Pomalejší start

Marcela Holanová (*10. června 1951) zpívá odmalička, přesto po základní škole zamířila na ekonomickou školu. Zpěv však studovala, a to několik let na soukromých hodinách u profesorky konzervatoře Jaroslavy Bernardové. Jejím pěveckým vzorem byla Eva Pilarová, toužila zpívat jako ona. Svou kariéru začala nejdříve na v té době oblíbených odpoledních čajích.

Na profesionální dráhu ji navedl Karel Vágner, který ji slyšel zpívat v Lucerna Baru. Poradil jí, ať se zúčastní konkurzu do Armádního uměleckého souboru, protože, jak jí řekl, je jejího hlasu pro bary škoda. Poslechla ho a vzali ji. Jako jeho členka s ním vystupovala počátkem 70. let.

V polovině téhož desetiletí úspěšně prošla dalším konkurzem na zpěvačku skupiny Faraon. Výběr měl pod taktovkou její baskytarista a kapelník Karel Šíp, poději známý humorista, moderátor a textař. S ním natočila své první singly. Konkurz jí přinesl změnu i v osobním životě. Mezi pohlednou zrzkou s krásným hlasem a kapelníkem to zajiskřilo.

V roce 1978 si na radnici vyměnili snubní prstýnky a řekli si „Ano“. Když se jim narodil syn Karel (*1981), zpěvačka se na čas z hudebního světa stáhla a věnovala se mateřským povinnostem.

Raketový vzestup

Stoupat na horní příčky hitparád začala po mateřské. Kromě „Pilarky“ byla její oblíbenou zpěvačkou Anna Rusticano a její Strano uchvátila Šípovu manželku natolik, že svého muže požádala, aby jí k té písni napsal český text. A tak se v nahrávacím studiu Českého rozhlasu zrodil její první velký hit Ráno (1985). Ten zaujal Karla Svobodu a složil pro ni písničku, kterou textem opět opatřil její manžel.

Zpěvačka z ní byla nadšená, stejně jako Karel Gott. Skladatel měl totiž ve zvyku „pochlubit“ se novou skladbou svým kamarádům. Tuto pustil zlatému slavíkovi a toho napadlo, že by z ní mohl být duet. A pecka Čau, lásko byla na světě. Všechna čtyři jména stojí také v pozadí nádherného duetu Náš song, který slavil velký úspěch o dva roky později.

Nádherný duet Náš song si můžete připomenout na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Osmdesátá léta byla pro zpěvačku obdobím největšího úspěchu. Dala dohromady vlastní doprovodnou skupinu Reprobox. Koncertovala doma i v zahraničí, vystupovala v televizi, vydala dvě LP (Sláva jsou bály, 1987; Óda na lásku, 1988).

Od počátku 90. let dál vystupovala na svých koncertech a vydala úspěšná CD, ale poté se její jméno a nádherný hlas začaly postupně tak trošku vytrácet. Svým fanouškům se dál připomínala alby, která však už byla spíš jen kompilací jejich známých songů. Posledním je Jestli je na nebi bůh aneb největší hity tak trochu jinak (2010), na kterém s kapelou Arytmie Band v rockové úpravě nazpívala své nejznámější písničky.

„Mizera“

Jméno Marcela Holanová bylo léta spjaté s Karlem Šípem. Zamilovaná zpěvačka zjistila, že „po slunci, které do jejich vztahu vstoupilo slavobránou“ následovala „nešťastná, slzavá rána“ (vyňaté a upravené z Ráno), že z jejich svazku zbyl „jen song s příchutí trpké lásky“ (vyňaté a upravené z Náš song). Texty písní jejího manžela se jí totiž naplnily v životě.

Protože, jak zjistila, byl „mizera s talentem k milostným hrám“ (vyňaté z Čau, lásko). Poznala, že věrnost nepatří k jeho silným stránkám. Jeho úlety mu s bolestí v srdci trpěla. Přestože pro něho byla léta „jediná, nejdražší, nejsladší“, po pětadvaceti letech společného soužití jí řekl: „… čau, lásko“ a opustil ji kvůli o třicet let mladší Ivě.

Rozchod nesla velmi těžce. Na čas se jí zhroutil svět, ztratila sebevědomí, přátele. Oporou jí byl syn, (který nekráčí ve stopách rodičů, ale je finančním poradcem). Když v lásku už snad nedoufala, našla spřízněnou duši v tenisovém trenérovi Bohumilu Pikhartovi.

Velké trápení

Zpěv a koncertování na hřebík nepověsila, dál zpívala a objevovala se na různých akcích. V posledních letech své vystupování musela značně omezit kvůli zdravotním problémům. V roce 2019 proděla nezdařenou operaci kyčelního kloubu. Místo očekávané úlevy od bolesti a návratu do běžného života ji čekaly další roky bolestné strádání, kvůli němuž nemohla řádně rehabilitovat. Poté se přidaly bolesti v zádech. Zlé období jí pomáhal překonat její partner..

Během zotavování, když se nemohla pohybovat, nabrala kila navíc, na čemž se podepsal i stres. A zbavit se těch „nechtěných potvor“ není snadné, zvláště v pozdním věku.

Paní Marcele se to daří, jak prý bylo vidět, když navzdory stále přetrvávajícím zdravotním problémům, ale už bez hůlčičky, v prosinci pokřtila knihu Žít, kterou o Karlu Svobodovi napsal jeho syn Petr. K tomu jistě přispívá i radost, že má nabídky účastnit různých vystoupení a společenských akcí, protože jako každému umělci jí styk s publikem chybí.

Zdroje: www.super.cz, www.blesk.cz, www.csfd.cz, www.ahaonline.cz, www.kafe.cz, region.rozhlas.cz