šachopedie je kompletně zdarma a je možné i bez registrace. 

– Obsahuje téměř 500 metodicky zpracovaných témat, přehledně rozdělených do 7 oblastí. 

– Odkazy na témata můžete vložit i do svých článků na webu, takže místo složitého vysvětlování jednoduše přesměrujete na výukovou encyklopedii. 

– Šachopedie výborně slouží k přípravě výukových hodin a tréninků. Nabízí metodicky popsaná témata, řadu názorných ukázek i odkazy na další zdroje. 

– Je vhodná také pro zadávání studijních domácích úkolů – stačí poslat URL adresu daného tématu. Takže ji můžete využít například pro opakování látky z tréninků. 

– Šachopedie je hojně využívaná pro samostudium, případně při vyhledávání šachových pojmů na webu. Najdete ji mezi prvními výsledky ve vyhledávačích.  

Výuková encyklopedie Šachopedie je nejen zdrojem informací, ale zároveň i učebnicí v elektronické podobě. V počítači, tabletu i mobilním telefonu máte kdykoliv přístup k vysvětlení a mnoha ukázkám důležitých šachových pojmů. Je obrovskou studnicí informací pro všechny zvědavé šachisty. 

 

Pojďte se dozvídat o šachu společně s námi! 

Naučná série o funkcích My-Chess bude mít celkem 6 článků: 

Procvičování na portálu My-Chess 

Výukové lekce na portálu My-Chess 

Soutěž Šachy do škol na My-Chess 

Motivační prvky v systému My-Chess 

Výuková encyklopedie Šachopedie 

Další funkce portálu My-Chess 

V případě jakýchkoliv dotazů se můžete obrátit na email martinbeil64@gmail.com. Více informací o registraci dětí do portálu My-Chess najdete v informačním článku pro oddíly a kroužky. 

 

Martin Beil, tým My-Chess