Hlavní obsah

Na ledě Adam nezná Ondřeje. Doufám, že postoupí Najman z Liberce, vzkazuje Bílý Tygr bráchovi ze Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V extralize už proti sobě stáli, v play off však bratry Najmanovy čeká premiéra. Do semifinále postoupí buď starší Ondřej se Spartou, nebo jeho o tři roky mladší sourozenec s Libercem. „O to je větší motivace sérii zvládnout. Těším se,“ říká Adam Najman před prvním čtvrtfinále, které startuje v pátek v Praze.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Utkání předkola play off hokejové extraligy – 5. zápas: Bílí Tygři Liberec–HC Olomouc, 12. března 2024, Liberec. Zleva brankář Liberce Dávid Hrenák, Jakub Orsava z Olomouce a Adam Najman z Liberce.

Článek

Sparta poznala soupeře pro čtvrtfinále až v úterý. Kdybyste páté předkolo nezvládli, narazí místo vás na Hradec Králové. Koho si brácha vůbec přál?

To jsem se ani neptal. Když chcete dojít na tu nejvyšší metu, musíte stejně porazit kohokoliv. Řešili jsme teď spolu jenom lístky, protože přijede hodně známých. Popřáli jsme si, ať se nám daří a ať vyhraje ten lepší. Na ledě už neřešíte, jestli proti vám stojí brácha, kamarád nebo kdokoliv jiný. Jsme dva hráči proti sobě a oba do toho půjdeme na sto procent.

V základní části jste už proti sobě odehráli dost zápasů, ale v play off vás čeká premiéra. Bude to nové?

Samozřejmě se trochu přitvrdí. Jiný to bude i v tom, že proti sobě budeme hrát minimálně čtyři zápasy, maximálně sedm. S tím samým týmem. Trochu si je postupně načteme, před začátkem i na videu. Myslím, že máme výhodu v tom, že za sebou máme pět velice těžkých utkání s Olomoucí, zvládli jsme je. Zase půjdeme zápas od zápasu a doufám, že to zvládneme překlopit na naši stranu.

Budete s bráchou v kontaktu i v průběhu série nebo si dáte zákaz?

Uvidíme, zakázané to asi nebude. Je možné, že si napíšeme, a taky je možné, že ne. Podle toho, jak na sebe budeme zlí. (usměje se) Ale jakmile série skončí, zase jsme rodina, opět jsme bráchové. Mezi zápasy si dáme nejspíš vědět, ale jakmile vstoupíme na led, už se neznáme a půjdeme proti sobě.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Olomouc–Liberec 0:1 (2. A. Najman)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Jak sérii berou rodiče?

(usměje se) Volali jsme si s nimi. Oni tedy nepřijedou, protože taťka má lehké zdravotní problémy, ale podle mě si to doma u televize užijí i víc, tam je to trochu jiný. Taťka nám říkal to samý, co jsme si řekli spolu. Ať vyhraje ten lepší. Budou spokojení, že jeden Najman postoupí do semifinále. A já doufám, že postoupí Najman z Liberce.

Je možné, že proti sobě budete nastupovat i na buly.

To už se taky párkrát stalo. Vždycky se před buly štengrujeme. Většinou to máme padesát na padesát. Občas je brácha lepší, občas já. Jde o takové minisouboje, ve kterých jsme vždycky s bráchou byli soutěživí. Jak jsem mladší, chci ho porazit ve všem. Doufám, že se mi to podaří jak na buly, tak celkově v sérii.

Je to při buly proti bráchovi jiné, když se detailně znáte?

Když jsem byl menší, učil mě to. Určitě byl lepší bulař. Trochu vím, jaký má pohyby, ale on zase zná moje, takže to vlastně vyjde úplně nastejno, je-li tam někdo jiný nebo tam budeme spolu. To se asi stane několikrát. A jak říkám, budu ho chtít porazit už jen kvůli tomu, že jde o bráchu, protože jsem mladší a jsem soutěživý. Ale kdyby tam stál někdo jiný, půjdu do toho úplně stejně.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec–Olomouc 3:1 (36. Zachar)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Mimochodem buly se v Liberci můžete učit od těch nejlepších, že?

