Jak přírodně hnojit rajčata, aby byla krásně červená

Jak přírodně hnojit rajčata

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších zelenin v domácích zahradách. Abyste zajistili jejich bohatou úrodu, věnujte pozornost správnému hnojení. Použití přírodních hnojiv je nejen šetrné k životnímu prostředí, ale také podporuje zdravý růst rostlin.

Obsah článku

Proč přírodně hnojit rajčata

Přírodní hnojení rajčat je klíčem ke zdravým a bohatě plodícím rostlinám. Kompost, vaječné skořápky a banánové slupky jsou výbornými zdroji živin, které podporují zdravý růst. Pamatujte na to, že každá rostlina je jedinečná a vyžaduje individuální přístup. S pravidelným sledováním stavu rostlin a přizpůsobením hnojících postupů jejich potřebám dosáhnete nejlepších výsledků.

Význam přírodního hnojení rajčat

Rajčata vyžadují vyvážený přísun živin pro optimální růst a plodnost. Nedostatek nebo přebytek určitých živin může vést k problémům jako jsou slabý růst, špatná tvorba plodů, nebo nemoci.

Přírodní hnojiva vhodná pro rajčata

Pokud si chcete zajistit zdravá a krásná rajčata, dejte přednost přírodnímu hnojení. 

Kompost

Kompost je vynikající zdroj organických živin. Aplikujte kompost na povrch půdy nebo jej zapracujte do půdy před výsadbou rajčat.

Vaječné skořápky

Rozdrcené vaječné skořápky jsou dobrým zdrojem vápníku, který pomáhá předcházet vadnutí květenství. Skořápky můžete přidat přímo do půdy kolem rostlin.

Banánové slupky

Banánové slupky jsou bohaté na draslík, který podporuje zdraví rostlin a pomáhá při tvorbě plodů. Slupky můžete kompostovat nebo pohřbít v blízkosti rajčat.

Problémy při přírodním hnojení rajčat

Každý zahrádkář se s tím někdy setkal. Rajčata nerostou tak, jak byste si představovali. Co s tím? Toto jsou nejčastější problémy a jejich řešení: 

Nedostatek živin

Rajčata s nedostatkem živin mají slabý růst a špatnou produkci plodů. Použijte vyvážené přírodní hnojivo a pravidelně přidávejte kompost pro udržení dostatečného množství živin.

Přebytek dusíku

Příliš mnoho dusíku může vést k bujnému růstu listů na úkor tvorby plodů. Omezte používání dusíkatých hnojiv a zaměřte se více na fosfor a draslík.

Vadnutí květenství

Vadnutí květenství je častý problém, který může být způsoben nedostatkem vápníku. Použijte vaječné skořápky nebo jiné zdroje vápníku pro zlepšení obsahu vápníku v půdě.

Hnojení v různých fázích růstu

Různé fáze růstu rajčat vyžadují různé typy živin. V počáteční fázi růstu se zaměřte na dusík pro podporu růstu listů. Jakmile rostliny začnou kvést, přidejte více fosforu a draslíku pro podporu tvorby plodů.

Zdroj obrázku: Pixabay