Syn Františka Ringo Čecha, režisér Michael Čech, zarazil proslov na Českých lvech. Diváci ho chválí
Zdroj: herminapress

Syn Františka Ringo Čecha, režisér Michael Čech, zarazil proslov na Českých lvech. Diváci ho chválí

Vytvořeno dne 12.03.2024

„Udělal bych to znovu, ta arogance mě zaráží,“ prohlásil při rozhovoru pro DVTV Michael Čech, jinak režisér přímého přenosu předávání cen Český lev 2024. Většina čtenářů sledující kauzu „stárnoucích vaječníků“ s jeho rozhodnutím souhlasí.

Za stopáž přenosu mám zodpovědnost já

„Vypadám jako necitlivá zrůda, ale nic nerespektovala (Daria Kashcheeva) a za stopáž (přenosu) mám odpovědnost já. Mám to ve smlouvě… Špatné svědomí nemám,“ vysvětlil své rozhodnutí Michael Čech v pokračování rozhovoru na DVTV.

Jablko nepadlo daleko od stromu

Kdo je Michael Čech? Narodil se v roce 1967 a jeho otcem není nikdo menší, než slavný rocker a malíř František Ringo Čech. A protože jablko nepadlo daleko od stromu, stejně tak jako jeho otec František Ringo Čech, si ani Michael Čech nebere servítky, když to momentální situace vyžaduje. Jako režisér má za sebou bezpočet televizních pořadů, včetně Tele Tele, Superstar, Pevnost Boyard a také předávání cen Český lev.

Když forma zastíní obsah

Předem je důležité připomenout, že i to nejdůležitější ústní sdělení posluchačům, musí být řečeno tak, aby svým přednesem zaujalo. Tedy příkladně s patřičnou dikcí, postavením hlasu, vědět, kde udělat pauzu, kde klesnout hlasem a tak dále. Povýšeno na druhou, mluví-li řečník takzvaně spatra, jsou to jistě body na víc.

Kde se stala chyba?

Když však řečník, tak jako Daria Kashcheeva nesplňuje nic z výše napsaného, navíc si nesmyslně vybere televizní přímý přenos, kde se vše měří na vteřiny, u přednesu koktá a vše čte z mobilu, je zcela logické, že se okamžitě celý smysl sdělení vytrácí a zůstává pouze trapná chvíle

Co tím chtěl básník říci?

Daria Kashcheeva to ve finále myslela dobře. Zhruba a ve zkratce řečeno chtěla poukázat na fakt, že by ženy neměly být postaveny před volbu, zda kariéra nebo mateřství. Text měl poukázat na to, že by moderní společnost měla (mohla) odstranit tuto volbu ve smyslu dejme tomu finanční pomoci pracujícím matkám, aby si mohly najmout chůvy nebo se příkladně postarat o vznik podnikových jeslí či školek. (V mnoha firmách se to již děje).

Nechci se zde pouštět do podrobnějšího rozboru této problematiky, ale myslím, že podstata problému je jasně dána a zasluhuje řešení. Dlužno ještě jednou připomenout, že mluvit o tomto jistě společensky citlivém a důležitém tématu je potřeba, ale také je nutné si zvolit tu správnou chvíli a přednesu věnovat patřičnou přípravu. To by měla Daria Kashcheeva vědět, navíc, když je režisérka a absolventka FAMU.       

Zdroj: Autorský článek

 

 

 

Default User Image
Marcela, 12.03.2024 13:20
..ženy by neměly být postaveny před volbu, zda kariéra nebo mateřství. Ale ženy před tuto volbu budou postaveny vždycky...pokud chtějí obojí. Den má 24 hodin a když se věnuji naplno jednomu, to druhé prostě jde stranou...když čtu o supermatkách, které zvládají vše na 100% a na jedničku, musím se smát!
Default User Image
olikoh, 12.03.2024 14:05
Toto jistě vážné téma, není relevantní na udělování cen Český lev.
Default User Image
Vendy, 12.03.2024 15:28
Tak si prostě dáš tři roky pauzu a budeš dělat kariéru zase až potom. Basta.
Default User Image
Katka, 12.03.2024 17:57
Na Lvy to nepatřilo, forma divná, ale tři roky pauza a hurá dělat kariéru , případně po 2 letech repete je taky hovadina...Vím o čem mluvím.