Hlavní obsah
Cestování

Madeira: levády, které nesmíte minout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Hladečková

Snad každý, kdo na Madeiru přiletí, musí projít alespoň jednu z místních levád. A tohle jsou tři nejlepší, které jsme navštívili my.

Článek

Úplně na úvod je dobré si říci, co to levády vlastně jsou. Levády jsou kanály zavlažovacího systému, které vedou vodu nejčastěji ze severu nebo severozápadu na jih, kde prakticky neprší. Postupem času se cesty vedoucí kolem těchto kanálů začaly využívat jako turistické stezky.

PR6 25 Fontes hike & Levada do Risco

Foto: Pavla Hladečková

PR6 25 Fontes hike

Leváda 25 Fontes je podle většiny blogů a stránek na internetu nejnavštěvovanější levádou na ostrově.

Trasa začíná na parkovišti, které je bezplatné a poměrně velké. Ovšem Madeira je aktuálně hodně navštěvovaná, takže i velké parkoviště je už kolem desáté z poloviny zaplněné. Ostrov jsme navštívili v lednu, a i mimo turistickou sezónu bylo parkoviště plné. Takže během plné turistické sezóny si budete muset přivstat.

Foto: Pavla Hladečková

PR6 25 Fontes hike - parkoviště je na vrcholu, cesta dolů na začátek trasy je na fotce patrná

Cesta vede z kopce a jak zlaté pravidlo turistiky říká, co si sejdete dolů, to bude muset také vyjít nahoru. Tato leváda, resp. trasa, byla podle mě jednoznačně nejnáročnější. Na cestě vás čeká celá řada schodů a cesta nazpět je prakticky jen do kopce.

Tuto levádu jsme navštívili jako první, a i přes množství schodů mě naprosto uchvátila. Na konci totiž čeká nádherné jezírko s vodopádem. Jak jsem psala již v úvodu, jedná se o jednu z nejnavštěvovanějších levád, takže u jezera i v lednu bylo velké množství lidí, kteří bojují o to, aby si udělali fotku bez dalších turistů.

Foto: Pavla Hladečková

Levada 25 Fontes

Foto: Pavla Hladečková

PR6 25 Fontes hike - jezírko na konci trasy

Trasu jsme si rozšířili (resp. trochu zkrátili) ještě o levadu do Risco, která končí u výhledu na vodopád.

Foto: Pavla Hladečková

Levada do Risco

Obě trasy jsou velmi hezky značeny, takže se nemusíte bát, že nenajdete správný směr.

Drobná poznámka na závěr - byla tady docela zima. Vzhledem k tomu, že se levády nacházejí už trochu výše v horách, tak se nezapomeňte přiobléct a vezměte si sebou také dostatek vody. Při výšlapu nahoru se vám bude hodit. Od konce levády k parkovišti je to pořádný kopec.

Výhodou je, že na začátku trasy, která začíná až pod kopcem jsou toalety (připravte si 50 centů).

  • Vzdálenost: cca 2,5 km jedním směrem – leváda Risco trasu o něco málo zkrátí (k parkovišti jsou to ještě cca 2 km s větším převýšením - cca 300 m)
  • Čas: cca 3 hodiny, záleží na tom, jak moc fotíte, kocháte se a jak rychle vyšlápnete kopec zpět
  • Mapa: Mapa trasy

PR18 Levada do Rei

Foto: Pavla Hladečková

PR18 Levada do Rei

Tohle místo bylo naprostým protikladem levady 25 Fontes. Za celou dobu jsme tady potkali jen 2 další páry a cesta je prakticky jen po rovině nebo do mírného stoupání, kterého si ani nevšimnete.

Osobně se mi na téhle trase nejvíc líbilo to, že každý úsek byl naprosto jiný. Začínáte trasu na vyšlapané cestě s červenohnědou zemí, postupně se noříte hlouběji do lesa a s každým dalším krokem přibývají stromy a houstne porost, až si na konci připadáte jako byste došli do divoké džungle, kde na vás každou chvílí může vykouknout nějaké divoké zvíře. A pokud toužíte proběhnout se pod tekoucím vodopádem, tak tady máte příležitost.

Foto: Pavla Hladečková

PR18 Levada do Rei

Foto: Pavla Hladečková

PR18 Levada do Rei

Závěr téhle trasy jednoznačně není nijak velkolepý, čeká na vás „jen“ jezírko s velkými kameny. Trochu mi to připomnělo vodopád Sv. Wolfganga u Vyššího Brodu. Nicméně i tak je celá trasa naprosto úžasná. Za mě osobně daleko lepší než Levada 25 Fontes. Každý úsek téhle trasy je jiný a máte možnost si přírodu vychutnat daleko víc, protože tu nebyly takové davy lidí.

Foto: Pavla Hladečková

PR18 Levada do Rei

Nevýhodou tohoto místa je určitě parkování. Tady nenajdete žádný vyhrazený prostor, parkujete prostě tam, kde se dá. Nicméně na začátku trasy je občerstvení, takže alespoň o lehkou svačinu je postaráno.

  • Vzdálenost: cca 5 km jedním směrem
  • Čas: cca 3,5 hodiny
  • Mapa: Mapa trasy

Levada do Caldeirão Verde

Foto: Pavla Hladečková

Levada do Caldeirão Verde

A jak popsat tuhle trasu? Jednoduše. Tohle je přesně to místo, proč jedete na Madeiru. Tečka. Tahle trasa má všechno, nádhernou přírodu, vodopád přes cestu, dechberoucí výhledy i trošku náročnější tunely, kde se bez čelovky neobejdete. Ale vezměme to od začátku.

Foto: Pavla Hladečková

Levada do Caldeirão Verde

Čeká vás zde velké placené parkoviště, ovšem maximální cena za denní parkování byla kolem 4 euro. Zázemí pro turisty na Madeiře opravdu umí, protože i zde jsou přímo u parkoviště toalety. Zároveň byla většina toalet čistá, což se například o těch ve Skotsku říct úplně nedá.

Ihned začátek trasy je úžasný, najdete zde nádherné budovy, které slouží jako muzeum a kavárna. Kolem nich se pak můžete kochat rododendrony, které už pár desítek let určitě pamatují.

Foto: Pavla Hladečková

Levada do Caldeirão Verde

Samotná trasa není nikterak náročná, není zde žádné strmé stoupání a místa, která působí nebezpečně, jsou zajištěna zábradlím. Ovšem ne ve všech místech úplně stoprocentně drží, takže je lepší se o něj moc neopírat.

Foto: Pavla Hladečková

Levada do Caldeirão Verde

Během trasy vás čekají celkem 3 tunely. Dva z nich jsou delší a bez čelovky je průchod trošku náročnější, protože jsou dost dlouhé. Navíc musíte absolvovat jak cestu tam, tak i cestu zpět, takže pokud máte smůlu, musíte se v tunelu vyhýbat lidem, kteří jdou z opačného směru. Také tam bývá dost mokro, dokonce až tak mokro, že si můžete nabrat vodu i do vysokých pohorek.

Foto: Pavla Hladečková

Levada do Caldeirão Verde

Cíl této levády je překrásný vodopád, ale už samotná trasa vám garantuje, že budete dělat permanentní zastávky kvůli fotkám. Výhledy z této levády jsou dechberoucí.

Foto: Pavla Hladečková

Levada do Caldeirão Verde

Určitě doporučujeme levádu Verde nechat jako poslední. Je to vážně něco neskutečného a pokud tyto tři levády máme srovnat a napsat, která z nich byla lepší, tak to jednoznačně vyhraje právě Levada do Caldeirão Verde. Tohle místo při návštěvě Madeiry vynechat prostě nemůžete.

Foto: Pavla Hladečková

https://mapy.cz/s/kelosovalo

  • Vzdálenost: 6 km jedním směrem
  • Čas: cca 5 hodin (tady budete zastavovat kvůli výhledům dost často)
  • Mapa: Trasa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz