Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Chlapec z obrazu Míly Doleželové zná svůj příběh. Jeho autorkou je Liliana Girgová

12. března 2024
Čtení na 2 minuty
Isabela Grosseová a Karin Ferencová v restauraci Roma Rest Severka v Karviné, kde je kopie obrazu Chlapec od Míly Doležalové vystavena (FOTO: se svolením Isabely Grosseové)
Isabela Grosseová a Karin Ferencová v restauraci Roma Rest Severka v Karviné, kde je kopie obrazu Chlapec od Míly Doležalové vystavena (FOTO: se svolením Isabely Grosseové)
Za necelé dva týdny začíná v prostorách Veletržního paláce unikátní výstava Žádný pocit netrvá věčně, jejíž součástí bude také obraz „Chlapec“ Míly Doleželové. Ústředním tématem umělecké práce uznávané výtvarnice byli po většinu života Romové.

„Obraz je bohatý na události, které znázorňuje, my ale můžeme jen tušit, co se mohlo stát. Co se stalo chlapci s rozevřenou dlaní, co nám chce tento chlapec ukázat nebo říct? Jak se cítí v tomto momentě, ve kterém ho malířka zachytila. Co bude v jeho životě následovat?“ kladli si tvůrci výstavy otázky.

Odpovědi na ně hledali prostřednictvím soutěže, které se mohli zúčastnit také čtenáři Romea.cz. Po několik týdnů byli kopie obrazu k vidění také ve výloze kavárny Café in the Ghetto v Brně a v restauraci Roma Rest Severka v Karviné.

„Přišlo nám celkem 17 příspěvků e-mailem a velké množství krátkých komentářů pod příspěvkem na našem Facebooku. Všem děkujeme. Obraz díky vaší pozornosti skutečně ožil a my jsme za to moc rádi. Děkujeme také organizaci ROMEA za spolupráci a spisovateli a historikovi umění Martinu Kanalošovi, který s námi všechny příspěvky pročetl a pomohl nám vybrat vítěze naší soutěže. Tím je Liliana Girgová,“ řekli pro zpravodajský server Romea.cz tvůrci výstavy Isabela Grosseová a Jesper Alvaer

Dvacetiletá Liliana Girgová pochází z Nového Jičína a studuje Střední odbornou školu, obor Prodavačka. Vždy jí bavilo psaní povídek. Ve svém obsáhlém příspěvku přibližuje nelehký osud chlapce z obrazu Míly Doleželové.

„Byl to chlapec, který pořád jen dával, snažil se a všem pomáhal, ale stále nebyl dost dobrý, jak pro sebe, tak i pro svět. Celý život doufal, že mu někdo opětuje to, co on dával, stále měl naději, že mu někdo podá pomocnou ruku, i když ho život neustále srážel do kolen. Tento chlapec, jménem Dušan, pocházel z chudé romské rodiny, byl ze sourozenců nejstarší, tak na něj padala veškerá odpovědnost, “píše v příběhu vítězka soutěže.

Celý text, stejně jako samotný obraz, můžete vidět již 21. března na vernisáži ve Veletržním paláci. Výstava potrvá do konce letošního záři.

Výstava Žádný pocit netrvá věčně. Sbírka solidarity ve Skopji vychází z jedinečné sbírky Muzea současného umění (MoCA) Skopje.  Po ničivém zemětřesení, které zasáhlo Skopji v létě 1963, se v rámci obnovy města rozhodlo o zřízení muzea současného umění a umělci z celého světa darovali svá díla do sbírky muzea.  Výstava proběhla v roce 2023 v Kunsthalle Vídeň, v Národní galerii Praha (NGP) se představí v upravené verzi rozšířené hlavně o dary jak československých umělců, tak i dar děl klasické moderny samotné NGP. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon