Předzahrádky restaurací jsou v lázních vítané, ale jen za určitých pravidel

  9:40
Regulovat vzhled předzahrádek je téma, které v současné době řeší na radnicích v Karlových Varech a v Mariánských Lázních. Tam mají provozovatelé restaurací ještě tři roky na to, aby splnili představy radnice, v Karlových Varech chtějí nový vizuál v praxi naplnit už v příštím roce. Ten letošní mají karlovarští restauratéři na přípravu.

Předzahrádky restaurací v centru Karlových Varů | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Vedení Mariánských lázní včlenilo své představy do manuálu. Ten neurčuje konkrétní vzhled prostoru před restaurací, ale nastavuje pravidla. Například, že prostor na chodníku má zůstat dostatečně široký nebo že předzahrádka nemá stát na podestě, pokud k tomu není důvod. Manuál trvá i na redukci oplocení. Provozovatelé teď mají tři roky, aby se manuálu přizpůsobili.

„Jsme významné lázeňské město a to si zaslouží určitou jednotnost a důstojný vizuální styl. I to byl důvod, proč manuál vznikl,“ vysvětlil starosta Martin Hurajčík. Uznal, že měnit vše ze dne na den může být problém. Provozovatelé restaurací mají často uzavřené dlouhodobé smlouvy se společnostmi, které jim dodávají nejrůznější reklamní předměty, například slunečníky.

„Proto jsme určili tříleté přechodné období. Do té doby by měli předzahrádky upravit tak, aby manuálu odpovídaly. Respektovat jej ale musí rovněž ti, kteří předzahrádku nově zakládají. Nechceme nic nařizovat nebo určovat kompletní vzhled, jen nastavit základní pravidla, která přispějí ke kultivovanému vzhledu města,“ poznamenal starosta Hurajčík.

Příručka má motivovat

Devítistránkový manuál provede provozovatele pravidly textovou i obrázkovou formou. Podle architektky Ludmily Míkové, která jej zpracovala, jsou pravidla pro užívání chodníků a jiných pěších ploch ve městě nově doplněna také prostorovými a estetickými požadavky. Jedná se o průchody, odstupy, použité materiály, barevnost a omezení reklamy.

„Ulice s obchůdky, restauracemi a kavárnami vytvářejí přívětivé prostředí a kolorit města. Jeho velká část se nachází v památkové rezervaci chráněné v UNESCO jako Slavná lázeňská města Evropy. Příručka nemá být přísnou regulací, ale spíše motivací pro provozovatele, výrobce reklam a všech, kteří se na tvorbě veřejného prostoru podílejí,“ řekla Ludmila Míková.

Pravidla pro restaurační předzahrádky umístěné na pozemcích města schválil i karlovarský magistrát. Město je začne uplatňovat od 1. ledna příštího roku. „Do 31. 12. 2024 mají provozovatelé čas na úpravu předzahrádek nevyhovujících novým pravidlům. Ta budou zveřejněna na webech Magistrátu města Karlovy Vary a Kanceláře architektury města,“ uvedla mluvčí magistrátu Helena Kyselá.

Podesta je zapovězená

Na městských pozemcích je v sezoně na 80 restauračních předzahrádek. Regulaci jejich vzhledu začala radnice řešit už v roce 2014. Platnost prvních podmínek byla od 1. března 2015 do 31. prosince 2019, následné pak od 1. ledna 2020 do 31. prosince 2023. Nepřípustné jsou zahrádky, které mají podobu jako je pergola nebo zimní zahrada.

Restaurační předzahrádka sestává výhradně ze stolů, prvků pro sezení hostů, prvků stínění, maximálně dvou kusů přenosných reklamních poutačů a jednoho příborníku,“ je uvedeno v nejnovějším materiálu, který vypracovali urbanisté z Kanceláře architektury města (KAM). V tomto duchu se nesou pravidla, která KAM nastavila.

Jako nevhodné označuje KAM předzahrádky, které stojí na podestě. Vzhledem k výškové členitosti Karlových Varů ovšem existují výjimky. Podestu lze využít při podélném sklonu komunikace větším než šest procent, tedy s převýšením šest centimetrů na metr. Pravidla ovšem řeší i takové věci, jako jsou mobiliář, pergoly či umístění reklam.

27. května 2023