Jasně, od Tomáše Filippiho, Petra Jelínka. Je super, že když si nevím rady, tak za nimi můžu přijít a oni mi řeknou, co mám udělat. A většinou to fakt funguje. Za to jsem rád. Myslím, že máme jeden z nejlepších týmů na buly v celé extralize, a doufám, že to potvrdíme i v této sérii.

Čím to je, že tahle úspěšnost v této disciplíně platí dlouhodobě?

Asi se máme od koho učit a máme se na koho koukat, jak se to hraje. Můžeme se jich normálně zeptat. I díky tomu z toho těžíme a buly nám celkem jdou.

Začátek čtvrtfinále zřejmě kvůli zdravotním problémům se slepákem nestihne klíčový útočník Sparty Vladimír Sobotka. O jak velké oslabení soupeře se podle vás jedná?

My se soustředíme na náš výkon, to jediné nás zajímá. Ale něco takového je vždy znát. Když to vezmu z našeho pohledu, nedej bože, aby se nám zranil náš první centr Tomáš Filippi, byla by to obrovská ztráta pro tým. Jak z pohledu bodů, tak po lídrovské a psychické stránce. Musíme se však fakt soustředit na sebe a jít do každého zápasu tak, abychom ho vyhráli.

Nejproduktivnější hráč Sparty v základní části Filip Chlapík ostatně prohlásil, že strach docela jde i z jejich třetího a čtvrtého útoku, tedy i z vašeho bráchy. Jak to vnímáte?

Fakt se musíme soustředit hlavně na sebe. A jestli tam bude první nebo čtvrtá lajna, tak z toho nebudeme, s prominutím, zesraní. Musíme hrát naši hru a je jedno, jestli tam bude jejich první nebo čtvrtá lajna.

Může se vám proti favorizované Spartě hrát uvolněněji než v předkole s Olomoucí, kde se postup čekal spíše od vás?

Budeme hlavně uvolnění kvůli tomu, jak se předchozí série vyvíjela. Když jsme z 0:2 otočili na 3:2, tým se neskutečně stmelil. Jestli budeme pokračovat ve výkonech jako v posledních třech zápasech s Olomoucí, myslím si, že můžeme být úspěšní. Síla u nás v týmu je.

Je vám teprve 23 let, ale tohle bude již vaše čtvrté čtvrtfinále v řadě. Cítíte i větší zodpovědnost?

Mám v týmu určitě jinou roli než čtyři roky zpátky a čeká se od mě, že budu dělat dobré věci, stejně jako od všech ostatních. Určitě je však moje role větší než čtyři roky zpátky. Na sérii se těším a doufám, že týmu pomůžu, co nejvíc bude v mých silách.

Ostatně v základní části jste byl po Filippim a Rychlovském se 45 body třetím nejproduktivnějším hráčem v týmu. Co se kanadských bodů týká, hrajete nejlepší sezonu v kariéře.

Určitě to byla moje nejúspěšnější sezona, ale zatím to nijak nevnímám. A hlavně, co bylo v základní části, je úplně jedno. Začalo play off a začala tak úplně jiná soutěž. Jde sice o klišé, ale je pravdivé.

Váš parťák z útoku Oscar Flynn, v základní části čtvrtý nejproduktivnější Bílý Tygr, zatím v předkole nebodoval. Neleží na něm nějaká deka?

Do šancí se ale dostával, je to jen o tom, je proměnit. Ani si nemyslím, že by byl z toho nějaký nervózní. Myslím, že jsme odváděli pro tým dobrou práci. Ostatně teď to není o tom, kdo má body, ale o týmových vítězstvích.

Reklama

  Česko - Slovensko zítra 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko