Dnes Pátek - polojasno 14°C
Zítra Sobota - oblacno 21°C
Pátek 17. 5. 2024
Svátek má Aneta
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 6 i letos prověří trvalý pobyt u dětí, kteří chtějí na její základní školy
ZŠ Emy Destinnové a ZŠ nám. svobody. Zdroj foto: MČ Praha 6

Praha 6 i letos prověří trvalý pobyt u dětí, kteří chtějí na její základní školy

Praha 6 letos opět spustí program pro omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol v této městské části. Školám pak chybí místa pro místní obyvatele. Kromě trvalého bydliště žáka radnice mimo jiné prověří, zda má žák shodnou adresu se zákonným zástupcem. Novinářům to na úterní tiskové konferenci řekl starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) a místostarostka pro školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Praha 6 se jako městská část na okraji metropole v uplynulých letech dlouhodobě potýkala s problémem spádové turistiky. Výsledky loňských zápisů do prvních tříd jasně ukázaly, že zvolená strategie postupu proti změnám trvalého pobytu dětí za účelem přijetí do „spádové“ školy funguje. 

Pro letošní školní rok proto městská část připravila metodické doporučení k posuzování skutečného místa trvalého pobytu jako zákonného kritéria pro přednostní přijetí k základnímu vzdělávání, na jehož přípravě se podílel také Jan Brož z advokátní kanceláře KVB.

„Při přípravě tohoto doporučení, které je volně dostupné i rodičům budoucích prvňáčků, jsme vycházeli zejména ze zkušeností ředitelů základních škol z průběhu zápisu v loňském školním roce a rovněž ze závěrů jednání pracovní skupiny pro řešení spádové turistiky ve školách Prahy 6,“ řekla místostarostka Čapková.

V loňském roce přišlo k zápisům do prvních tříd celkem 1 270 dětí, žádostí o přijetí však bylo podáno celkem 1 915. Odkladů bylo loni uděleno 195. V záři pak do 1. tříd nastoupilo 1 063 prvňáčků, z toho jich 993 mělo bydliště v městské části Praha 6. Letos bude pro spádové žáky připraveno rovněž minimálně 1 050 volných míst ve 45 třídách.   

„Chceme dosáhnout toho, abychom vůbec nemuseli losovat ze spádových dětí. Loni hrozilo, že se bude losovat ze všech spádových dětí, a to jsme skutečně nechtěli, to je strašné, že by děti ze spádových oblastí nemohli chodit do školy ve svém okolí,“ řekla Čapková. 

Podle údajů ministerstva vnitra pobývá na území městské části 1240 dětí (včetně cizinců), které by měly letos začít chodit do základní školy. Loni jich bylo evidováno 1328. Letos již nebudou vyhlášeny samostatné zápisy pro děti ukrajinských uprchlíků. 

Přednost mají vždy spádové děti, až poté další prvňáčci z Prahy 6, kteří usilují o jinou než o spádovou školu a teprve potom děti z jiných městských částí, či ze Středočeského kraje.

„Od mého nástupu do funkce starosty byla otázka ,boje´proti spádové turistice jednou z mých priorit a jasně jsem deklaroval, že jsme připraveni čelit i soudním sporům. Společně s řediteli škol jsme již loni nastavili podmínky, za kterých bude dítě přijato. Jednou z podmínek bylo prokázání trvalého bydliště jednoho z rodičů a dítěte na MČ Praha 6 minimálně po dobu 3 měsíců před samotným zápisem. Chci na tomto místě poděkovat ředitelům našich základních škol, že byli ochotni společně s námi do toho jít,“ řekl starosta Stárek. 

„Je tu jeden případ, kdy magistrát přijal jednoho spádového turistu do šestkové školy (základní školy v Praze 6). Městská část tedy podala správní žalobu na hlavní město," pokračoval. V případě odvolání bude záležitost řešit Nejvyšší správní soud, což je podle starosty dobře, protože by alespoň vznikl judikát pro další podobné případy. 

Již v minulosti se podle něj představitelé městské části proti spádové turistice veřejně vymezovali. V tomto postupu se k Praze 6 již loni připojily i Nebušice a v letošním roce se k postupu proti spádové turistice připojily Roztoky. V některých městech a obcích, jako jsou například Pardubice, tato strategie funguje již delší dobu.


Autor: Karel Netolický

Hasiči zasahovali u převráceného návěsu

Včera ve 21:55

Ve čtvrtek 16. května od 18:45 hodin zasahovali hasiči ze dvou stanic v ulici Českobrodská v Praze 10. Převrátil se tam plně naložený návěs. Hasiči museli vyložit náklad před jeho vyproštěním.

Poslední rozloučení s Harapesem bude v Národním divadle

Včera v 18:25

Poslední rozloučení s tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem, který zemřel ve středu ve věku 77 let, se uskuteční 27. května v poledne v Národním divadle (ND). Informoval o tom mluvčí ND Tomáš Staněk. Harapes, který byl dlouholetým baletním sólistou Národního divadla a později baletní soubor...

Nadační fond Dvojka srdcem opět nabízí příspěvek dětem na letní tábory

Včera v 07:19

S blížícím se obdobím letních prázdnin přichází Nadační fond Dvojka srdcem s nabídkou pomoci pro rodiny s dětmi, které si nemohou dovolit poslat děti na tábory.

Praha uspořádala seminář k vzdělávání a prevenci v oblasti duševního zdraví

15. května 2024 v 08:53

Hlavní město zorganizovalo v úterý 14. května prostřednictvím své příspěvkové organizace Metropolitní zdravotnický servis další seminář z oblasti duševního zdraví. Cílem semináře nazvaného Nové trendy pozitivní psychologie – zvyšování psychické odolnosti u dětí a adolescentů bylo seznámit ředitele...

Zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech v metropoli byl prodloužen

14. května 2024 v 18:43

Český hydrometeorologický ústav v úterý prodloužil výstrahu před nebezpečím požáru pro hlavní město do konce pátku 17. května, původně to bylo do konce čtvrtka. Prodlužuje se tak i platnost nařízení, které se týká zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru na...

Před obecním úřadem v Řeporyjích se na silnici objevila hromada hnoje

14. května 2024 v 18:09

Před obecní úřad v Řeporyjích v noci na úterý někdo vysypal hnůj. Policie se případem zabývá pro podezření z přestupku a zjišťuje, kdo za tím stojí. ČTK to řekl policejní mluvčí Jan Daněk. V hnoji byla umístěna cedule se snímkem řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) a nápisem „Máme spolu...

Další články
Nahoru