Jak to bylo s lidovci a hlasování o „manželství“ pro všechny?

Největší tištěné katolické médium v Čechách, Katolický týdeník, otiskl ve své nedávné příloze Perspektivy (5.-11. března 2024) komentář předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky. Týkal se lidoveckého postoje k hlasování o redefinici manželství.

Připomeňme, že novela zákona sice neoznačila homosexuální páry za manželství, výrazně nicméně ulehčila jejich přístup k dětem včetně krajně eticky diskutabilního procesu náhradního mateřství a posunula tak LGBT aktivisty zase o krok dále.

„Jsme jako lidovci přesvědčení…“

Zmíněný komentář začíná striktně: „Jsme jako lidovci přesvědčení…“, to ale trochu naráží na realitu. Není tajemstvím, že lidová strana je rozpolcena. Máme tu „tradiční lidovce“,  označované za odměnu v médiích jako „katoliban“ (skloňováno podle vzoru Taliban). Poslanci jako například Aleš Dufek či Nina Nováková jsou nálepkovaní jako ultrakonzervativní extrémisté a Mladými lidovci pak jako „čunkofleci“ (skloňováno podle vzoru Čunek, protože Jiří Čunek progresivní lidovecké mládeži taky vadí). A pak tu máme naopak poslance jako Marie Jílková nebo Jiří Navrátil, kteří by z fleku mohli dělat poslance třeba za STAN.

A byl to právě Jiří Navrátil, který ještě před pár měsíci za velké podpory svého poslaneckého klubu KDU-ČSL předložil svou vlastní novelu registrovaného partnerství. Ta rozšiřovala práva stejnopohlavních párů, ale právo na dítě bylo samotným Navrátilem označeno za nepřekročitelnou červenou linií. Jen o pár měsíců později otočil o 180 stupňů a spolu s poslankyní Válkovou (ANO) připravil pozměňovací návrh, který fakticky umožnil partnerské adopce dětí stejnopohlavními páry. Jen s jedním úředním úkrokem navíc.

Jak to tedy bylo?

A přestože jsou lidovci „jako strana přesvědčeni“, tak jejich poslanecký klub zjevně přesvědčený není. Šest lidoveckých poslanců z devatenácti bylo pro pozměňovací návrh dua Navrátil/Válková  (jmenovitě: Tom Philipp, Marek Výborný, Miroslav Zborovský, Jiří Navrátil, David Šimek, Marie Jílková), proti bylo 8 poslanců  (Aleš Dufek, Hayato Okamura, Pavla Golasowská, Romana Bělohlávková, Šimon Heller, Ondřej Benešík, Jiří Carbol, Nina Nováková). No a ono rozhodné „lidovecké možná“ formou zdržení se hlasoval právě předseda Marian Jurečka a poslanci Antonín Tesařík, Vít Kaňkovský, Karel Smetana a Róbert Teleky.

Manželstvím to samozřejmě nekončí. Před časem se na sociálních sítích pochlubila lidovecká poslankyně Marie Jílková, která je mimochodem předsedkyní parlamentní Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti, že se schází s transgender lobbisty, co se snaží v našich zákonech (a svými programy pro nezletilé děti) rozmělňovat pojem pohlaví. Tedy překrucovat biologickou realitu člověka. Poslankyně Jílková zaštítila svým jménem také další, tentokrát březnovou, LGBT duhovou přehlídku v Poslanecké sněmovně.

Marian Jurečka nyní hasí, co se dá. Samozřejmě, lidovci nejsou jedinou rozpolcenou stranou. Jenže mají trochu smůlu, že zrovna oni mají  ve svých stanovách v § 2 odst. 3 přímo napsáno: „KDU-ČSL hájí rodinu jako společenství muže, ženy a dětí a považuje ji za základní podmínku života společnosti a státu. Rodina tu není pro společnost a pro stát, ale společnost a stát tu jsou pro rodinu.“ Nemalé části poslaneckého klubu KDU-ČSL to ale zjevně jasné není, zároveň se ale strana nechce úplně zbavit svých tradičních voličů v kostele. Takže pro ně píše Marian Jurečka uklidňující komentáře do Katolického týdeníku, zatímco jeho stranická kolegyně pořádá ve sněmovně duhové přehlídky…

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme

200 Kč 500 Kč 1000 Kč