Logo

Filuta

Sending
Hodnocení čtenářů
4.17 (59 hlasů)

Filuta je česká technologická společnost, která se zaměřuje na vývoj inovativních řešení v oblasti umělé inteligence. Jejich vlajkovou lodí je platforma Filuta AI, která umožňuje firmám automatizovat složité procesy a zefektivnit tak jejich fungování. Filuta AI se těší velkému zájmu ze strany firem i investorů. V roce 2023 společnost získala investici ve výši 56 milionů korun. Logo a vizuální styl společnosti je dílem grafické designérky Viktorie Elbirlik, jejíž inspirací byl futurismus, aerodynamika a minimalismus.

„Bavilo mě pracovat s Viktorií na nové identitě značky Filuta AI. Oceňuji její profesionalitu, snahu vyjít vstříc našim podnětům a zároveň nás vzdělávat a směrovat. Jsem rád, že budu pokračovat ve spolupráci při redesignu našeho webu a konzultaci UX aspektů naší webové aplikace.“
Martin Doušek, spoluzakladatel start-upu Filuta.ai

Nové logo

Explikace

Viktorie Elbirlik

„Když mě spoluzakladatel Filuta AI Filip Dvořák oslovil s tím, abych mu navrhla novou značku pro startup, byla jsem nadšená z možnosti spolupracovat s týmem vizionářů, který právě vytvářel něco opravdu revolučního v oblasti umělé inteligence. A který pro svoji snahu získal největší grant a podporu investorů v Česku.

Filuta vyjadřuje chytrost, obratnost a inovativnost spolu s kvalitou a precizností. Díky jasné brand strategii nam vzniklo jednoduché, ale silné logo, které v sobě spojuje prvky technologie a lidského génia. Nejdřív vznikl F-monogram (panáček Filuta nebo prostě Filuťák). Až poté logo jako celek dotvořil název, nakreslený na míru. Vizuální podání loga Filuty je inspirováno stylem Streamline Modern jakožto propojením futurismu, aerodynamiky a minimalismu – a jeho čistými liniemi, vodícími čarami a zaoblenými hranami. Intuitivně jsem zvolila styl, který mi pomohl vyjádřit rychlost a efektivitu jako hlavní příslib značky: až 10krát zefektivnit provoz podnikání díky AI. Pro vizuální styl byly zvoleny odstíny modro-fialové a šedé, které se promítly i do výběru doprovodné fotografie. Typografii tvoří kombinace písem Sora a DM Mono. Navázali jsme tvorbou firemních materiálů, signmakingem a merchem.

Během spolupráce nám dále vznikl sub-brand FiluTalks, což jsou tech meetupy s veřejností a přednášky o umělé inteligenci.“

 

Ukázky

      

Zdroj a foto: Viktorie Elbirlik, alchymieznacky.cz