Brokolice vytáhla svůj další extrémně léčivý trumf

Brokolice obsahuje přírodní sloučeninu, která se jeví jako slibná látka pro prevenci krevních sraženin a zlepšení léčby mrtvice. To nabízí potenciální průlom v kardiovaskulární medicíně. Ukazuje to výzkum vědců z University of Sydney, který byl publikován v časopise ACS Central Science.

Reklama

Krevní sraženiny významně ovlivňují vznik mozkových příhod, které jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě. Australští vědci zkoumali interakci 23 rostlinných sloučenin s krevními destičkami, které jsou nezbytné pro hojení ran. Zároveň se ale podílejí také na tvorbě sraženin, které vedou k poškození mozku způsobenému mrtvicí.

Klíčovu sloučeninu obsahuje brokolice

Mezi zkoumanými sloučeninami se objevil sulforafan (SFN), který se nachází v brukvovité zelenině, jako je třeba brokolice. Sulforafan funguje jako silné činidlo proti srážení krve. Už dříve byl znám pro své chemoprotektivní účinky při léčbě rakoviny a potenciál má i pro snížení hladiny cholesterolu.

Bylo prokázáno, že SFN brzdí agregaci krevních destiček a tvorbu sraženin modulací aktivity proteinu PDIA6, který je zásadní pro prevenci život ohrožujících sraženin v životně důležitých orgánech.

Odborník na biomedicínu Xuyu Liu ze zmíněné australské univerzity zdůrazňuje dvojí potenciál SFN. „Sloučenina brokolice je nejen účinná při zlepšování účinnosti léků proti sraženinám po mrtvici, ale mohla by být také použita jako prevence u pacientů, kteří jsou vystaveni vysokému riziku mrtvice,“ říká Liu.

Kombinace s léky

Kombinace SFN s existujícími léky rozpouštějícími sraženiny, jako je například aktivátor tkáňového plasminogenu (tPA), významně zvyšuje jeho účinnost. U myších modelů se tak úspěšnost zvýšila z 20 na 60 procent, aniž by se zvýšilo riziko krvácení spojené s konvenčními léky na ředění krve.

Liu zdůrazňuje bezpečnostní profil SFN, hlavně minimum běžných vedlejších krvácivých vedlejších účinků typických pro jiné druhy léčby cévní mozkové příhody. Zatímco studie na lidech ještě probíhají, přirozený výskyt SFN v potravinách, jako je brokolice, naznačuje slibnou cestu k prevenci mrtvice. Vypadá to, že bude třeba upravit diety zaměřené na zdraví srdce a prevenci kardiovaskulárních nemocí.

Celkový potenciál SFN ještě čeká na prozkoumání

Abychom zjistili plný rozsah potenciálu SFN pro snížení rizika cévní mozkové příhody a naučili se, jak ho využívat jako samostatné preventivní opatření, bude třeba provést další zkoumání.

Vzhledem k ohromující globální zátěži cévními mozkovými příhodami, které si ročně vyžádají miliony životů a zásadně ovlivňují i životy těch, kteří je překonali, bude výzkum jistě pokračovat.

Optimistický je v souvislosti s novým výzkumem také Xuyu Liu, který uvedl: „Jsme nadšeni z izolování přírodní sloučeniny, která by mohla mít obrovské blahodárné účinky… Naše studie budou nadále zkoumat, jak mohou vysoce čisté rostlinné sloučeniny ze zeleniny příznivě ovlivňovat chorobné procesy.“

Autor: Mirka Nová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama