Režisér by měl být jako dítě a herci nekoulet očima, popisuje recept na dobrou pohádku režisér Janák

13. březen 2024

Jako režisér je podepsaný například pod pohádkami Princezna a písař, Dvanáct měsíčků a O vánoční hvězdě. Co právě teď točí a při kterém natáčení se nejvíc nasmál? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Na svém kontě má Karel Janák i novou vánoční pohádku, kterou jste mohli v televizi vidět v roce 2023 s názvem Klíč svatého Petra. Rád ale zabrousí i do jiných filmových žánrů. V Klubu Rádia Junior si povídal s Denisou Kimlovou.

Od snowboarďáků k princeznám

„Baví mě třeba sci-fi nebo i ty teenagerovská komedie, co jsem dělal jako Snowboarďáci,  Rafťáci a tak,“ říká. K pohádkám se ale dostal až časem.

Má i své oblíbené: „Mám rád  pohádky Václava Vorlíčka, samozřejmě Tři oříšky pro Popelku. A pak se mi moc líbí pohádka Jak se budí princezny.“

Matouš Ruml a Eva Josefíková v pohádce Princezna a půl království

Milý režisér a přirození herci

Čtěte také

A co je podle něj u tvorby filmů pro malé publikum nejdůležitější? „Myslím, že režisér by měl být furt trošku jako dítě. Jakmile se někdo snaží udělat ten film dospěle nebo do něj dát významy, kterým děti úplně nerozumí, tak ty pohádky se potom úplně nelíbí. Jde o to, aby režiséři pohádek byli laskaví, milí, aby měli smysl pro humor a aby trošku rozuměli kouzelnému světu a měli ho rádi,“ myslí si oblíbený filmař.

Za úspěšnou pohádkou ale nestojí jen režisér. Důležité také je, kdo se v ní objeví. „Mám rád, když jsou herci přirození. Aby nepřehrávali, nekouleli zbytečně očima, nerozhazovali rukama. Ale na druhou stranu do pohádek je potřeba, aby se uměli trošku stylizovat. Ale přirozeně,“ popisuje.

Na čem zrovna pracuje a co říká na letošní předávání Českých lvů i Oskarů? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe

Související