Nerozdělujme emoce na dobré a špatné, radí spisovatelka. Pro děti napsala kuchařku pocitů

11. březen 2024

Ester je inspirátorkou představení divadla Minor Pociť pocit.  Proč se rozhodla dětem radit, jak si poradit s emocemi? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítala spisovatelka, pedagožka a autorka Knihy pocitů Ester Stará. Nejen o pocitech ale i převedení knihy na divadelní prkna si povídala s moderátorkou Denisou Kimlovou.

V divadle Minor jejím slovům vdechují život. A v rámci festivalu Struny dětem, který probíhá od 22. do 24. března 2024, bude ke zhlédnutí i představení Pociť pocit, na kterém právě Ester spolupracovala.

Čtěte také

Pociť pocit

Ester je autorkou 28 knih pro děti a vydává další a další. Jednou takovou je i Kniha pocitů. „Čím dál tím víc si uvědomuji, jak vyznat se v pocitech není rozhodně pro všechny samozřejmost,“ vysvětluje, proč se rozhodla dětem svět emocí přiblížit. „Dítě, které problém má, potřebuje v podstatě takovou kuchařku, návod,“myslí si.

Při psaní si všimla především pestrosti našeho mateřského jazyka, který ji pomohl si jednotlivé emoce ujasnit a upevnit. ,,Můžeme rozlišovat mezi skutkem, zoufalstvím, steskem, lítostí a všechna ta slova, která jsem řekla, byla v pásmu nějakého smutku a každé posunulo ten pocit někam jinam,” vysvětluje.

Smutkem ke štěstí

Každý z nás vnímá, že to, co prožíváme, je buď pozitivní a radostné, nebo negativní a smutné. Ester má ale názor takový, že emoce by se na ty špatné a dobré rozdělovat neměly.

„Jsou propojené a jedna bez druhé by asi neexistovala, protože když jsme smutní, o to víc si pak vážíme, že jsme veselí,“ myslí si. Ať už se cítíme jakkoliv, je důležité svým emocím naslouchat a učit se z nich. Poté se s nimi můžeme naučit lépe pracovat.

Čemu se Ester ve svých dalších knihách věnuje, a kde bere inspiraci? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , bva , kpe
Spustit audio

Související