https://42tcen.com/entry/vlada-petra-fialy-se-nestiti-protiustavni-cenzury-advokat-koudelka-o-prulomovem-rozhodnuti-soudu
„Vláda Petra Fialy se neštítí protiústavní cenzury“. Advokát Koudelka o průlomovém rozhodnutí soudu
„Vláda Petra Fialy se neštítí protiústavní cenzury“. Advokát Koudelka o průlomovém rozhodnutí soudu
Městský soud v Praze rozhodl, že zablokování webu AC24 na pokyn rozvědky bylo nezákonné. Soudkyně v žalobě majitelů webu na internetového provoz... - 13.03.2024, 42TČen
2024-03-13T02:13:58
2024-03-18T09:56:10
Názory
Zdeněk Koudelka
Cenzura
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://42tcen.com/files/entries/1710335627_Zdenek-Koudelka.jpg
„Rozhodnutí vítám, protože potvrzuje, že vypnutí vládě nepohodlných webů v roce 2022 bylo protiprávní. Rozhodnutí je precedentní v tom, že provozovatelé internetového připojení se nemohou zříci odpovědnosti za protiprávní cenzuru jen proto, že je k tomu vyprovokovala vláda. Každý si musí být vědom skutečnosti, že vláda Petra Fialy se neštítí protiústavní cenzury a pokud ji budou provozovatelé internetu v cenzuře pomáhat, jednají protiprávně a ponesou odpovědnost,“ prohlásil Zdeněk Koudelka (Trikolora). Dne 25. února 2022 vláda schválila usnesení o hybridním působení a vyzvala relevantní subjekty k přijetí opatření proti „šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru“ a vyslovujících podporu Rusku v současném konfliktu na Ukrajině. Ve stejný den sdružení CZ.NIC zablokovalo většinu alternativních webů. Stejný krok udělali i mobilní operátoři. „Provozovatelé internetu předpokládali, že Vojenské zpravodajství a vláda jednají v souladu s ústavou. Pravda je však opačná. Provozovatelé internetu se nemohou zříci odpovědnosti, protože ústavní zákaz cenzury je jasný, nikoho neomlouvá neznalost ústavy. Muselo jim být jasné, že Vojenské zpravodajství a Fialova vláda zneužívají moc,“ vysvětlil Koudelka možné příčiny rozhodnutí o znepřístupnění webů mobilními operátory. Podle Městského soudu, který se zabýval žalobou zpravodajského webu AC24, mobilní operátoři odpovídají za škodu způsobenou nezákonnou blokací webů a to vzhledem k tomu, že výzva Národního centra kybernetických operací (NCKO) zastupujícího stát byla nezávazná. „Škoda bude odpovídat ušlému zisku, který by vládě nepohodlné weby vytvořily, nebýt jejich protiprávního vypnutí,“ potvrdil advokát v komentáři. V současné době EU diskriminuje tzv. dezinformační weby pomocí limitování možností inzerce. Zdeněk Koudelka zdůraznil, že absence právního pojmu dává společenství možnosti pro jeho zneužití ve vlastním zájmu. „Právní řád nezná definici dezinformace. Toto slova je zneužíváno držiteli moci k cenzuře,“ konstatoval na závěr ústavní právník Zdeněk Koudelka.
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
2024
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60

„Vláda Petra Fialy se neštítí protiústavní cenzury“. Advokát Koudelka o průlomovém rozhodnutí soudu

doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D. - 42TČen
© Facebook / Zdeněk Koudelka
Městský soud v Praze rozhodl, že zablokování webu AC24 na pokyn rozvědky bylo nezákonné. Soudkyně v žalobě majitelů webu na internetového provozovatele T-Mobile nařídila vyčíslení odškodnění. Ústavní právník Zdeněk Koudelka okomentoval vývoj tohoto příběhu pro neČT24.

„Rozhodnutí vítám, protože potvrzuje, že vypnutí vládě nepohodlných webů v roce 2022 bylo protiprávní. Rozhodnutí je precedentní v tom, že provozovatelé internetového připojení se nemohou zříci odpovědnosti za protiprávní cenzuru jen proto, že je k tomu vyprovokovala vláda. Každý si musí být vědom skutečnosti, že vláda Petra Fialy se neštítí protiústavní cenzury a pokud ji budou provozovatelé internetu v cenzuře pomáhat, jednají protiprávně a ponesou odpovědnost,“ prohlásil Zdeněk Koudelka (Trikolora).

Dne 25. února 2022 vláda schválila usnesení o hybridním působení a vyzvala relevantní subjekty k přijetí opatření proti „šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru“ a vyslovujících podporu Rusku v současném konfliktu na Ukrajině. Ve stejný den sdružení CZ.NIC zablokovalo většinu alternativních webů. Stejný krok udělali i mobilní operátoři.

„Provozovatelé internetu předpokládali, že Vojenské zpravodajství a vláda jednají v souladu s ústavou. Pravda je však opačná. Provozovatelé internetu se nemohou zříci odpovědnosti, protože ústavní zákaz cenzury je jasný, nikoho neomlouvá neznalost ústavy. Muselo jim být jasné, že Vojenské zpravodajství a Fialova vláda zneužívají moc,“ vysvětlil Koudelka možné příčiny rozhodnutí o znepřístupnění webů mobilními operátory.

Podle Městského soudu, který se zabýval žalobou zpravodajského webu AC24, mobilní operátoři odpovídají za škodu způsobenou nezákonnou blokací webů a to vzhledem k tomu, že výzva Národního centra kybernetických operací (NCKO) zastupujícího stát byla nezávazná. „Škoda bude odpovídat ušlému zisku, který by vládě nepohodlné weby vytvořily, nebýt jejich protiprávního vypnutí,“ potvrdil advokát v komentáři.

V současné době EU diskriminuje tzv. dezinformační weby pomocí limitování možností inzerce. Zdeněk Koudelka zdůraznil, že absence právního pojmu dává společenství možnosti pro jeho zneužití ve vlastním zájmu. „Právní řád nezná definici dezinformace. Toto slova je zneužíváno držiteli moci k cenzuře,“ konstatoval na závěr ústavní právník Zdeněk Koudelka.