Čápům bílým začala sezóna. Letošní rok je navíc ve znamení velkých čapích sčítání 

Mimořádně teplý únor a slunečné březnové dny uspíšily návrat některých ptačích druhů, čápy bílé nevyjímaje. Česká společnost ornitologická (ČSO) aktuálně ví o více než 80 obsazených hnízdech čápů a očekává, že blížící se teplé a slunečné počasí jejich přílet ještě urychlí. Mapu čapích hnízd lze nalézt na stránce www.birdlife.cz/capi.

Tisková zpráva ke stažení.docx

Modré tečky, které označují pozorování čápů na hnízdě, svítí na čapí mapě především na západě republiky. „Čápi, kteří hnízdí na západě Česka, se tradičně vracejí nejdříve. Jde zejména o ptáky, kteří migrují takzvanou západní tahovou cestou a mnohdy zimují v jihozápadní Evropě či Německu, takže to pak mají na hnízda blíž než ti, kteří využívají východní tahovou cestu přes Turecko až do jižní Afriky – jejich přílet očekáváme v průběhu března a dubna,“ říká Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda.

Zadat pozorování čápů na hnízdě

ČSO sleduje průběh hnízdění čápů bílých v programu Čapí hnízda od roku 2014, kdy byli čáp bílý a čáp černý vyhlášeni ptákem roku 2014 u příležitosti jejich celostátního i mezinárodního sčítání. „Program se stal u české veřejnosti tak oblíbeným, že jsme se rozhodli pozorovat a sčítat čápy bílé systematicky a každoročně. Česko patří mezi jednu z mála zemí, kde takto detailně za pomoci mnoha dobrovolníků z celého státu sledujeme dění na hnízdech čápů bílých a získáváme tak důležité informace o úspěšnosti hnízdních sezón,“ sděluje Dobruská. 

Letos, opět po 10 letech, probíhá navíc 8. mezinárodní sčítání čápů bílých, které má za cíl zjistit, jak  se čápům daří v jednotlivých státech celého jejich hnízdního areálu. „Díky unikátním datům od mnoha dobrovolníků v programu Čapí hnízda víme, že populace čápů bílých v Česku je stabilní. Ale bude velmi zajímavé zjistit, jak jsou na tom čápi v jiných státech, kde každoroční sledování čápů systematicky neprobíhá,“ říká Dobruská. 

Čáp odlétá z hnízda v Rožmitálu pod Třemšínem 31. března 2017. Foto: Karel Kerouš

Ornitologové věří, že i v letošním „jubilejním“ roce lidé zařadí pozorování čápů do svých výletů a pomohou tak monitorovat průběh hnízdění. „Sledujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zadejte na www.birdlife.cz/capi. I když tam čápa neuvidíte, najděte hnízdo na mapě a vyberte „čáp nepozorován. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ doplňuje Dobruská. Čím více hnízd se podaří zkontrolovat, tím přesnější údaje o příletu čápů ornitologové získají. 

Do hledáčku ornitologů se letos ovšem nedostává pouze čáp bílý, ale i čáp černý, u něhož po deseti letech probíhá 4. celostátní sčítání.  „Zatímco tomu bílému ruch v těsném okolí hnízda nevadí, čáp černý je na něj citlivý a dává přednost tichu a klidu rozlehlých lesů. Rušení v blízkosti hnízda může zmařit celé hnízdění,” upozorňuje Dobruská. V rámci sčítání čápů černých ornitologové proto vyzývají k zaznamenávání pozorovaných jednotlivců do faunistické databáze Avif na birds.cz, nikoli ke sledování jejich hnízd.  Při pozorování je důležité zaznamenat nejen místo pozorování, ale i přesné datum a čas, a také zmínku, zda se na daném místě zdržuje opakovaně nebo často létává určitým směrem. 

Čápi černí žijí skrytě, stranou od pozornosti. Foto: Martin Kožuško

Až do minulého sčítání populace čápů černých rostla.   „V posledních letech přicházejí zprávy o poklesu pozorování. Proto budou výsledky letošního sčítání velmi zajímavé a důležité jak pro další odhad vývoje naší populace, tak pro případné návrhy opatření k jejich ochraně,” doplňuje František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), který celostátní sčítání čápů černých koordinuje.

2024 – rok čapích sčítání

8. mezinárodní sčítání čápů bílých 

Mezinárodní sčítání probíhá jednou za deset let. Koordinuje ho německá organizace na ochranu přírody a partner BirdLife International NABU. Při posledním sčítání v roce 2014 hnízdili čápi bílí v 54 zemích Evropy, severní Afriky a Asie, ve 48 z těchto zemí sčítání proběhlo. V rámci jednotlivých zemí je sčítání koordinováno partnery BirdLife International, vědeckými institucemi a dalšími neziskovými organizacemi.  Za Česko sčítání koordinuje Česká společnost ornitologická. V roce 1984 byla stanovena celková populace čápa bílého na 135 000 párů. V roce 2014, při posledním mezinárodním sčítání, byla odhadnuta na 272 000 párů. Zatímco ve střední Evropě byla populace mezi lety 2004 a 2014 stabilní, ve východní Evropě docházelo k mírnému nárůstu (+14 %), v západní dokonce k silnému vzestupu početnosti (+34 %).

4. celostátní sčítání čápů černých 

Celostátní sčítání čápů černých koordinuje AOPK ČR ve spolupráci s dalšími subjekty (Česká společnost ornitologická, Český svaz ochránců přírody a Lesy České republiky). Předchozí ročníky sčítání byly velmi pozitivní. Odhadované počty pro celou republiku rostly, zaznamenáno bylo přibližně 300 a 400 párů v letech 1994 a 2004 a v roce 2014 to bylo 505 pro celou ČR. V posledních několika letech však přicházejí z různých částí našeho území zprávy o poklesu pozorování až úplném vymizení čápů černých (jižní Morava, východní Čechy či Doupovské hory).


 Mapujeme ptáky a pomáháme přírodě je projekt zaměřený na rozvoj dobrovolnictví a podporu dobrovolnických aktivit. Umožní dobrovolníkům zapojení do programů občanské vědy, kam patří i program Čapí hnízda, i se přímo podílet na obnově mokřadních lokalit v rámci ptačích parků ČSO. Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP. 

Na projektu Čapí hnízda dlouhodobě spolupracujeme se společností EG.D, a.s. členem skupiny E.ON.


Loni se čápům dařilo. Přečtěte si více v archivu:

Čapí hnízda zažila nejúspěšnější hnízdní sezónu za posledních 10 let