Rekonstruujete podkroví? Zkombinujte zateplení a sádrokarton

Rekonstrukce podkroví

Nezateplené podkroví poznáte snadno. V zimě máte doma pořád chladno, i když se snažíte topit sebevíc. S tím pomůže jedině rekonstrukce půdy. Ta přitom nemusí být komplikovaná, a navíc vám v případě potřeby rozšíří obytný prostor. Potřebujete k ní hlavně zateplovací systém, který navíc skvěle doplní sádrokartonové konstrukce.

Se sádrokartonem postavíte snad všechno: využijete ho na příčky, podhledy, předstěny, ale i podlahu. Mezi výhody SDK desek patří hlavně snadná a rychlá montáž. K práci s ním totiž nepotřebujete, až na tmelení, žádné mokré procesy. Proto bývá rekonstrukce se sádrokartonem až o polovinu rychlejší než za použití běžných materiálů, které potřebují po aplikaci vyschnout a vyzrát.

Sádrokartonové konstrukce mají navíc nízkou hmotnost, takže na rozdíl od klasického zdiva nezatěžují nosnou konstrukci domu. A výhodou je taky jejich dokonale rovný povrch, který výrazně usnadňuje další úpravu – malování.

Izolace střechy se schová pod SDK podhledy

S rekonstrukcí půdy přichází zásadní rozhodnutí: chcete podkroví obývat, nebo ho využít jako odkladiště nepotřebných věcí? V případě obytného podkroví je třeba vyřešit zateplení střechy. Vybrat si můžete ze široké nabídky izolací. K sehnání je polystyren, minerální izolace, skelná vlna i foukaná celulóza. Zateplení je vhodné aplikovat v tloušťce alespoň 30 cm.

Střešní tepelnou izolaci snadno zakryjete sádrokartonovými podhledy. Ty se obvykle připevňují na jednoduché konstrukce z kovových profilů. Stejně tak pomůžou SDK desky při opláštění podkrovních oken. Protipožární sádrokarton tu funguje nejen jako estetické řešení, ale zlepšuje také požární odolnost celé střechy.

Sádrokarton podkroví

Jak na rozdělení půdního prostoru

Chcete na půdě vybudovat nové místnosti? Prostor nejrychleji rozdělíte montáží sádrokartonových příček. I tady se vyplatí myslet na izolaci – ta má tentokrát za úkol omezit průchod zvuku mezi místnostmi. Stačí pak, když touto izolací vyplníte dutiny SDK konstrukce. Pro ještě lepší odhlučnění místností je vhodné kombinovat kvalitní izolaci s modrým akustickým sádrokartonem.

K opláštění svislých příček a předstěn se výborně hodí vysokopevnostní sádrokarton Habito® H. Lze do něj totiž pohodlně kotvit dodatečné vybavení. Na jeden vrut bez hmoždinky unese deska Habito® H až 34 kg, při použití kotev Molly dokonce až 155 kg. Bez problému tak udrží police, obrazy, televizi, ale třeba i celou kuchyňskou linku. Navíc je impregnovaná proti vlhkosti, má nejvyšší odolnost vůči požáru a dobře izoluje hluk.

Rekonstrukce podkroví - sádrokarton

Suchá podlaha nezatíží nosnou konstrukci

Sádrokarton vstupuje do hry i při stavbě podlahy. Nízká váha ho předurčuje jako ideální materiál na podlahy v patrech a půdách. V takových prostorách se totiž obvykle nedá instalovat těžká plovoucí podlaha. V úvahu rozhodně nepřipadá ani vylití betonem. Obě možnosti by na rozdíl od sádrokartonu přetížili nosnou konstrukci.

Novou podlahu máte díky suché výstavbě hotovou do týdne. Nezáleží přitom, jestli se chystáte půdu obývat, nebo ne. Postup montáže bude vždy stejný a rychlý. Stávající podklad se opatří geotextilií, na kterou se aplikuje suchý vyrovnávací podsyp. Dalším krokem je položení kročejové izolace. Ta pomůže s odhlučněním spodních pater, a zároveň funguje jako zateplení. Ve finále se navrch umístí konstrukční podlahové dílce ze sádrokartonu nebo ze sádrovlákna.

Plánujete mít v podkroví koupelnu? I tam poslouží suchá podlaha. Lze ji totiž použít v prostorách, kde je až 90% vlhkost. Nicméně sádrokarton, který přichází do přímého styku s vodou, je potřeba ošetřit hydroizolačním nátěrem.

Suchá podlaha

Materiál spočítá kalkulátor Rigips

Sádrokartonovou příčku, podhledy, nebo suchou podlahu postavíte i svépomocí. Inspirujte se ve videích ze seriálu Praxe z dílny. Odborníci z Rigipsu v nich detailně popisují, jak při suché výstavbě postupovat. Spolu s montáží SDK profilů a desek se také naučíte přípravu rozvodů a práci s tmelem. Rekonstrukce půdy vám tak půjde lépe od ruky.    

Co všechno ale na suchou výstavbu nakoupit? Asistovat vám bude online kalkulátor Rigips. Poradí s výběrem optimální konstrukce a sestaví přehled veškerého materiálu. Od jednotlivých desek až po hmoždinky a tmely. Tento seznam pak můžete v posledním kroku nezávazně poptat u některého z ověřených distributorů.