Jak na svém těle poznat varovné příznaky vysokého cholesterolu?

Vysoký cholesterol se dlouhou dobu nijak nehlásí. Patří k závažným rizikovým faktorům srdečně-cévních chorob, které jsou nejčastější příčinou úmrtí nejen v Česku. Problém se stále častěji týká již třicátníků a čtyřicátníků. 

Naše tělo cholesterol potřebuje. Je součástí každé buňky a je důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Z tohoto důvodu je pro náš organismus nepostradatelný. Na druhou stranu ho ale nesmíme mít v těle nadbytek.

„Cholesterol tradičně bývá označován za „hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol – ve skutečnosti se jedná o dva typy přenašečů cholesterolu v krvi. HDL dopravuje cholesterol z krve do jater, a tak chrání cévy před jeho usazováním. Pozor bychom si měli dát na LDL cholesterol. Ten se ukládá do stěn cév a může tak zapříčinit vznik srdečních onemocnění, jako je například infarkt nebo mrtvice,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.
Vysoký cholesterol často nemá žádné zřetelné příznaky, ani sám o sobě nebolí. A objevit se může i u lidí, kteří jsou štíhlí a nemají problém s kily navíc. Hladina cholesterolu totiž není závislá na váze, ale na celkovém životním stylu, genetice a kondici.

Vysoký cholesterol útočí i na mladé

„Zvýšená hladina cholesterolu netrápí jenom starší pacienty, ale postihuje i mladší osoby. Navíc současný životní styl podporuje vzestup hladin cholesterolu, takže musíme upozornit, že se tento problém týká stále častěji i mladší generace,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík.
I když vysoký cholesterol nebolí a často nemá zřetelné příznaky, může se projevovat přes jiné zdravotní neduhy či signály.

Bolesti dolních končetin

Zvýšená hladina cholesterolu může u některých jedinců vést i k onemocnění periferních tepen (ischemická choroba dolních končetin – ICHDK), a to právě v následku zvýšeného hromadění tukových usazenin, které ucpávají tepny a brání průtoku krve do nohou. ICHDK se projevuje například brněním a necitlivosti v okolí chodidel, typicky jde o bolesti lýtkových svalů při chůzi, pro které musí postižený zastavovat. Tento stav také může zvýšit riziko vředů či špatného hojení ran. Signálem mohou být i velmi pomalu rostoucí nehty na nohou. Pokud máte delší dobu bolesti při chůzi, tak raději navštivte svého lékaře.

Změny na kůži

Jedním z dalších možných příznaků výrazně zvýšených hladin cholesterolu jsou také změny na kůži. Konkrétně se jedná o malé nažloutlé výrůstky (xantomy) v oblastech šlach na rukou nebo na Achillově šlaše. Na očních víčkách mohou vznikat usazeniny cholesterolu zvané xantelasmata. Tyto známky své nositele neohrožují, ale signalizují možné rychle probíhající cévní postižení v důsledku vysokých hladin cholesterolu.

Erektilní dysfunkce

Kvůli zvýšené hladině cholesterolu v krvi dochází k poškození cévní stěny, proces nazýváme ateroskleróza. Častým a časným příznakem takového cévního postižení může být postižení erektilní funkce. Správná erekce je velmi závislá na cévních funkcích, a proto může být porucha erektilní funkce jedním z prvních příznaků onemocnění cévního systému. Samozřejmě platí, že vysoký cholesterol není jediným faktorem ovlivňujícím cévní zdraví a erektilní funkci. Další faktory, jako jsou kouření, fyzická neaktivita, obezita a diabetes, hrají také významnou roli. Pokud máte problémy s erekcí a máte podezření na vysoký cholesterol, je vhodné tyto problémy konzultovat se svým lékařem, který může provést odpovídající vyšetření a poskytnout vhodnou léčbu.

Bolesti na hrudi – Angina pectoris

Jedním z možných projevů vysoké hladiny cholesterolu je i angina pectoris. Ta je charakteristická bolestí na hrudi způsobenou nedostatečným zásobením srdečního svalu okysličenou krví. Většinou během zátěže dochází ke vzniku nepoměru mezi potřebou kyslíku a jeho dodávkou. Projevuje se tupou, pálivou či svíravou bolestí nejčastěji v oblasti za hrudní kosti vystřelující do ramen, paží nebo spodní čelisti.

K lékaři by měli zajít třicátníci i čtyřicátníci

„Lidé by si hladinu cholesterolu měli pravidelně kontrolovat i pokud se cítí dobře a nemají nadváhu. Nejlépe je využít systému preventivních prohlídek, v rámci kterého se ve stanovených intervalech měří hladiny cholesterolu v krvi. Smutným medicínským faktem je, že většina lidí ani neví, že má nezdravou hladinu cholesterolu a k lékaři se dostanou, až když je příliš pozdě – při infarktu či cévní mozkové příhodě,“ konstatuje prof. MUDr. Michal Vrablík. Projekt Srdce v hlavě se snaží zlepšit informovanost pacientů ohledně rizik, spojených s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem. Více informací se dozvíte na www.srdcevhlave.cz.

 

Nela Kleinová

Foto: Srdce v hlavě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.