Stavbaři odkrývají původní podobu hradu Kámen

regiony

Stavební práce na Hradě Kámen jsou v plném proudu. Kraj Vysočina zahájil plánovanou revitalizaci objektu koncem loňského roku. Zatím se podařilo odkrýt například otvor původního rozetového okna nad hlavním nástupním schodištěm.

Stavbaři odkrývají původní podobu hradu Kámen
Z opravy
14. března 2024 - 11:00

„Právě navrácení některých historických prvků, které byly při rozsáhlé rekonstrukci v 60. a 70. letech minulého století odstraněny, je jedním z cílů projektu,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury Roman Fabeš s tím, že v jarních měsících by měla začít kompletní modernizace hradní elektroinstalace, jedné z hlavních částí celé stavební akce.
 
Aktuálně pokračují statické i archeologické průzkumy památky. Kvůli revizi a rekonstrukci dešťové kanalizace rozebrali stavbaři dlažbu na nádvoří. „Vyřešení vsakování části dešťové vody do sklepního prostoru je dalším důležitým výstupem revitalizace. Pokračuje se také s odstraňováním některých novodobých konstrukcí v interiéru, například parket nebo podlah s kabřincem. Řada prvků z generální rekonstrukce v 60. letech sice byla nevhodná a neodborná, ale tehdy stavebnětechnický stav hradu jednoznačně zachránily,“ přiblížil Roman Fabeš.

Na hradě byly z dřívějších rekonstrukcí objeveny například železobetonové konstrukce nebo asfaltové lepidlo. Většina betonových prvků bude zachována, povrchy ale nahradí historicky doložené provedení. Nově odkryté rozetové okno si návštěvníci prohlédnou v rámci připravovaného prohlídkového okruhu. „Obnovou projde i obsah jednotlivých tras. Krátký ozvučený film představí historický vývoj hradu a jeho majitele, několik videosekvencí bude věnováno i motocyklům a Pacovskému okruhu,“ doplnil radní pro kulturu. Novinkou bude i venkovní pavlačové schodiště, které přibude na vnitřním nádvoří. Restaurátoři se zaměří na obnovu iluzivních maleb stěn a kleneb, trámový strop, kamenné prvky a kachlová kamna.

„Současně s rekonstrukcí bude v místě bývalého pivovaru vznikat také nové návštěvnické centrum,“ sdělil radní Kraje Vysočina Karel Janoušek. Podle jeho informací budou v centru pokladny s drobným prodejem suvenýrů a občerstvení, sociální zařízení, multifunkční kulturní prostor a kancelář personálu památky. Stavbaři revitalizaci původního pivovaru zahájili začátkem března letošního roku.

Projekt přestavby hradu spolufinancuje Evropská unie v rámci operačního programu IROP 2021 – 2027. Maximální výše poskytnuté dotace činí 68 milionů korun, celková cena je přibližně 85 milionů korun. Stavbu návštěvnického centra hradí Kraj Vysočina plně ze svého rozpočtu a přijde na 27 milionů korun, v rozpočtu je zahrnuto i vybavení objektu. V obou případech se kraji podařilo v rámci veřejné soutěže ušetřit. První příchozí by si měli zakoupit vstupenky v novém návštěvnickém centru a prohlédnout si opravenou památku včetně expozic na přelomu července a září roku 2026.

NovinkyVysočina.cz informovala Mgr. Marie Beňová, tisková mluvčí Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif