Před 90 lety se narodil propagátor české hudby, klavírista Radoslav Kvapil

Jako první v historii nahrál v 60. letech 20. století kompletní klavírní dílo Antonína Dvořáka i Leoše Janáčka. Koncertoval v pěti desítkách zemí a v nejvýznamnějších koncertních sálech celého světa. Významný český klavírista Radoslav Kvapil se narodil 15. března 1934.

Jako první v historii nahrál Radoslav Kvapil v letech 1967-1969 pro hudební vydavatelství Supraphon celé klavírní dílo Antonína Dvořáka a v téže době i pro Panton kompletní klavírní dílo Leoše Janáčka. Janáčkovo celé klavírní dílo podruhé natočil v roce 1989 v Paříži. V letech 1993-1996 vydal v Londýně Antologii české klavírní hudby na osmi CD se skladbami Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů, Jana Václava Hugo Voříška, Zdeňka Fibicha, Leoše Janáčka a Josefa Suka. Vystupoval v téměř pěti desítkách zemí a v nejvýznamnějších koncertních sálech, např. v Royal Albert Hall, The Barbican centru v Londýně, newyorské Carnegie Hall, v pařížském Théâtre des Champs-Élysées a Auditorium du Louvre a řadě dalších prestižních síní. V roce 2002 obdržel řád francouzského ministra kultury rytíř Řádu umění a literatury.

Radoslav Kvapil se narodil v Brně 15. března 1934 a od šesti let se učil u Dr. Ludvíka Kundery, nejbližšího žáka a následovníka Leoše Janáčka. Po absolvování JAMU začal Radoslav Kvapil sám vyučovat, a to na konzervatoři v Kroměříži.

Už začátkem šedesátých let začal pravidelně vyjíždět do zahraničí. Především do Švédska, kde vyučoval ve městě Härnösand, a do Velké Británie. V zahraničí se uplatnil zejména jako objevitel a propagátor české klavírní hudby. Byl prvním, kdo upozornil na kvality klavírních skladeb Antonína Dvořáka, které byly do té doby opomíjeny. A další, komu ve světě pokud se klavírní tvorby týče výrazně pomohl, byl Leoš Janáček. Kvapil byl tak po právu nazýván ambasadorem české klavírní hudby.

V letech 1963-1973 byl Radoslav Kvapil profesorem na Hudební konzervatoři v Praze a v období 1973-1976 učil na Vysoké škole pedagogické v Českých Budějovicích – tedy dnešní Jihočeské univerzitě. Od roku 1977 vedl též mistrovské kurzy na rozličných hudebních školách a institucích po celém světě. Často zasedal i jako člen poroty na důležitých klavírních soutěžích, ať už v Německu, Srbsku, ale i spojených státech amerických.

Více prozradí a hudební ukázky nabídne Martina Klausová v pořadu, který bude mít premiéru v pátek 15. března v 19 hodin. Reprízy si můžete poslechnout v neděli 17.3. v 9:00 a středu 20.3. ve 22:00.

Foto: Radoslav Kvapil (©archiv Ústavu Antonína Dvořáka)

Podcast