Podzemní zázrak, který byl zpočátku zkoumán primitivními metodami, uchvátil potápěče i vědce a dnes je výzvou svými záhadnými hloubkami a složitými jeskynními systémy.

Moderní expedice využívaly pokročilé technologie, odhalovaly nová tajemství a rozšiřovaly naše znalosti o tomto jedinečném geologickém fenoménu. Propast stále fascinuje a láká badatele, protože skrývá tajemství přírodního světa, která čekají na odhalení.

Nejhlubší zatopené místo světa

Hranická propast, která se nachází nedaleko města Hranice v České republice, je známá jako nejhlubší zatopená sladkovodní propast na světě, což je dáno její mimořádnou hloubkou a tajemnými podmínkami, které v ní panují.

Tento přírodní zázrak, který se nachází v krasové krajině, zaujal speleology, potápěče, geology, ale i sebevrahy.

Historie průzkumu propasti je stejně hluboká a složitá jako její podvodní kanály. Její skutečná hloubka byla zpočátku měřena jednoduchými technikami a byla nevyzpytatelná, dokud se do jejích hlubin neodvážila vyspělá potápěčská technika a robotické sondy.

Hranická propast má oficiálně změřenou hloubku 69,5 metru v nezatopené sekci. Toto číslo je však jen začátek, neboť největší zaznamenaná hloubka její zatopené části dosahuje 519,5 metru (naměřeno v roce 2022), přičemž konec je stále nedosažitelný. Ponorem ze srpna 2022 Hranická propast překonala italský Pozzo del Merro, jehož hloubka byla dříve rekordních 392 metrů, a stala se tak světovým rekordmanem.

Expedice z let 1974, 1995, 2012 a následné průzkumy jen potvrdily neobyčejné hloubky Hranické propasti, s významnými milníky, jako je dosažení 404 metrů v roce 2016 a 450 metrů v roce 2022 díky robotické technologii. Navzdory úsilí odborníků však konečná hloubka zůstává záhadou, s odhady sahajícími k hloubce až k jednomu kilometru.

Přelomový úspěch v jejím průzkumu přišel, když dálkově řízené vozidlo (ROV) sestoupilo za hranice předchozích průzkumů a výrazně rozšířilo známou hloubku jeskyně. Expedice nejenže stanovila nový rekord, ale také odhalila nová tajemství, protože ROV narazil na nečekané geologické útvary a naznačil další neprozkoumané chodby, což naznačuje, že propast může být ještě hlubší, než je v současnosti ověřeno.

Zaměřili jsme se dnes (v pondělí) na průzkum restrikce Mikáda ve 200metrové hloubce. Vše perfektně fungovalo, proto jsme se rozhodli, že půjdeme až za tuto restrikci. Prostory, které jsme zkoumali a mapovali, jsou obrovské a ve 450metrové hloubce nás zastavila technická omezení podvodního robota. Starý hloubkový rekord jsme překonali o 46 metrů a dosáhli jsme cílové hloubky 450 metrů,“sdělil Michal Guba, předseda České speleologické společnosti.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Krása, ale nebezpečná

Potápění do Hranické propasti se podobá vstupu do cizího světa, podmořské prostředí představuje jak krásu, tak značné výzvy. Struktura jeskyně, která vznikla rozpouštěním rozpustných hornin, představuje spletitý labyrint chodeb a komor, naplněný křišťálově čistou vodou, ale zároveň plný potenciálních nebezpečí kvůli své složitosti a hloubce. A ani pověsti, které se o propasti tradují, nečiní místo bezpečnějším, ba naopak.

Hranická propast je známá nejen svými geologickými rekordy, ale i temnou atmosférou a historií, která obsahuje příběhy sebevražd a legend, včetně pověsti o Mojmírovi II. Zajímavé jsou i pověsti o bílé paní a pokladech skrytých v jejích hlubinách, které přidávají na jejím mystickém kouzlu.

Navíc je tato lokalita spojena s nešťastnými příběhy lidí, kteří zde ukončili své životy, což jen podtrhuje její temnou pověst. Mezi tyto příběhy patří i ten o kostele sv. Petra z Alkantary, který se nachyluje víc než šikmá věž v Pise, a o muži, který se rozhodl spáchat sebevraždu, ale místo toho usnul za zábradlím.

Cenná přírodní laboratoř

Vědce a průzkumníky zajímají zejména jedinečné podmínky Hranické propasti, jako je chemismus vody, který se liší od typických sladkovodních systémů, a přítomnost vzácných geologických útvarů. Díky těmto vlastnostem je propast cennou přírodní laboratoří pro studium podpovrchových geologických procesů, chování vody v krasovém prostředí a biodiverzity organismů žijících v jeskyních.

Pokračující průzkum Hranické propasti je důkazem lidské zvědavosti a touhy porozumět skrytým hranicím naší planety. Každý ponor a každá robotická mise přinášejí data, která osvětlují vznik jeskyně, její ekologický význam a historii pohybu vody v této pozoruhodné podzemní krajině.

Hranická propast dnes není jen geografickou lokalitou, ale symbolem hledání poznání a zkoumání neviděného. Je výzvou pro dobrodruhy a vědce, pozvánkou k odhalování tajemství, která se skrývají pod našima nohama, a připomínkou neuvěřitelné složitosti a krásy přírodního světa.

Kdo ví, jaká další tajemství tato neobyčejná propast odhalí s rozvojem technologií a pokračujícím průzkumem?

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.denik.cz, www.novinky.cz, www.kudyznudy.cz