Právě čtete

Jak nakládám s medvědím česnekem, abych (si) ho užívala od jara do zimy

8538  
Sdílet: 

Jak nakládám s medvědím česnekem, abych (si) ho užívala od jara do zimy

Jaro je tu, konečně. Jak to vím? Krásně voní… po česneku. Březnu totiž vévodí medvědí česnek, který nejenže začne zkrášlovat lesy a břehy potůčků, ale milovníkům bylinek splní sen o těch nejlahodnějších pokrmech provoněných právě tímto zeleným klenotem.

14. 3. 2024 4 min. čtení Romana Böhmová
Jak nakládám s medvědím česnekem, abych (si) ho užívala od jara do zimy

Bylina plná živin, vůně a možností

Medvědí česnek je jako jedna z prvních jarních bylinek poslem teplého počasí. Pro mě je vůně česneku zprávou, že konečně přišlo jaro a že budu mít v kuchyni opět plno práce. Medvědí česnek se dá totiž využít na tisíc způsobů, a to nejen do pokrmů.

Tahle aromatická bylina se skvěle hodí do salátů, polévek, slaných muffinů, tvarohových pomazánek a samozřejmě do nádivky. Připravíte z ní pesto, ale také díky ní vykouzlíte jedinečné bylinkové máslo nebo sůl. Já medvědí česnek přidávám do italského rizota nebo jím dochucuju lososa. A protože má blahodárné účinky na naše zdraví, vyplatí se z něj vyrobit tinkturu, olej, víno nebo třeba med, které v zimě jako když najdete.

Kam na procházku za vůní česneku?

I když si procházku představujete spíše na sluníčku, za medvědím česnekem budete muset do stinných a vlhkých míst. Často se vyskytuje u potůčků v listnatých lesích nebo na úpatích svahů, často v těžko dostupných místech.

Já si s sebou na česnekovou výpravu beru opravdu prostorný koš, protože pokud už na medvědí česnek v přírodě narazím, domů ho nosím ve velkém. Místo, kde ho najdete, si dobře zapamatujte, bude tu pro vás růst zase za rok. ALE POZOR, vyhněte se chráněným lokalitám. Pokud by vás načapal strážce přírody v národním, parku, národních přírodních rezervacích nebo v přírodních rezervacích, bude vás to stát draho. Nejlepší je sběr předtím, než začne rostlina kvést. S květem se totiž snižují její léčivé schopnosti a navíc její chuť hořkne.

Pozor! Jak jistě víte, listy medvědího česneku si lze velmi snadno splést s listy konvalinek, které v tu dobu také volají o pozornost. Proto si vždy list promněte mezi prsty a podle intenzivní vůně česneku hned poznáte, co držíte v ruce.

Léčivé účinky od hlavy až k patě

To, že medvědí česnek v pokrmech chutná božsky a dá se s ním v kuchyni experimentovat, už víme, ale musím vyzdvihnout především jeho léčivé schopnosti. Díky obsahu vitamínu C je totiž skvělý jako prevence před nemocemi.

Stejně jako klasický česnek má silné protizánětlivé účinky a můžeme ho tedy nazývat přírodním antibiotikem. Pomáhá snižovat krevní tlak, „čistí“ tělo od nežádoucích látek, podporuje zažívání, rozšiřování cév a dá se použít i zvnějšku třeba na rychlejší hojení ran nebo proti plísním.

Mám pro vás pár tipů, jak si díky medvědímu česneku zlepšit zdraví:

Tinktura z medvědího česneku

Kapky z medvědího česneku můžete použít jako detoxikační jarní kúru, stačí každý den pár kapek jen tak nebo do čaje či vody. Příprava je velmi snadná a lahvička vám vydrží dlouhou dobu.

  •     250 g medvědího česneku
  •     500 ml 40–50% alkoholu

Listy medvědího česneku najemno nasekejte a zalijte alkoholem (pálenkou, vodkou…). Nádobu pečlivě uzavřete a nechte odstát dva až tři týdny a v průběhu macerace několikrát protřepte. Poté sceďte přes plátýnko a přelijte do tmavých lahviček.

Med z medvědího česneku

Tato kombinace vás možná zaskočí, ale rozhodně posílí vaše zdraví. Každé ráno na lžičce nebo třeba v čaji bude tím pravým startem do nového dne.

  • 500 g včelího medu
  • hrst nasekaného medvědího česneku

Listy medvědího česneku vložíme do medu ohřátého na 50 °C a necháme několik hodin odstát. Za občasného míchání necháme med ovonět bylinkou, kterou poté vyjmeme. Med skladujeme v uzavřené nádobě v tmavé a chladné místnosti.

Léčivé víno na zdraví

Další možností, jak si chutí medvědího česneku zpříjemnit den a navíc do sebe dostat blahodárné látky, je víno. To si pak můžete po panáčcích každý den dávat na zdraví.

  • 0,75 l bílého vína (nejlépe kvalitního suchého)
  • tři hrsti listů medvědího česneku

Bylinku nakrájíme do hrnce s vínem a povaříme 10 minut.

Jak medvědí česnek uchovat co nejdéle

I když vydrží pár dní v lednici (v prodyšném sáčku), nejlepší je spotřebovat ho čerstvý, případně co nejdříve od utrhnutí. Čerstvé listy bývají aromatičtější s intenzivnější česnekovou chutí. Pokud ale jejich zpracování i tak chcete nechat na později, můžete je usušit, zmrazit nebo třeba naložit do oleje nebo soli.

Sušení: Pokud se rozhodnete sušit listy medvědího česneku na vzduchu, stačí je jen důkladně omýt, usušit utěrkou a zavěsit ve svazcích na teplém, tmavém a větraném místě. Musíte je však pravidelně kontrolovat a malinko je „počechrat“, aby se na nich netvořila plíseň. Listy medvědího česneku lze také vyskládat na sušicí sítě a čas od času je otočit. Použít můžete sušičku potravin nebo troubu a na 40 °C s otevřenými dvířky sušit. Sušené listy pak můžete skladovat vcelku nebo je rozdrtit na koření.

Mražení: Medvědí česnek můžete samozřejmě také zamrazit jako jiné bylinky. Nasekané listy jen vložte do sáčku a dejte do mrazáku.

Tip: Listy medvědího česneku můžete najemno nasekat a vložit do formiček na led, budete tak mít připravené kostky bylinek.

Co třeba olej z medvědího česneku

Máte nasušeno, zamrazeno, za čerstva snědeno, léčivé domácí produkty vyrobeny, ale pořád na vás čeká hromada medvědího česneku? Nebojte se, pořád mám pro vás tipy, jak ho efektivně zpracovat. Co třeba udělat olej z medvědího česneku? Stačí vám k tomu hrst jeho listů (čerstvých nebo sušených), kvalitní olivový olej a sklenice. Tu naplňte do půlky medvědím česnekem a přilijte olej. Směs zavřete a nechte cca 10 dní odstát (občas promíchejte), poté jen přeceďte a lahodný olej s vůní česneku je na světě.

Domácí bylinková sůl

Pokud milujete bylinkovou sůl, pak není nic jednoduššího než si ji připravit právě z medvědího česneku. Použít ji pak můžete do polévek, salátů, ale i na maso či pečený sýr. A rozhodně tuto bylinkovou sůl využijte při přípravě bylinkového másla, to je teprve lahůdka.

  • hrst hrubozrnné soli
  • cca 25 g čerstvých listů medvědího česneku

Hrst soli dejte do mixéru spolu s listy medvědího česneku a počkejte, až vám vznikne „kaše“. Tu pak rozprostřete na plech v tenké vrstvě na 50 °C sušte v troubě s otevřenými dvířky asi 3 hodiny. V průběhu sušení párkrát promíchejte. Až sůl vychladne, přesypte ji do uzavíratelné nádoby.

Voňavá tečka na konec: Muffiny s medvědím česnekem a cheddarem

Muffiny s medvědím česnekem si můžete zpestřit snídani i odpolední svačinovou pauzu. Listy česneku muffinky provoní, ale i dodají krásnou jarní barvičku.

Na zhruba 8 kusů potřebujete:

  • 50 g másla
  • 80 ml mléka
  • 1 vajíčko
  • 120 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 100 g nastrouhaného sýra (např. čedaru nebo goudy)
  • 2 hrsti nasekaného medvědího česneku
  • 10 cherry rajčátek
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

A jak postupovat dál:

  1. V misce si smícháme rozpuštěné máslo, mléko a vajíčko. Přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a přidáme nastrouhaný sýr, medvědí česnek a nakrájená cherry rajčata.
  2. Do muffinové formy vyskládáme papírové košíčky na muffiny a těsto do nich pomocí lžíce rozdělíme.
  3. Pečeme na 180 stupňů v horkovzdušné troubě 18–20 minut.

Komu se nelení, tomu se muffiny česnekem zelení. Tak dobrou chuť a hodně česnekového zdraví!

V dobré náladě za deštivých a chladných dní

V dobré náladě za deštivých a chladných dní

Vyberte svým nejmenším dobrodruhům nepromokavé a hřejivé kousky, ve kterých je nezastaví nepředvídatelné počasí.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články