Hlavní obsah

Video: Ukrajinské letectvo zničilo u Chersonu ruskou speciální loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry ze zásahu lodi. Video: twitter/Alexander Kovalenko

 

Reklama

Rusové pravděpodobně opuštěnou loď využívali jako předsunutou pozorovatelnu. Díky své poloze níže po proudu Dněpru a blízko ukrajinskému městu Chersonu mohla poskytovat důležité zpravodajské informace.

Článek

Ukrajinský generální štáb uvedl, že jeho letectvo zničilo loď, která Rusům sloužila jako improvizovaná základna pro operace na Kinburnské kose v Chersonské oblasti.

„Děkuji pilotům za úspěšnou bojovou práci na nepřátelském řídicím stanovišti,“ napsal na sociální sítí Telegram velitele vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Není jasné, jaká střela byla při útoku použita. Exploze a rozsah škod podle odborného serveru The Warzone naznačují, že mohla být použita střela Storm Shadow či její francouzská verze SCALP-EG, zvláště pokud byla loď plně zakotvená a nepohybovala se významně s přílivem a odlivem.

Spekuluje se rovněž o řízené bombě JDAM-ER. Další možností mohla být ukrajinská střela Neptun, která je schopná útočit jak na lodě, tak na pozemní cíle. Útok ale provedlo ukrajinské letectvo, které střelami Neptun na rozdíl od námořnictva nedisponuje.

Zprávy z bojiště

I v minulém týdnu pokračovaly ruské útoky na několika místech fronty. Lidská a materiální převaha invazních sil je nadále výrazná, byť tomu výsledky ani v „nejžhavějším“ sektoru fronty v posledních dnech příliš neodpovídají.

Rusové opuštěnou loď pravděpodobně využívali jako předsunutou pozorovatelnu. Díky své poloze níže po proudu Dněpru (a blízko ukrajinskému Chersonu) mohla poskytovat důležité zpravodajské informace ohledně snah Kyjeva překročit řeku, jejíž východní břeh v oblasti ruští agresoři okupují. Ukrajinským silám se tam v roce 2023 podařilo utvořit předmostí poblíž vesnice Krynky.

Zajímává je i historie zničeného plavidla. Jedná se o bývalý tanker Mechanic Pogodin, který patřil ruské společnosti VEB – Leasing OJSC, zařazené na sankční seznam, píše ukrajinská agentura Unian. V roce 2018 byl zabaven ukrajinskými úřady a zakotven v chersonském přístavu.

Podle medií se loď na současnou polohu dostala v důsledku ruského zničení přehrady Nová Kachovka v červnu 2023. Plavidlo se v kotvišti uvolnilo a uvázlo dál po proudu na mělčině.

Reklama

Doporučované