Labutí samec s přezdívkou Trenér zaútočil na sportovce. Ochranáři museli labutí pár přestěhovat

Již několik let brání labutí pár své hnízdní teritorium v Plzni na řece Radbuze. Bohužel se to střetává se zájmy lidí. Proto museli ochranáři labutě přestěhovat na klidnější místo, sdělil redakci NašeTéma Karel Makoň z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku – ochrany ptactva (DES OP).

Reklama

„Pár labutí svůj domov brání tak, že se o něj perou doslova jako o život. Při letošním prvním incidentu, kdy samec zkrátka zcela přirozeně bránil svoje teritorium před vetřelcem, vykoupal rychlostního kanoistu, který asi nebyl dost rychlý na to, aby labuťákovi ujel. Ten mu nakonec rozšlapal loď. A kanoista si může gratulovat, že labuťákovi pro útok přišla loď důležitější, ale i tak si to pro letošní sezónu zpečetil,“ popsal situaci na Radbuze Karel Makoň.

Ochranáři nestěhovali labutě poprvé, ale vzhledem k útoku byla nutná blesková odchytová akce. „Byli potřeba nejzkušenější chytači, jelikož tento pár již zažil tolik přesunů, že je velmi ostražitý. Tady není prostor na chyby. Odchyt musí být tudíž proveden přesně, rychle a bezchybně, což se kolegům Hance a Radkovi podařilo skvěle,“ doplnil Karel Makoň.

Labutí pár byl přemístěn do klidnější lokality, kterou ochranáři po dlouhých úvahách vybrali. Doufají, že tam budou mít labutě nejen klid od nenechavých lidí, kteří je v centru města stále rušili, nevhodně krmili a znesnadňovali klidné hnízdění, ale pokud se jim bude na lokalitě dařit, možná by se od tohoto páru mohli dočkat i nějakých odchovaných mláďat.

V předchozích letech o ně labutí pár totiž většinou přicházel právě kvůli nepříznivým podmínkám a lidským zásahům v centru města.

Zatím se ale nenašla lokalita, která by překonala mocnou touhu po jejich původním hnízdišti, a tak se vždy každý rok pár vrátil zpět na řeku do centra. Zda se ochránci z DES OP s letošním výběrem trefili labutím do vkusu teprve uvidíme.

„Moc bychom si přáli, aby se jim zalíbilo jinde než v Plzni, a konečně se dočkali důstojného a klidného labutího života, ale příroda je příroda, ta má své zákony, ať se nám to líbí, nebo ne,“ dodal pro NašeTéma Karel Makoň.

DES OP je nezisková organizace s celorepublikovou působností specializující se na praktickou ochranu přírody a životního prostředí. Spolek byl založen již v roce 1992 a působí hlavně na území Plzeňského kraje. Provozuje záchrannou stanici živočichů, včetně léčebného a chovatelského zázemí a poskytování odborného servisu.

Autor: Mirka Nová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama