Říká se, že hořící oheň má na člověka uklidňující efekt. Pokud přemýšlíte o pořízení topidla do domu, na chalupu, nebo dokonce do panelového bytu, čtěte dále… Foto: Banador

Vyberte topidlo, které zdědí vaše děti, radí odborník z Cechu kamnářů

Pohled do plápolajícího ohně a zvuk praskajícího dřeva je zárukou jedinečné atmosféry. Jak se při výběru topidla nespálit a jaké novinky jsou na trhu? Zeptali jsme se odborníka z Cechu kamnářů.

V minulém rozhovoru jsme s panem Karlem Slezákem, členem Cechu kamnářů a jednatelem společnosti KrbyNej s.r.o. probrali v článku Při stavbě krbu svépomocí si hrajete s ohněm, říká kamnář Karel Slezák, co vše je z hlediska stavební připravenosti potřeba, když uvažujeme o topidle, jaké druhy existují a čím se od sebe liší, ale i to, jak správně v nich topit. Dnes půjdeme ještě více do hloubky. Zaměříme se nejen na technické otázky a problematiku údržby, ale i na poslední trendy.

V minulém příspěvku jsme si vysvětlili rozdíl mezi různými typy topidel. Můžete připomenout, čím se během rozhodování řídit?

Určitě ano. Základem úspěchu je komunikace mezi kamnářem a koncovým uživatelem. Já osobně mám rád, když si se zákazníkem mohu sednout, popovídat si s ním a poznat jeho představy. Při správném výběru lze ušetřit spoustu peněz i času. Dám vám příklad z praxe...Pokud mám stavět topidlo pro pilota, který bývá doma zřídka a krb má jen proto, aby si v domě jednou za čas vytvořil romantickou atmosféru, doporučím mu typ konvekční (horkovzdušný). V tomto případě není potřeba žádný teplovodní výměník ani akumulační stavba.

Plápolající oheň má své kouzlo také na chatách a chalupách. Jaký typ zvolit do takového prostředí?

Zde je princip obdobný. I v tomto případě potřebuji zjistit, co klient od topidla v chalupě očekává: zda tam bude jezdit jen na víkend s přáteli, nebo v ní bude chtít trávit více času. Úplně jiná situace poté nastává u chat a chalup určených na pronájem, kde potřebujeme teplo v podstatě ihned a není čas na jeho akumulaci.

A co obyvatelé bytů? Mohou si dopřát pohled na plápolající oheň i oni, nebo jde o nerealizovatelnou představu?

Možné to určitě je, ale většinou tato představa ztroskotá na souhře okolností. V takovém panelovém domě musí být komín a stavbu krbu musí odsouhlasit i sousedé. Navíc, kdo by chtěl do panelového domu nosit dříví... (smích) Ideálním řešením pro tato prostředí jsou elektrické varianty a krby na biolíh, které imitují plápolající oheň a navozují útulnou a romantickou atmosféru.

Pojďme nahlédnout do pasivních domů. Už víme, že nejvhodnější variantou do moderních domů jsou varianty akumulační. Co taková rekuperace? Pomáhá s distribucí tepla v těchto domech?

Přesné výpočty bohužel zatím nemáme k dispozici. Ale s kolegy v Cechu kamnářů sdílíme své poznatky a víme, že rekuperace dokáže z topidla vysát a následně využít přibližně 15 až 20 % tepla.

Mít v pasivním nebo nízkoenergetickém domě topidlo a zároveň rekuperaci už dávno není problém. Stačí se poradit s vaším kamnářem. Foto: Banador

Jak je to s umístěním topidla? Dává se většinou ke zdi, nebo máte zkušenosti i s umístěním doprostřed místnosti?

Všeobecně lze říci, že topidlo může být dle druhu topení umístěné kdekoliv. Vámi zmiňované umístění doprostřed místnosti není nemožné a má své kouzlo. Topidlo se může nacházet i uprostřed místnosti (samozřejmě společně s komínem). Lze jej například využít k oddělení kuchyně od obývacího pokoje. Zejména v Rakousku či Německu, kde je dlouhá kamnářská historie, bývá zvykem mít topidlo ve středu budovy a teprve „okolo něho začít stavět dům”. U nás je to naopak: nejprve se postaví dům a až poté se hledá pro topidlo vhodné místo.

Společnost KrbyNej s.r.o. se zabývá realizací krbů a kamen s ohledem na technické možnosti a individuální požadavky zákazníka. Majitelé si zakládají na spokojenosti zákazníka, které docilují kvalitní, precizní a bezpečnou stavbou s prověřenými postupy. (zdroj: krbynej.cz)

A jakou vybrat k topidlu podlahu? Měla by být nehořlavá?

Ano, zde se musíme držet normy, která říká, že nespalná plocha musí být nejméně 80 cm od nejteplejších částí stavby. Podlaha musí být pevná a oddilatovaná od podlahy, jež je vytápěná.

Existují nějaké nové trendy v této oblasti?

Populárním řešením jsou volně stojící akumulační kamna, která představují lepší alternativu než konvekční volně stojící kamna, která nám prostor přetopí. Dále se využívají velkoformátové keramiky a tradiční zdobená kachlová kamna. Dříve byla kachlová kamna s motivy květin či andělíčky součástí každé domácnosti. Na začátku 20. století se ale od zdobení upustilo. Dnes však tato tradice opět ožívá. Kachlová kamna dodávají domovu jedinečnou atmosféru.

Na trend zareagovala i společnost Banador, která přišla se širokou nabídkou kachlí v různých formátech, designech i provedení. Foto: Banador

V nabídce některých výrobců topidel můžeme pozorovat také dvojité prosklení. Jaký na něj máte názor?

Dvojité prosklení je důležité a určitě zlepšuje izolační vlastnosti topidla, a to až o cca 10 % (v porovnání s jednosklem, poznámka redakce). Dříve topidla neměla dvířka s prosklením, ale pevná dřívka. V domech generace našich rodičů jsme se mohli setkat s krby s otevřeným ohništěm. V dnešní době máme topidla i s velkým prosklením, která jsou dominantou prostoru i bez plápolajícího ohně.

Dvojité prosklení snižuje teplo pronikající do interiéru. Díky tomu lze optimální teplotu spalování docílit s menším množstvím paliva a topit na menší výkon. V místnostech s nižšími energetickými požadavky pak nedochází k přetápění. Foto: Banador

Když už jsme u skla, připomeňme prosím, co ovlivňuje jeho čistotu.

Čirost skla ovlivňuje kamnář při jeho plánování, dále palivo, komín a poté obsluha. Ze své zkušenosti ale můžu říci, že černé sklo bývá z 99 % chybou obsluhy. Velký problém představuje zejména vytápění vlhkým dřevem. Já osobně čistím sklo u topidla jen výjimečně, protože je čisté. Je také zcela normální, že se na každém skle zevnitř vytvoří prach – ten se však na čirosti skla neprojeví.

Všem zájemcům doporučujeme navštívit unikátní showroom Banador v Jinačovicích, kde jsou na ploše více než 200 m² prezentována funkční hořící kamna, teplovodní, teplovzdušný i akumulační krb, kachlová akumulační kamna, plynový nebo elektrický krb. Na stejném místě vám zároveň poradí a pomohou s výběrem té správné technologie vytápění pro váš projekt a zprostředkují kontakt na kamnáře či prodejce.

Návštěvu je potřeba domluvit předem, kontakty jsou na www.banador.cz.

Jak je to s automatickou regulací hoření pro krby a kamna?

Plynová topeniště lze snadno regulovat přes ovladač. Jinak je to pochopitelně u topení dřevem. U konvekčních topidel, která mají plamen nadřazený výkonu, je žádoucí, aby si je klient obsluhoval sám. V případě topidel s výměníkem umí regulace sama hlídat různé teploty – obsluha by přesto měla hlídat, co se děje nejen na spalinové cestě, ale i na teplotách ve výměníku či akumulační nádrži. Také akumulační topidla by měla disponovat regulací hoření.

Můžete ještě na závěr poradit našim čtenářům, čeho se při výběru topidla vyvarovat? Jak si vybrat správně, abychom později nelitovali?

Budu se opakovat, ale základem všeho je prvotní schůzka mezi klientem a kamnářem, případně i projektantem domu. Kamnář s vámi probere různé otázky: především je nutné si ujasnit, co od topidla očekáváte a jaký typ se bude k vašim účelům hodit. Pokud se vám po čase nebude líbit kuchyňská linka nebo sedačka v obývacím pokoji, můžete ji kdykoliv vyměnit, topidlo ale jen tak nevyměníte. Topidlo si vybíráte na dlouhou dobu – pro jeho realizaci si tedy vyberte kamnáře, kterému můžete důvěřovat a při výběru se neřiďte jen cenou – radši si chvíli počkejte a našetřete na topidlo, jež se stane opravdovým srdcem vašeho domova a nebude mít žádná „ale”.

Děkujeme za příjemný rozhovor.

Fotogalerie

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: viz popisky