Hlavní obsah

Nymburk se loučí ve čtvrtfinále Evropského poháru, s Varese prohrál i venku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nymburští basketbalisté prohráli v odvetném utkání čtvrtfinále Evropského poháru FIBA na hřišti Varese 76:91 a se soutěží se loučí. Šance týmu kouče Franceska Tabelliniho výrazně klesly už před týdnem doma, kde podlehl 65:80, a k postupu dnes potřeboval zvítězit minimálně o 16 bodů. Osmnáctinásobnému českému mistrovi tak nevyšel útok na první semifinálovou účast v evropských pohárech.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva Hugo Besson z Varese a Ondřej Sehnal z Nymburka během prvního utkání

Článek

Výhru domácích řídili Gabe Brown 17 body a Hugo Besson 16 body. Niku Mannionovi těsně unikl double double. Italský reprezentant, který má na kontě 30 utkání v NBA za Golden State, přidal k 12 bodům devět asistencí. Nejlepším střelcem Nymburka byl stejně jako před týdnem Ty Gordon, který zaznamenal 15 bodů.

Stíhací jízda Nymburka se nekonala. Vedl jen jednou, ve 2. minutě po trojce Gordona, který otočil stav na 5:4. Domácí od konce první čtvrtiny do startu druhé natáhli desetibodovou šňůru, díky které se dostali do náskoku 26:15. Nymburk se sice snížil vrátit do hry a do konce prvního poločasu ještě třikrát stáhl ztrátu na rozdíl čtyř bodů, ale do pauzy šli desetinásobní italští šampioni s desetibodovým náskokem.

Po přestávce přišel definitivní zlom. Varese od stavu 45:39 dalo zase deset bodů v řadě, a to především díky dvěma trojkám Browna za sebou a vzápětí jedné Davida Morettiho. V závěrečné desetiminutovce domácí získali i nejvyšší náskok v utkání 24 bodů. Nymburk dal posledních osm bodů zápasu a zkorigoval výsledek.

„Oni dali patnáct trojek se 44 procenty… Hráli výborně, výborná divácká kulisa za nimi, která je hnala dopředu. Bohužel z těch věcí, na které jsme se chtěli soustředit, ani jedna nevyšla,“ řekl rozehrávač Ondřej Sehnal v nahrávce od klubu. „Útočně jsme se znovu trápili, zase jsme hráli individualisticky. Hlavně když jsme šli do desetibodového manka. Obranný doskok znovu zlobil a hlavně dali hodně bodů z našich ztrát. Je to spojené s tím, že jsou výborný tým s výbornými individualitami. Nico Mannion předvedl skvělý zápas. Klobouk dolů. My se z toho musíme poučit a rychle se sebrat,“ prohlásil.

Nymburk šel do čtvrtfinále z prvního místa v osmifinálové skupině M a do soubojů s Varese měl v Evropském poháru FIBA bilanci devíti výher a tří porážek. Sehnal viděl ve výsledcích s Varese kombinaci poklesu formy s kvalitou soupeře. „Byly to dvě spojené věci naráz. Oni jsou velmi dobrý tým, od nás to nebylo ono, ale oni nás do toho tlačili. Oni i s nedělí zahráli tři nejlepší zápasy za poslední dobu a o tom basketbal je, chytit formu ve správný moment,“ dodal Sehnal.

Odvetné utkání čtvrtfinále Evropského poháru FIBA basketbalistů:
Varese - Nymburk 91:76 (24:15, 45:35, 67:54)
Nejvíce bodů: Brown 17, Besson 16, Mannion 12 - Gordon 15, Mathon, Stephens po 13. Fauly: 17:17. Trestné hody: 16/8 - 15/8. Trojky: 15:4. Doskoky: 33:48. První zápas: 80:65, postoupilo Varese.

Reklama