Úvod

Výhody a nevýhody americké lednice

Přemýšlíte nad americkou lednicí? Chcete-li jen to nejlepší, pak může být americká lednice skvělou volbou. Přesto má i velká americká lednice své nevýhody, na které jsme se – stejně jako na výhody tohoto typu ledničky – podívali.


Výhoda: Hlavní výhodou je kapacita


Hned na úvod nemůžeme nezmínit, proč jsou americké lednice tak oblíbené. Americká lednice je doslova obrovským domácím spotřebičem. Má tedy také patřičnou kapacitu. Do americké lednice se pohodlně vejde i početná rodina s mnoha dětmi. Kdo se tedy rád poctivě zásobuje, ten nebude pořízení americké lednice litovat.

Výhoda: Dvoje dveře ocení milovníci pořádku


Členění klasických „evropských“ ledniček vám nevyhovuje? Chcete-li si všechno roztřídit opravdu dokonale, ať už podle typu potraviny, nebo třeba podle data spotřeby, americká lednička je skvělou volbou. Americká lednice má totiž dvoje dveře, za kterými se skrývají dva oddělené okruhy. Máte tedy dvojnásobný počet polic, zásuvek i přihrádek ve dvířkách. V americké lednici si můžete potraviny zorganizovat dle libosti.

Výhoda: Pokročilé funkce, kterými se můžete rozmazlovat


Americké lednice mají spoustu funkcí nad rámec základní funkcionality ledniček. Velice častou součástí je například výrobník ledu. Ledničku je také často možné napojit na přívod vody. Voda z vodovodu je pak v lednici vychlazena a přefiltrována, díky čemuž si můžete vychutnávat svěží maximálně čistou vodu z „kohoutku“. Vedle toho najdete modely s displejem a operačním systémem, některé také disponují pokročilou konektivitou a spoustou chytrých funkcí.

Nevýhoda: Do malého bytu se vám nevejde


Hlavní výhoda americké lednice je současně jejím hlavním negativem. Americká lednice se totiž zpravidla vejde jen do prostorných rodinných domů nebo luxusních bytů, v nichž se s jejím pořízením počítá. V průměrných bytech, kde je nezbytné šetřit každý metr čtvereční, vám ale na americkou lednici místo nezbude. A pokud ano, zabere vám tolik místa, že se budete muset uskromnit někde jinde.

Nevýhoda: Čím více vychytávek, tím více problémů


V jednoduchosti je krása. Americká lednice ale rozhodně jednoduchým spotřebičem není. A tak roste riziko, že se v ledničce časem něco porouchá. Najednou nebude fungovat výrobník ledu, displej nebo třeba wi-fi. To se vám u klasické lednice, kde odejde tak maximálně vnitřní osvětlení nebo kompresor, zkrátka stát nemůže.

Nevýhoda: Za rozměry i funkce se platí


Kdo si pořídí americkou lednici, ten samozřejmě ví, do čeho jde. Přesto musíme zmínit, že americké lednice rozhodně nepatří k nejlevnějším. Počítejte s pořizovací cenou ve vyšších desítkách tisíc korun.

Co už ale každého nenapadne, je vyšší spotřeba energie, která se také k americkým lednicím pojí. Je potřeba vychladit větší prostor, určitou spotřebu mají i ostatní zmíněné doplňkové funkce. A připočtěte i náklady spojené s plýtváním. Protože u plné americké ledničky se vám častěji stane, že na něco zapomenete a zkaženou potravinu budete muset vyhodit.

Zdroj foto: Designpics / Adobestock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze