Mladá filmařka Daria Kascheeva pochází z Tádžikistánu a v Česku, kde také vystudovala FAMU, žije již několik let. V Rudolfinu obdržela během slavnostního ceremoniálu ocenění za svůj absolventský snímek Electra, který pojednává o očekáváních, která společnost klade na ženy. 

Během svého proslovu na pódiu promluvila o tom, že ženy, které pracují ve filmovém průmyslu, to mnohdy nemají jednoduché. Obzvlášť v případě, že jsou již matkami. 

Během natáčení s tím totiž zpravidla produkce nijak nepočítá a obvykle tak pracující maminky nemají například možnost hlídání potomků na place, což by jim řadu věcí velmi ulehčilo. 

Režie mladou filmařku doslova vykouřila z jeviště

Ačkoli jde o téma, které jistě řadě žen mluví z duše, byla její řeč přerušena. “Dario, jsme moc dlouhý, přestaňte, prosím,” promluvil k ní režisér, což ale neplánovaně slyšel díky přenosové technice celý štáb. Technici na ni navíc v tu chvíli vypustili oblak kouře, přestože ještě nedomluvila. 

Moderátor Marek Eben během svého vystoupení vysvětloval, že každého řečníka zahalí na pódiu bílý kouř na znamení toho, že má již svůj projev zakončit. V kombinaci s až příliš hlasitou poznámkou Michaela Čecha to ale vyznělo až pasivně-agresivně.

Veřejnost nyní o této události diskutuje a nemůže se shodnout, co si o tom všem myslet. Zatímco jedna strana se zastává nadané režisérky, druhá rozhodnutí režiséra Michaela Čecha chápe. 

On sám se pak rozhodl svůj kontroverzní krok obhájit v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV. Za svým skutkem si totiž jednoznačně stojí. 

Tvorba Darii Kascheevy se mi líbí

“Nebyla chyba přerušit režisérku Dariu Kashcheevu na Českých lvech. Vypadám jako necitlivá zrůda, ale nic nerespektovala a za stopáž mám zodpovědnost já. Mám to ve smlouvě. Přitom se mi její tvorba líbí, o to je to horší,” uvedl Michael Čech. 

Dodal také, že každý řečník měl předem stanovenou minutu, po kterou si mohl užívat svůj okamžik slávy, o čemž podle něj všichni předem věděli a byli na to rovněž produkcí několikrát upozorněni. 

“Je úplně jedno, jaké máte téma, ostatní mají také téma a zaslouží si přijít. Dámy by mi mohly poděkovat, protože díky přerušení se na proslov upozorňuje asi tisíckrát víc. Špatné svědomí nemám,” konstatoval režisér.

Linda Bartošová považuje krok za hrubost

Událost překvapila také novinářku a moderátorku Lindu Bartošovou, která na pódiu Darii Kascheevě ocenění onoho večera předávala. 

“Ano, byl určen limit pro speech, ano, Daria přetáhla, tohle všechno chápu. Přerušit ji ale takto hrubým stylem bylo za mě úplně mimo,” uvedla později na své sociální síti.

Související články