Víte, že je důležité, jaký odpadkový koš si koupíte?

Sponzorované odkazy:

Víte, že je důležité, jaký odpadkový koš si koupíte?

Každá rodina vyprodukuje během týdne opravdu obrovské množství odpadků. Zejména, pokud doma pravidelně vaříte. Myslíte, si, že není vůbec důležité, jaký máte doma odpadkový koš? Tak to se mýlíte!

V případě, že vyberete příliš velký, či malý odpadkový koš, přiděláte si zbytečné starosti navíc. Velký koš bude velmi brzy zapáchat, dříve, než jej naplníte. Maličký a neodpovídající koš vás naopak bude nutit chodit dennodenně se smetím. Ať tak, či tak, určitě se vám budou hodit naše tipy na to, jak si vybrat odpovídající odpadkový koš, který bude korespondovat s velikostí vaší rodiny a jejími zvyklostmi.

Odpadkový koš bychom měli mít v každé místnosti. Málokomu se chce s každým papírkem, či posmrkaným kapesníkem běhat do kuchyně, a tak v ostatních místnostech vzniká zbytečný nepořádek „z lenosti“.

Určitě byste měli mít odpadkový koš k kuchyni, ložnici, dětských pokojích a v koupelně. Tam je zejména důležitý. Při výběru nového odpadkového koše zvažte, kam plánujete odpadkový koš umístit, a jak jej budete používat. Některé materiály jsou vhodnější pro vnitřní prostory spíše než venkovní prostory a některé odpadkové koše jsou nejlepší pro odpad z koupelny ve srovnání s těmi, které jsou určeny pro potravinový odpad. Odpadkové koše jsou často vybaveny praktickými funkcemi, které usnadňují čištění a údržbu. Funkce jako pohybové senzory nebo dotyková víka zlepšují pohodlí při používání těchto odpadkových košů a mohou zefektivnit váš úklid.

Je třeba mít na paměti také některé další funkce, které vám usnadní práci:

Vyjímatelná vložka: Odnímatelné plastové vložky usnadňují vynášení koše a zabraňují hromadění odpadu na dně koše. Pomalé zavírání: Pomalu zavírací víka jsou navržena pro hladké a tiché zavírání, oceníte v domácnosti s dětmi. Protizápachové filtry: Zápachové filtry zachycují nepříjemné pachy uvnitř a zabraňují zápachu v místnosti. Pohyblivé koše s kolečky: Koše s kolečky připevněnými k základně, tyto odpadkové koše lze snadno přemisťovat z jednoho místa na druhé. Kolečka jsou zvláště užitečná pro velké a těžké odpadkové koše, jako jsou kuchyňské nebo venkovní odpadkové koše na terase apod.

Velikosti odpadkových košů

Při nákupu nového odpadkového koše doporučujeme zvážit faktory, jako jsou jejich kapacita, rozměry a hmotnost.

Kapacita: Kapacita je klíčovým faktorem, který vám pomůže určit správnou velikost odpadkového koše pro váš domov. Kapacita vám také pomůže najít správnou velikost pro pytle na odpadky a vložky do odpadkových košů.

Celkové rozměry (VxŠxH): Celkové rozměry vám poskytnou jasnou představu, jak velký je odpadkový koš a kolik místa zabere.

Hmotnost produktu: Hmotnost produktu může být dalším důležitým faktorem. Těžší materiály mohou být pevnější nebo odolnější, zatímco lehčí odpadkové koše se snadněji přepravují. Lidé, kteří mají nějaké zdravotní omezení určitě upřednostní lehčí odpadkové koše, protože by pro ně mohlo být náročnější naplněné koše vynášet.

Kuchyňské odpadkové koše

Většinu odpadu, který vyprodukujete, vyhodíte do kuchyňského odpadkového koše. Protože jej budete používat nejčastěji, měl by být váš kuchyňský odpadkový koš největším košem ve vašem domě. Kuchyňské odpadkové koše se obvykle pohybují od 40 do 120 litrů, v závislosti na tom, jak často vaříte a kolik lidí žije ve vaší domácnosti. Pro domácnost o dvou až třech lidech je nejlepší pořídit si odpadkový koš menší, obvykle čtyřicetilitrový. Rodiny o čtyřech až pěti lidech by si měly pořídit odpadkový koš střední třídy (šedesátilitrový), a každá domácnost s více než pěti členy by se měla rozhodnout pro stodvacetilitrový odpadkový koš. Pokud nevaříte často, vyberte si klidně menší velikost odpadkového koše, než je doporučeno pro vaši domácnost.

POZOR: Nezapomeňte koše často vymývat a desinfikovat, i když používáte pytle na odpadky, bývá odpadkový koš doslova rájem bacilů.

Odpadkové koše do koupelny

Koupelnové odpadkové koše bývají menší v rozmezí od deseti do dvaceti litrů objemu. Tyto koše jsou menší, protože se plní pomaleji než kuchyňský odpadkový koš, navíc nezabírají drahocenné místo v koupelně.

Odpadkové koše do kanceláře

Kancelářské odpadkové koše mívají třicet až šedesát litrů, pohybují se velikostí objemu mezi těmi do koupelny a do kuchyně. Mnoho lidí sdílí kancelářský odpadkový koš, ale ten se vyprazdňuje častěji a používá se na menší předměty, jako jsou obaly na svačinu, poznámky nebo dokumenty. To znamená, že se do něj nemusí vejít tolik jako do kuchyňského koše. Tato velikost je vhodná i pro jiné druhy společných prostor, jako je ložnice nebo jídelna v domě.

Náš tip: Chybu neuděláte ani nákupem odpadkového koše do automobilu. Na cestách nashromáždíte snadno velké množství odpadků, účtenek apod. Maličký odpadkový koš snadno vysypete na dálničním odpočívadle, či v garáži. Budete tak mít v automobilu vždy uklizeno. Odpadkový koš v autě se hodí zejména, pokud máte malé děti. Prodávají se speciální koše do automobilu, nebo si můžete pořídit plastový box, který bývá určen na uskladnění potravin.

Článek Víte, že je důležité, jaký odpadkový koš si koupíte? byl publikován 12. března 2024 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...