Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ficova vláda má návrh na ovládnutí veřejnoprávní televize a rozhlasu

Předseda SNS Danko a předseda vlády a Směru Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Předseda SNS Danko a předseda vlády a Směru Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Slovenské ministerstvo kultury poslalo do připomínkového řízení nový zákon „o Slovenské televizi a rozhlasu“. Vyřízen má být za osm dní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Slovenské ministerstvo kultury pod vedením Martiny Šimkovičové (nominovaná vládní Slovenskou národní stranou – SNS) poslalo do mezirezortního připomínkového řízení svou představu, jak mají dále fungovat slovenská veřejnoprávní média.

Rozhlas a televize Slovenska (RTVS – na Slovensku byla obě média spojena do této jedné instituce v roce 2011, pozn. Deníku N) by podle novely zákona po třinácti letech skončil. Nahradila by ho nová instituce s názvem Slovenská televize a rozhlas.

Novela by znamenala i konec dosavadního ředitele Ľuboše Machaje, který byl do funkce zvolen v roce 2022 a řádné funkční období by mu mělo trvat až do roku 2027.

Ministryně Šimkovičová minulý týden otevřeně řekla, že hodlá vedení veřejnoprávního média vyměnit: „Měla by to být instituce, která by měla dávat prostor každému. Vidíte, jak vypadají politické pořady. Pokud nejste identičtí s jejich názory, automaticky dostáváte nějaký blok. Není to jen můj pocit, je to pocit i těch lidí, kteří se dožadují změny. Změny moderátorů, změny vedení.“

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Andrej Danko, tedy předseda koaliční SNS, která Šimkovičovou nominovala, šel ještě dál. „Přestaňme tady plácat o nějakých výběrech. My řídíme stát v rámci kultury. Hlásíme se k zodpovědnosti za kulturu, za všechny oblasti. Já jsem zastánce tvrdé ruky státu, a když se tu nebude tvrdou rukou vládnout, opozice to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Slovensko

Veřejnoprávní média

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější