Starship provedla dosud nejdelší testovací let, ale ani napotřetí ho nedokončila

foto Raketa Super Heavy s kosmickou lodí Starship americké společnosti SpaceX startuje z texaského kosmodromu Starbase v Boca Chica, 14. března 2024.

Boca Chica (USA) - Vesmírný dopravní systém Starship společnosti SpaceX dnes ani napotřetí nedokončil zkušební let, když firma zhruba 50 minut po startu ztratila spojení s kosmickou lodí. Plavidlo, které chce SpaceX využít pro cesty na Měsíc či Mars, se sice dostalo do vesmíru a mnohem dál než při předchozích dvou pokusech, při opětovném návratu k Zemi ale bylo nakonec zničeno, uvedli komentátoři firmy v živém přenosu. Přesto během testovacího letu systém dosáhl několika klíčových úspěchů.

Fotogalerie

Přes 30 supervýkonných raketových motorů Raptor se zažehlo po menších odkladech dnes ve 14:25 SEČ a obří konstrukce zamířila vzhůru za jásotu, který se ozýval v řídicím středisku v texaském městě Boca Chica. První úspěch SpaceX zaznamenala necelé tři minuty po startu, kdy se od sebe raketa Super Heavy a kosmická loď bez potíží oddělily; 50metrové plavidlo pokračovalo do vesmíru, zatímco nosný stupeň se začal připravovat na zpětný zážeh pro návrat k Zemi.

O několik minut později měl následovat přistávací manévr nad Mexickým zálivem. Zdá se však, že se raketové motory Super Heavy nezažehly podle plánu, což vedlo ke ztrátě rakety.

"Nezažehly se všechny očekávané motory a nosič jsme ztratili," řekl podle serveru Space.com mluvčí SpaceX Dan Huot. "Budeme muset prozkoumat získané údaje, abychom zjistili, co se přesně stalo," dodal.

Zkoumání dnešního incidentu povede sama firma SpaceX, na průběh však bude podle agentury Reuters dohlížet americký Federální úřad pro letectví (FAA), který k provedení testovacích letů uděloval povolení.

Horní stupeň Starship během hodiny téměř dokončil celou svou cestu přes půlku zeměkoule - dopadnout měl po 65 minutách od startu do Indického oceánu. Vysoko nad zemí loď zažehla vlastních šest motorů a v přímém přenosu prostřednictvím instalovaných kamer ukázala, jak ji při návratu k Zemi obklopila plazma. Pak se spojení přerušilo. "Ztratili jsme loď," zaznělo krátce poté ve vysílání.

SpaceX nicméně při třetím testu dosáhla podstatně více vytyčených cílů než při předchozích dvou pokusech. Při první zkoušce loni v dubnu celý raketový systém explodoval už po pár minutách. Při druhém listopadovém testu se oba raketové stupně oddělily a druhý stupeň pokračoval v letu, krátce nato však obě části opět vybuchly.

Systém Starship měří 120 metrů, a je dosud největším postaveným systémem svého druhu. Jedná se také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém - 33 raketových motorů Raptor pohání nosný stupeň, zatímco kosmická loď má šest stejných jednotek. Testovací lety jsou zatím v plánu bez posádky, podle SpaceX má ale plavidlo do budoucna unést až 100 lidí, či velké množství nákladu a vybavení.

"Každý další testovací let je testem a ničím jiným. Tyto testy se ale nedějí v laboratoři nebo na testovací rampě, letovou techniku vystavují zkouškám ve skutečném prostředí, což pro nás zvyšuje objem získaných znalostí," uvedla SpaceX v dnešním prohlášení.

Společnost navrhla systém tak, aby byl plně opakovaně použitelný, a doufá, že jej bude využívat pro průzkum hlubokého vesmíru, zejména pro cesty na Mars. Na úspěšné testy se spoléhá i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který si Starship vybral pro přistání svých astronautů na Měsíci v rámci programu Artemis.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď