V drátěném plotě se vyhřívala terarijní užovka, rozplést ji přijeli hasiči

  12:10
Poněkud zvláštní zámek měla plotová brána v Barchově na Pardubicku. Za sluncem sem totiž v úterý vyšplhala užovka červená, která patrně utekla některému z chovatelů. Přestože není nebezpečná, občan, který ji našel, přivolal hasiče, aby hada šetrně odchytili a předali pracovníkům záchranné stanice.

Užovku propletenou plotem sundávali šetrně hasiči. | foto: HZS Pardubického kraje

„Hasiči hada šetrně odchytili a uložili do pytle, aby zajistili jeho bezpečnost. Následně ho předali pracovníkům Záchranné stanice Pasíčka, kteří si pro něj přijeli. Plaz měl štěstí, že si ho všiml pozorný obyvatel obce, který neváhal a přivolal pomoc,“ řekl Miroslav Polák z krajského hasičského sboru.

„Užovka není vysílená, je v dobrém stavu. Buď někomu utekla, nebo se jí někdo tímto způsobem zbavil,“ řekl Milan Oppa ze záchranné stanice.

Zvíře, jehož domovem je zejména Severní Amerika, viděli lidé v Barchově již v pondělí, takže užovka venku přečkala už nejméně jednu noc. „Noční teploty jí neudělaly dobře, proto vylezla nahoru a chtěla se zahřát, zejména poté, co strávila noc venku,“ řekl Oppa.

Záchranná stanice nyní čeká, zda se o hada někdo přihlásí. Loni utekla majitelce na Chrudimsku korálovka, ta se ale ještě týž večer dostala zpět do svého terária.

Brzký příchod jara probudil zvířata dříve. Oppa zmiňuje například zmiji, která vylezla během slunečných únorových dní z kompostu a vyhřívala se.

„Letos je ten nástup skutečně brutální. A není jen u plazů. Například mláďata sov evidujeme před třemi týdny. Vše je posunuté o dva měsíce. A mám obavu, že to pocítí zejména mláďata. Důsledky střídavých teplot nejsou pro jejich vývoj nic dobrého,“ podotkl Oppa.

Autor: