Jednoduchý test by mohl určit náš biologický věk a předvídat rizika onemocnění

Vědci se zabývají tajemstvím biologického stárnutí. Krevní markery odhalují biologický věk jedince, což otevírá cestu k personalizovaným zdravotním zásahům, uvádí nová studie zveřejněná v prestižním časopisu Aging Cell.

Reklama

Určit biologický věk je totiž velmi důležité. Někdo je ještě v osmdesáti plný sil, jiný má už o desítky let dříve zdravotní problémy. Biologický věk měří opotřebení buněk, které ovlivňuje riziko onemocnění a přístupy k individuální léčbě.

Geriatr Aditi Gurkar z University of Pittsburgh zdůrazňuje rozdíly v prožívání stárnutí: „Představte si dva lidi ve věku 65 let. Jeden jezdí na kole do práce a o víkendech lyžuje, ten druhý nedokáže vyjít schody. Mají stejný kalendářní věk, ale velmi odlišný věk biologický. Proč tito dva lidé stárnou jinak?“

Aby na tuto otázku mohli odpovědět, studovali vědci 196 starších dospělých, kteří byli rozděleni do dvou skupin. Jednu tvořili dobrovolníci ve věku ve věku 75 a více let, kteří byli označeni jako zdravé stárnoucí osoby, druhou dobrovolníci ve věku 65 až 75 let, kteří byli klasifikováni jako rychle stárnoucí osoby.

Lidé v první skupině byli schopni vyjít schody nebo chodit po dobu 15 minut bez odpočinku, rychle stárnoucí lidé museli během každé činnosti dělat přestávky. To studijnímu týmu umožnilo sledovat rozdíly mezi skupinami na molekulární úrovni. Výsledky výzkumu byly publikovány v časopise Aging Cell.

Tři klíčové metabolity

Základem studie bylo zkoumání metabolitů. Národní zdravotnický informační portál je popisuje takto: „Metabolit je meziprodukt nebo konečný produkt metabolismu. Jinými slovy (a zjednodušeně řečeno), metabolity jsou látky vznikající při rozkladu živin, léčiv či jiných látek vstupujících do organismu, nebo i v rámci metabolismu tkání tělu vlastních (např. tuková tkáň nebo svalová tkáň). Termín ‚metabolit‘ se obvykle používá pro malé molekuly.“

Studie identifikovala 25 metabolitů, které vykazovaly významné rozdíly mezi zdravými a rychle stárnoucími lidmi. Tato skupina molekul byla pojmenována jako metabolický index zdravého stárnutí, anglicky Healthy Aging Metabolic (HAM). Výzkumný tým také identifikoval tři metabolity, které se zdály být pro řízení biologického stárnutí obzvláště důležité.

„Rozhodli jsme se podívat na metabolity, protože jsou dynamické. Mění se v reálném čase, aby mohly zobrazovat náš aktuální zdravotní stav i to, jak se cítíme. My je můžeme ovlivňovat svým životním stylem, stravou a životním prostředím,“ zdůrazňuje Gurkar.

Při testech na samostatné skupině se ukázalo, že HAM index je z 68 % přesný při určování biologického věku. Po dalším výzkumu by bylo možné vyvinout krevní test pro rychlé a snadné určení biologického věku.

Test by se pak mohl provádět u lidí ve věku, kdy se změny molekulárních procesů dají snáze upravit, například u třicátníka, jehož biologický věk by byl mnohem vyšší, než by měl být.

„Takový člověk by pak mohl včas přemýšlet o změně určitých aspektů svého životního stylu, ať už by šlo o zlepšení spánku, stravy nebo pohybového režimu, a doufat, že se mu podaří biologický věk zvrátit,“ uzavírá Gurkar.

Testování mladších věkových skupin by nám dalo příležitost k včasným preventivním opatřením. Tato nová americká studie tak učinila významný krok k pochopení a řešení složitosti stárnutí a může být základem pro individuální zdravotní strategie.

Autor: Mirka Nová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama