Hlavní obsah

RECENZE: Pan a paní Smithovi pálí slepými. Akční jízdu proměnili v párovou terapii s nadhledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywoodský všeuměl Donald Glover si vzal na paškál devatenáct let starou akční komedii, kterou si diváci pamatují především kvůli aféře dvou představitelů hlavních rolí. Novodobí Smithovi se však vydali na zajímavější cestu. Vtipně analyzují netradiční manželství dvou nájemných vrahů, kteří si nejdřív povídají a až potom střílí.

Mr. & Mrs. Smith Season 1Video: Prime Video

 
Článek

Film, který stvořil Brangelinu. Jinak si už na snímek Douga Limana Pan a paní Smithovi málokdo vzpomene. Románek a následně dlouhodobý vztah tehdy hvězdného páru číslo jedna Brada Pitta a Angeliny Jolie začal se svištícími kulkami a vybuchujícími domy v pozadí. Liman se na svou nenáročnou jednohubku snažil navázat stejnojmenným seriálem, jenže neuspěl. Natočil pouze pilotní díl.

Brangelina 2018 aneb Souboj právníků

Styl

O necelé dvě dekády později se tak k materiálu dostává Donald Glover, který zaujal mimo jiné seriálem Atlanta nebo na hudební scéně pod přezdívkou Childish Gambino. Hlavní dva hrdiny na rozdíl od filmové verze staví před hotovou věc hned ze začátku. Oba vědí, že jsou zabijáci a fiktivní manželství je chytrý tah jejich chlebodárce, jak kamuflovat týmový lov lebek.

Tvůrci s Gloverem a producentkou Franceskou Sloanovou v čele tím rázně odčarují středobod očekávání a pouští se po vlastní ose. Zatímco nový manželský pár nechávají plnit nebezpečné mise, pod rouškou násilí, úprků či explozí postupně odkrývají jednotlivé fáze výbušného soužití od nesmělých krůčků po rozpad všeho dobrého.

Foto: Prime Video

Manželé s povolením zabíjet. John (Donald Glover) a Jane (Maya Erskinová)

Všudypřítomná akce tím tak humorně ztrácí jakýkoliv hlubší význam a slouží jako dokreslení iluze, že skutečně sledujeme nadupanou špionážní střílečku. Realita ale nemůže být dále od pravdy. Nebezpečí vytváří na oba hrdiny tlak, daleko větší zásah ale mají klasické vztahové přesmyčky. Atentát nebo únos tak vždy jen otevírá prostor pro další hádky, diskuse a usmiřování.

Jakkoliv byla Jolie pro Pitta filmovou femme fatale, je představitelka Jane Smithové Maya Erskinová uvěřitelnější, sympatičtější a daleko přirozenější než její slavnější předchůdkyně. Charakter elegantního Pitta zas nabourává charismatický John (sám Donald Glover), který za cool personou skrývá nejistotu a slabosti, které stojí za zkoumání.

Důležité však je, že celé partnerské martyrium doprovází široký nadhled a specifický humor, který zrcadlí úžasnou chemii, jakou mezi sebou Erskinová s Gloverem mají. Jejich dialogy jsou skvěle napsané a fungují jako zamilované špičkování i brutální vendeta. Vtipy jsou načasované precizně a komediální složka nepůsobí jako dokola recyklovaný stand-up. Potěší i epizodní role velkých hereckých jmen. Jako soused manželů se v seriálu objevuje Paul Dano, uneseného muže si zahrál Ron Perlman, terapeutku ztvárnila Sarah Paulsonová.

Foto: Prime Video

Všudypřítomná akce slouží jen jako dokreslení iluze, že skutečně sledujeme nadupanou špionážní střílečku

Nejslabší z celé osmidílné série je tak celkem logicky finální epizoda (s čestnou výjimkou posledních minut), kdy se kruh uzavírá a seriáloví manželé se stávají svými filmovými předlohami. I tady však platí otřepané „cesta je cíl“.

Divák potřebuje, aby pár došel k nevyhnutelnému střetu čistě kvůli dokončení příběhu. Série ale na tom nikterak nestojí, a proto se dostává do průměru tam, kde ani nic famózního nechystala. V úplném finále naopak zajiskří ještě jednou, protože nechává oba hrdiny s prázdnými zásobníky tam, kde jsou nejlepší. Osamocené, analyzující a vtipkující.

Foto: Prime Video

Dojde k nevyhnutelnému střetu obou manželů? Jane (Maya Erskinová) má nabito

Mr. & Mrs. Smith, 8 epizod (Prime Video)
USA / Velká Británie 2024, 42-63 min. Režie: Christian Sprenger, Hiro Murai, Karena Evansová, Amy Seimetzová a Donald Glover, hrají: Donald Glover, Maya Erskinová, Paul Dano, John Turturro, Michaela Coelová, Alexander Skarsgård, Eiza Gonzálezová, Sharon Horganová, Billy Campbell, Dominic Raacke, Parker Poseyová, Ron Perlman, Sarah Paulsonová a další
Hodnocení: 70 %

Seriál Šógun láme rekordy sledovanosti

TV a streaming

RECENZE: To se vysvětlí, soudruzi! Seriál spíš pro pamětníky

TV a streaming

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám