Marie Poledňáková proslula svými rodinnými komediemi jako S tebou mě baví svět nebo Jak vytrhnout velrybě stoličku, ale v českém filmu zanechala nesmazatelnou stopu.

Poledňáková trvale žila v Nebušicích u Prahy, ale její chata, oáza klidu na venkově však zůstala jejím osobním útočištěm.

Držela si odstup

Ačkoli byla Poledňáková proslulou osobností, její kontakty s místními obyvateli byly minimální. Bylo o ní známo, že si udržuje uctivý odstup a dbá na své soukromí, což bylo pravděpodobně motivováno snahou, aby její status celebrity nenarušoval klid vesnice.

Místní obyvatelé na ni vzpomínají jako na zdvořilou, ale uzavřenou osobu, která se nerada stýkala s lidmi, její přítomnost ve vesnici byla spíše o existenci tichého pozorovatele, který si více vážil své samoty než společenských aktivit.

Na video z doby, kdy se chalupa po Marii Poledňákové před rokem prodávala, se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Luxusní stavení mělo tři samostatné jednotky

Chalupa slavné režisérky byla klasickým venkovským stavením. Bílá s tmavě dřevěnými prvky a bohatou vegetací. Bujná vegetace zahalovala i malý bazén, obklopený sadem.

Vevnitř byla chalupa zařízená v klasickém rustikálním venkovském stylu, kde výrazně převládalo dřevo. V tradiční dřevěné kuchyni nechyběl ani skleník s cibulákem. Kuchyni dominovala velká zelená kachlová kamna.

Ve stejném stylu, tedy v tmavém dřevě, byly laděny i ložnice a světnice s dřevným jídelním stolem a „tonetkami“. I zde se nacházela kachlová kamna, tentokrát hnědá a menší. Chalupa se pyšnila i velmi prostornou koupelnou.

Obyvatelné bylo i podkroví, kde se nacházely další vkusně zařízené místnosti, spíše ve stylu obývacího pokoje, a pracovna. V podkroví byly přiznané trámy, což prostoru dodávalo na útulnosti. I zde byla druhá, modernější kuchyně a ložnice – tento prostor mohl být tedy klidně využíván jako další samostatný apartmánový byt. Nechyběla ani druhá koupelna se zapuštěnou vanou.

Video odhaluje i další prostory velkého stavení, s dalšími místnostmi zařízenými v typickém venkovském stylu. Vypadají jako patrový apartmán se schodištěm, tedy další prostor k možnému obývání.

Muselo se zde výborně žít.

Únik k tvorbě

Chalupa Marii Poledňákové nebyla jen domovem, ale odrážela i její lásku ke klidu a přírodě. Sloužila jí jako tvůrčí únik, kde klid okolní krajiny inspiroval její umělecké snahy.

Tato poklidná kapitola se však náhle zastavila v roce 2016, kdy Poledňákovou v jejích zdech postihla mozková mrtvice. Událost znamenala významný posun a proměnila chalupu z tvůrčího útočiště v symbol jejích nejtěžších časů.

Chalupa na prodej

Po mrtvici stála chalupa většinou prázdná, tiché svědectví o pulzujícím životě, který kdysi ukrývala.

Poledňáková, poté upoutaná na invalidní vozík, se nemohla vrátit, a tak nemovitost přenechala v péči svému synovi, který ji občas navštěvoval, aby dohlédl na její údržbu. Rodina se nakonec rozhodla milovanou chalupu s radostnými i dojemnými vzpomínkami prodat za přibližně 3,5 milionu korun.

Prodej symbolizoval konec jedné éry nejen pro Poledňákovou, ale i pro vesnici, která zpovzdálí tiše sledovala její bohatou kariéru.

Poledňáková si během své kariéry získala srdce diváků nejen svými filmy, ale zanechala trvalý dojem i svým nenápadným, ale hlubokým vztahem ke svému venkovskému útočišti. Její chalupa zůstává ceněným symbolem jejího odkazu a ztělesňuje její vášeň pro film, lásku ke klidu a intimní chvíle rozjímání, které jí poskytovala.

Zdroje: www.blesk.cz, www.blesk.cz, www.poznatsvet.cz, www.ahaonline.cz