Kniha Josefa Klímy Sedm schodů k moci

Populární spisovatel Josef Klíma předkládá napínavý příběh ženy, která uměla okouzlit, uměla si jít tvrdě za svým, milovala luxus, vlivné muže a moc.

Křest knihy proběhl jako již tradičně v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí. Role kmotrů se ujali představitelé hlavních rolí stejnojmenného seriálu Eva podzimková a Jiří Vyorálek.

Děj je volně inspirován českým politickým prostředím po roce 2000. Sleduje životní cestu a kariérní vzestup venkovské servírky Anny Malé až do nejvyšších politických pater a ložnice ministra Tomáše Vichra… Anička Malá se dostane z malého města do Prahy a nastoupí jako servírka do jídelny poslanecké sněmovny. Ačkoli na začátku rozezná s bídou premiéra a o politiku se nezajímá, postupně začíná poznávat nejen její svět, ale hlavně její zákulisí.

K tomu jí vydatně pomáhá cynický bulvární novinář Ivan Krčka, postupně uzavřou tiché spojenectví, z něhož oba mají prospěch. Anička postupně stoupá společenským žebříčkem, proplétá se komplikovanými vztahy, až se dostane k budoucímu premiérovi Tomáši Vichrovi.

Podle knižní předlohy natočila televize Prima stejnojmenný televizní seriál s Evou Podzimkovou a Jiřím Vyorálkem v hlavních rolích.

Ukázka z knihy:

„Už vím, co je opozice a co je koalice, pochlubila se. „Ale proč opozice nechce vždycky svrhnout koalici? Od toho je přece opozice, ne?

„To může mít spoustu důvodů. Pořád s ní hovořil na půl pozornosti, zdálo se, že víc ho zajímá bohatá tabule, kterou připravila.

„Třeba?

„Třeba opozice nechce vládnout, protože je to pro ni výhodnější. Hele – nebudeme se přece jen věnovat něčemu příjemnějšímu? poslal jí přes stůl vzdušný polibek.

„Proč by to pro ni bylo výhodnější? nedala se. „Kdyby se z ní stala koalice, mohla by získat ministerský místa. O všem rozhodovat.“

Podvolil se té konverzaci, i když s trpitelským povzdechem. „Jenže jsou i jiné benefity, co může získat, když jen přitlačí koalici ke zdi, ale nechá ji žít. Tam je ten prostor pro vyjednávání. Pro nás. Zákulisní hráče.

„Takže taky jen velký divadlo, pokývala hlavou. „Jak říká Rozehnal.

Zatvářil se kysele. „To se vybavuješ s tím pravým.

„Je to hodnej a chytrej starej pán, podivila se.

„Nezmiňuješ se mu náhodou o něčem, co tu zaslechneš nebo uvidíš? přimhouřil podezíravě oči.

To se jí dotklo. „Jak jsi na tohle přišel? Já… to bych považovala za sviňárnu všech sviňáren. Takhle zradit někoho blízkýho.“

Chvilku na ni ještě zkoumavě hleděl a pak se zase pustil do jídla.

„Proč ti vadí zrovna Rozehnal? přemohla ji zvědavost.

„Protože jedinej na žádný klíčový kompromisy nepřistoupil. Klidně šel proti rozhodnutí klubu. Pak se výmluvně usmál. „Doufám, že nebudeš chtít, abych ti ještě teď vysvětloval rozdíl mezi výborem a klubem.

„To je mi náhodou jasný už dávno, usadila ho. 

Josef Klíma (*1951) je spoluzakladatel investigativní žurnalistiky v Čechách. Stál u zrodu časopisu Reflex, kde pracoval jako šéfreportér, spoluzakládal publicistický televizní pořad Na vlastní oči v televizi Nova, kde strávil 17 let. Jako moderátor a reportér působil v pořadech Soukromá dramata a Očima Josefa Klímy v televizi Prima nebo Záhady Josefa Klímy v televizi Seznam.

Vydal čtyřicet knih, literaturu faktu i beletrii (např. Zločin, jak ho pamatuju, Advokát a jeho pán, Smrt podle druidů, Třicet let pod přísahou spolu s Robertem Šlachtou, Loď s otroky…). Podle jeho scénářů vznikly seriály Expozitura a Atentát v TV Nova (spolu s Jankem Kroupou), trilogie Vlna, Vetřelci a lovci, Reportérka v ČT a další televizní filmy. Obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky a pětkrát vyhrál diváckou televizní soutěž TýTý.

V nakladatelství Kalibr mu vyšly tři knihy kriminálních případů vyšetřovatelky Kláry Radové Jak zabít dvakrát (2020), Hřebec a Kráska (2021) a Smrt s odkladem (2022). Je ženatý, má dvě děti a čtyři vnoučata.

Knihu Sedm schodů k moci vydalo nakladatelství Kalibr ve spolupráci s FTV Prima a agenturou Solootions.

You may also like...