Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

David Beňák kandiduje do EP za hnutí ANO: Chci pomáhat těm, kteří to potřebují. Povedu kontaktní kampaň zaměřenou na Romy

14. března 2024
Čtení na 2 minuty
David Beňák, bývalý ředitel odboru Sociální integrace na Ministerstvu práce a sociálních věcí, se rozhodl kandidovat v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Na kandidátce hnutí ANO zaujímá 17. místo. Přestože hnutí ANO kandidátku ještě oficiálně nepředstavilo, většina jmen už v mediálním prostoru koluje. Kandidátku povede bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, druhé místo obsadí poslanec Jaroslav Bžoch, na třetím místě bude dosavadní europoslanec Ondřej Knotek.

Titulní FOTO: David Beňák během rozhovoru pro ROMEA TV, 14. 3. 2024 (FOTO: Lukáš Cirok)

“Jsem založením sociální demokrat a dnes jen hnutí ANO sdružuje voliče, kteří jsou podobného smýšlení, jako je to mé. Dalším důvodem je také moje přesvědčení, že právě prostřednictvím hnutí ANO můžu realizovat kroky, které podle mohou zlepšit situaci českých Romů v různých oblastech života,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz David Beňák.

Jeho hlavním cílem je zlepšit zaměstnanost a sociální situaci nejen Romů, ale všech sociálně znevýhodněných skupin. “Chci pomáhat těm, kteří to potřebují. K tomu je potřeba mnohem lépe zacílit finanční zdroje EU při podpoře sociálně slabých. Chci skutečnou rovnost na trhu práce, a to především pro ty nejnižším vzděláním. S tím souvisí podpora zaměstnávání sociálně znevýhodněných občanů. V neposlední řadě je mojí ambicí iniciovat vznik programů a grantů na podporu malých podniků se zaměřením na minoritní komunity,” vysvětlil témata, kterými se chce v případě zvolení v Evropském parlamentu zabývat.

Přestože je na 17. místě, Beňák je odhodlán získat potřebné preferenční hlasy. “Nevím, jak reálné je ‘přeskákat’ kandidáty přede mnou, ale rozhodně se o to pokusím,” řekl Beňák s tím, že bude potřebovat desítky tisíc hlasů. Podle odhadů zpravodajského serveru Romea.cz bude potřebovat 25 a 30 tisíc preferenčních hlasů.

Beňák plánuje osobní, kontaktní kampaň zaměřenou na romskou komunitu. “Nic jiného než osobní, nebo jinak řečeno kontaktní kampaň, nedává smysl. A samozřejmě zaměřená na Romy. Usiluji o hlasy Romů. Ale až v den voleb se ukáže, jestli je naše komunita schopna něco udělat v politickém smyslu, aby se náš ‘hlas’ alespoň v osobě jednoho Roma ozýval za Česko v evropském parlamentu,” dodal na závěr rozhovoru pro zpravodajský server Romea.cz David Beňák.

Volby do EP se uskuteční v červnu. Voliči budou rozhodovat o obsazení 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

Volebním lídrem Spolu je europoslanec Alexandr Vondra (ODS), v čele pirátské kandidátky bude europoslanec Marcel Kolaja. Hnutí STAN do voleb vede bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a právě na kandidátce hnutí STAN je další Rom – Jaroslav Miko. Ten kandiduje z 10. místa. SPD povede někdejší europoslanec Petr Mach, který v minulosti stál v čele Svobodných.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon