Gorilka Mobi je jako správná holka zvědavá a poznává svět

Nejmladšímu mláděti gorily nížinné v Zoo Praha už je deset týdnů. Malá Mobi se živě zajímá o své okolí a cíleně reaguje na různé podněty, sdělil redakci NašeTéma z pražské zoo Filip Mašek.

Reklama

Mobi se stále více rozhlíží, zatímco ji matka Duni vozí na hřbetě nebo ji zvedá do výšky a protahuje tak malé gorile břicho i končetiny. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy gorilího kojence, o kterém jsme už v NašeTéma psali.

„S trochou nadsázky se dá říct, že Mobi už začala vyhlížet svou sestru či bratra, jejíž nebo jehož narození očekáváme už příští měsíc,“ říká vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Druhé letošní mládě v Rezervaci Dja se narodí zkušené samici Kijivu, která 18. března oslaví už své 31. narozeniny. Momentálně však chovatelům dělá radost perfektní péče prvorodičky Duni o malou Mobi. „Na Duni je zkrátka vidět, že její matka Moja ji na vlastní mateřský život připravila bezvadně. Třeba když Duni malou Mobi zvedá nohama nahoru a dolů, tak neumíme poznat, kterou z nich to baví víc,“ doplnil Vojáček.

Pro desetiletou Duni je navíc první mládě vstupenkou na vyšší příčky hierarchického žebříčku tlupy. Ačkoli si Duni stále hraje s bezmála osmiletým samečkem Ajabuem, který o malou Mobi projevuje ze skupiny největší zájem, současně se vymezuje dominantněji vůči ostatním samicím, zejména Shindě.

„Shinda je nejdominantnější samicí a v hierarchii skupiny je tak hned pod vůdčím samcem Kisumem. Duni ji ale najednou přestává uhýbat a třeba v nedávném sporu o hnízdo na spaní se jí dokonce postavila. Duni je velmi chytrá a ví, že jakožto současná oblíbenkyně Kisuma si může takové troufalé experimenty dovolit,“ vysvětluje Vojáček s tím, že přirozená role Kisuma je takové situace s klidem vyřešit.

Malá Mobi, což v překladu z kamerunského dialektu badjoué znamená „dědička“ či „pokračovatelka“, se narodila 2. ledna a dnes je jí tedy přesně deset týdnů. Batolit se kolem své matky začne ve věku zhruba čtyř měsíců a první pevnou stravu, nejspíš zeleninu, začne ochutnávat ve věku asi devíti měsíců, tedy na podzim.

Pokud se vše zdaří, bude v té době na světě i zmíněné mládě Kijivu a návštěvníci Zoo Praha tak budou moci vůbec poprvé v historii pozorovat dvě malá gorilí mláďata najednou.

Zoo Praha chová gorily od roku 1963 a první mládě se tu narodilo v roce 2004. Byla to babička Mobi a matka Duni – slavná samička Moja.

Rodinná skupina vedená samcem Kisumem žije v Rezervaci Dja (novém pavilonu v sousedství Afrického domu). V původním pavilonu vytvořili samčí skupinu Richard a jeho synové Nuru a Kiburi.

Gorilí samice Duni s malou samičkou Mobi

 

Autor: Mirka Nová. Video: Martina Šmelová a tým, Zoo Praha.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama