Zajímavosti, 14. 3. 2024

Foto: Charitativní kočičí spolek Kryšpín

Veřejný příběh malé Jiřinky, jak bylo kotě po své zachránkyni pojmenováno, se začal psát v brněnském Starém Lískovci 2. 1. 2024. Dva dny po Silvestru zde bylo nalezeno podvyživené a vážně zraněné kotě. Postupně vyšlo najevo, že zranění si nemohlo způsobit samo a Charitativní kočičí spolek Kryšpín podal trestní oznámení na neznámého pachatele za týrání zvířete. Kotěte se ujal Azyl Jiřina Skoumalová, který zařídil léčbu i rekonvalescenci, a 10. března 2024 odjelo do nového domova.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Trestní sazba za týrání zvířete s trvalými následky je až 6 let a za informace vedoucí k usvědčení pachatele policií nabízí spolek odměnu 70.000 Kč. Nabídka je platná do 31. 3. 2024.

O příběhu Jiřinky jsme informovali v tomto článku.

 Uzlíček bolesti

Když jsme se dozvěděli o týraném koťátku bylo nám do pláče. Pak přišel vztek a následovalo odhodlání toho, kdo to udělal, dohnat před soud a spravedlivě potrestat,“ popisuje začátek příběhu Lenka Němcová, předsedkyně brněnského Charitativního kočičího spolku Kryšpín. Trestní oznámení na neznámého pachatele bylo podáno 11. ledna 2024.

Nevím, čím vším si tato malá kočičí holčička musela projít, ale nic pěkného to nebylo. Uzlíček plný bolestí, zlomený ocásek, který již odumírá, dehydrovaná, hladová, kost a kůže, sotva dýchá. Všechny polštářky na tlapkách má spálené, na srsti zbytky vosku…,“ napsala o ní jednu z prvních zpráv na Facebook Jiřina Skoumalová, jejíž azyl poskytl Jiřince pomoc.

Vysoká odměna

Na základě podání trestního oznámení zahájila policie intenzivní vyšetřování. Charitativní kočičí spolek je o postupu informován, ale do uzavření vyšetřování není možné podávat žádné informace. „V době nálezu mělo kotě cca 7 týdnů a 550 gramů. Stále hledáme svědky, kteří by nám pomohli usvědčit pachatele, a do 31. 3. 2024 nabízíme odměnu 70.000 Kč,“ prosí o pomoc spolek. Kdo něco zaslechl nebo viděl, napište prosím Charitativnímu kočičímu spolku Kryšpín zprávu na Facebook nebo na e-mail spolek-kryspin@email.cz. Anonymita zaručena.

Podle paní veterinářky si taková zranění rozhodně nezpůsobila bez něčího přičinění. Toto je jasné týrání zvířete, zlomený ocásek, opálené všechny hmatové fousky, spálený čumák, opálené ucho, tři tlapky má do živého masa opálené… Kočka není hloupá, nevleze do ohně, nezlomí si jen tak ocas…,“ psala po nálezu na svém Facebooku Jiřina Skoumalová.

Léčba pro tlapky i duši

Od své hospitalizace 3. 1. 2024 na Veterinární klinice v Letovicích ušla Jiřinka velký kus cesty. Nejdřív musela nabrat síly, aby mohla podstoupit amputaci zlomeného ocásku, který nebylo možné zachránit. Zahojit tlapky a upálené ouško se podařilo pomocí Višněvského balzámu, duši postupně hojí čas. Do Azylu Jiřina Skoumalová byla Jiřinka převezena 6. 2. 2024 a zde pokračovala v rekonvalescenci a hojení naštíplé loketní kosti, kterou nebylo možno operovat a musela se sama svalovinou zapouzdřit. Jiřinka vše zvládala a zvládá na jedničku s hvězdičkou.

Ve všem tom příšerném, co se stalo, jsem nadšená z postupu policie, která odvádí skvělou práci, a z velkého množství lidí, kteří nám chtějí pomoci. Na odměnu za nalezení pachatele se složilo samo od sebe několik dárců, aniž jsme o peníze žádali. Taky na léčbu Jiřinky, která stála přes 12 tisíc, poslali lidé velké množství peněz, aniž by je o to někdo žádal. Prostě chtěli pomoci,“ popisuje Němcová.

Příběh se šťastným koncem

A na závěr zpráva nejhezčí. Jiřince nabídl domov jeden z jejích zachránců. Pan Jiří Aberle byl tím, který 3. 1. 2024 reagoval na výzvu Azylu Jiřina Skoumalová a akutně převezl Jiřinku z Brna na hospitalizaci do Letovic.

Poté její osud sledoval, navštěvoval ji v útulku, slovo dalo slovo a nejlepší adoptivní rodiče byli na světě! Od 10. 3. 2024 má Jiřinka u něj, jeho paní a kocoura Ronyho nový milující domov. V těchto dnech se všichni sžívají a my přejeme šťastný společný život!

Autor článku: (red); Foto: Charitativní kočičí spolek Kryšpín